Middelfart bygger på første klasse
Alt boligbyggeri i Middelfart Kommune skal nu leve op til et førsteklasses energiforbrug og være lavenergihuse i energiklasse 1. Det har Middelfarts byråd besluttet for at forstørre reduktionen af Danmarks CO2-udledning.
På den måde håber kommunen at kunne sætte fart i reduktionen af den danske udledning af CO2, da 50 procent af det samlede danske energiforbrug, ifølge Middelfart Kommune, går til opvarmning, ventilation og belysning af bygninger.
Ingen ekstraudgift
Det vil være dyrere at bygge huse i energiklasse 1, men det bekymrer ikke Middelfart Kommune.
Som afdelingschef i plan og byg i Middelfart Kommune, Jørgen Knudsen, forklarer, vil de skærpede energikrav til nybyggede boliger ikke påvirke det samlede anlægs- og driftsregnskab for nybyggeriet.
Den ekstra udgift til isolering, superlavenergivinduer, varmepumpe og mekanisk ventilation tjenes hjem gennem besparelsen på energiforbruget, udtaler han.
Kommunen oplyser desuden, at de skrappe krav ikke kun gælder nybyggeri, men at kommunen også selv arbejder med energisparende foranstaltninger i forbindelse med renovering af de kommunale skoler, institutioner og deslige.
Vandet genbrug
Middelfarts byråd så ingen grund til at vente til 2015, når nu teknologien til at nedsætte bygningers energiforbrug tilstrækkeligt i forhold til energiklasserne allerede findes. Derfor tog de også chancen for, udover at stramme reglerne for boligbyggeri, at indføre, at kravene til erhvervsbyggeri skal vurderes i hvert enkelt tilfælde. Og når nu de var i gang, så indførte byrådet også, at regnvand fra tagrenderne i de nye, energivenlige boliger, ikke må ledes til kloakkerne, men skal føres ud i jorden eller opsamles og bruges til toiletskyl eller andet.
Lavere end 1
Muligheden for et lavere energiforbrug har de også være bevidste om i Egedal Kommune i et stykke tid, fortæller klima- og energikonsulent i kommunen, Jan Poulsen. Ifølge ham har Egedal i årevis forsøgt at få byggeselskaberne til at bygge energibesparende boliger, men det var først da planloven i 2007 blev ændret og det blev muligt at lovgive om energiklasserne i byggeriet, at vejen blev banet for Egedal Kommunes ambitioner.
Siden da har der i Egedal være krav om, at fremtidigt byggeri skal falde ind under energiklasse 1, og om muligt falde endnu lavere, hedder det fra Jan Poulsen.
Klassekravene
Fra Middelfart Kommune heddet det, at energiklasserne er inddelt på den måde, at huse i klasse 1 bruger mindst energi, omkring to en halv liter olie og cirka 17 kWh el per kvadratmeter per år, mens den nu mest udbredte klasse, 2, bruger omkring 4 liter olie og cirka 20 kWh el per kvadratmeter per år. Det skal sammenlignes med den klasse som nu er under udfasning, som bruger i nærheden af de 5,5 liter olie og 30 kWh el per kvadratmeter per år, altså mere end dobbelt så meget som huse i klasse 1.