Middelfart bygger på første klasse

Alt boligbyggeri i Middelfart Kommune skal nu leve op til et førsteklasses energiforbrug og være lavenergihuse i energiklasse 1. Det har Middelfarts byråd besluttet for at forstørre reduktionen af Danmarks CO2-udledning.

Middelfart Kommune er sprunget over i køen. Det skulle nemlig først have været fra 2015, at dansk nybyggeri skulle ligge i energiklasse 1, men i Middelfart lever de i nuet og har bestemt, at alle huse i kommende boligområder skal være lavenergihuse fra nu af.
På den måde håber kommunen at kunne sætte fart i reduktionen af den danske udledning af CO2, da 50 procent af det samlede danske energiforbrug, ifølge Middelfart Kommune, går til opvarmning, ventilation og belysning af bygninger.

Ingen ekstraudgift
Det vil være dyrere at bygge huse i energiklasse 1, men det bekymrer ikke Middelfart Kommune.
Som afdelingschef i plan og byg i Middelfart Kommune, Jørgen Knudsen, forklarer, vil de skærpede energikrav til nybyggede boliger ikke påvirke det samlede anlægs- og driftsregnskab for nybyggeriet.
”Den ekstra udgift til isolering, superlavenergivinduer, varmepumpe og mekanisk ventilation tjenes hjem gennem besparelsen på energiforbruget,” udtaler han.
Kommunen oplyser desuden, at de skrappe krav ikke kun gælder nybyggeri, men at kommunen også selv arbejder med energisparende foranstaltninger i forbindelse med renovering af de kommunale skoler, institutioner og deslige.

Vandet genbrug
Middelfarts byråd så ingen grund til at vente til 2015, når nu teknologien til at nedsætte bygningers energiforbrug tilstrækkeligt i forhold til energiklasserne allerede findes. Derfor tog de også chancen for, udover at stramme reglerne for boligbyggeri, at indføre, at kravene til erhvervsbyggeri skal vurderes i hvert enkelt tilfælde. Og når nu de var i gang, så indførte byrådet også, at regnvand fra tagrenderne i de nye, energivenlige boliger, ikke må ledes til kloakkerne, men skal føres ud i jorden eller opsamles og bruges til toiletskyl eller andet.

Lavere end 1
Muligheden for et lavere energiforbrug har de også være bevidste om i Egedal Kommune i et stykke tid, fortæller klima- og energikonsulent i kommunen, Jan Poulsen. Ifølge ham har Egedal i årevis forsøgt at få byggeselskaberne til at bygge energibesparende boliger, men det var først da planloven i 2007 blev ændret og det blev muligt at lovgive om energiklasserne i byggeriet, at vejen blev banet for Egedal Kommunes ambitioner.
Siden da har der i Egedal være krav om, at fremtidigt byggeri skal falde ind under energiklasse 1, og om muligt falde endnu lavere, hedder det fra Jan Poulsen.

Klassekravene
Fra Middelfart Kommune heddet det, at energiklasserne er inddelt på den måde, at huse i klasse 1 bruger mindst energi, omkring to en halv liter olie og cirka 17 kWh el per kvadratmeter per år, mens den nu mest udbredte klasse, 2, bruger omkring 4 liter olie og cirka 20 kWh el per kvadratmeter per år. Det skal sammenlignes med den klasse som nu er under udfasning, som bruger i nærheden af de 5,5 liter olie og 30 kWh el per kvadratmeter per år, altså mere end dobbelt så meget som huse i klasse 1.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

07.05.2025Installator.dk

Odsherred Forsyning lukker 1.200 kunder ud af udtrædelses-fælde

07.05.2025Installator.dk

Organisation roser ny politisk aftale

06.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Mere end 1700 påbud vedr. Arbejdspladsvurderingen (APV)

06.05.2025Installator.dk

Fra 0 til 120 medarbejdere på 18 måneder

06.05.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Nyt Interface fra DELTA Elektronika

05.05.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 åbner for nysalg af stande

05.05.2025Installator.dk

Ahlsell styrker industrifokus med nyansættelse

02.05.2025Solar Danmark

Sponseret

Thomas Phillipsen bliver Vice President i Solar Danmark

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Driftsleder søges til central rolle i Vølund Varmetekniks serviceteam

Som driftsleder hos Vølund Varmeteknik vil du få en central rolle i at sikre, at vores servicekunder får en professionel betjening. Du vil være ansvarlig for at afklare specielle og tidskrævende servicesager i samarbejde med eksterne teknikere og fungere som kompetenceansvarlig for disse teknikere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

AG ELECTRIC A/S

AG Electric A/S søger ambitiøs køletekniker/overmontør

Vores hidtidige leder af vores køleafdeling er blevet ansat hos en af grossisterne i branchen, og vi søger derfor en afløser for ham.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Jarnved K/S (Svanholm Gods)

VVS´ER SØGES TIL SVANHOLM GODS

Vil du arbejde med bæredygtige projekter og vedligehold på et af Danmarks kendteste godser?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

18.05.2025

DR

Tekniker til DR Ejendomme & Service i Aarhus

I DR er vi lige nu på udkig efter en tekniker, der har lyst til at arbejde med drift og vedligehold af DRs bygning i Aarhus. Huset rummer mange spændende aktiviteter, og du vil som tekniker få mulighed for faglig udvikling og en varierende hverdag, hvor du vil prøve kræfter med omfattende teknik, herunder ventilation, køl, CTS, elforsyning, generatorer og UPS-anlæg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

25.05.2025

Vølund Varmeteknik A/S

Bliv Projektansvarlig for fjernvarme

Vølund Varmeteknik A/S står foran en spændende rejse ind på fjernvarmemarkedet og søger nu en teknisk stærk og kommercielt tænkende Projektansvarlig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2025

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025

Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Vejen

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

08.05.2025

Tid

07:30

Sted

Industrivej Vest 43, 6600 Vejen. (Hos Solar)

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Udvidet kursus

Det påpeges i Bygningsreglementets kapitel 11, at kuldebroer er meget vigtige at medtage i beregningen af varmetabet, da kuldebroer potentielt kan medføre et 50-70% højere transmissionstab i en bygning. Det er derfor afgørende for bygningers energieffektivitet at kunne udpege og kvantificere kuldebroer.

Dato

08.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Skanderborg)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

13.05.2025

Tid

08:00

Sted

Hotel Skanderborghus, Dyrehaven 3, 8660 Skanderborg

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

Danvak
Kursus
Lydforhold og støj fra ventilation og andre tekniske anlæg – krav i BR18, DGNB og SBi-anvisninger

Akustik-grundkursus, kravene og beregningsmetoder – hvad man skal være opmærksom på som projekterende, udførende eller som leverandør

Dato

15.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Taastrup