Middelfart bygger på første klasse

Alt boligbyggeri i Middelfart Kommune skal nu leve op til et førsteklasses energiforbrug og være lavenergihuse i energiklasse 1. Det har Middelfarts byråd besluttet for at forstørre reduktionen af Danmarks CO2-udledning.

Middelfart Kommune er sprunget over i køen. Det skulle nemlig først have været fra 2015, at dansk nybyggeri skulle ligge i energiklasse 1, men i Middelfart lever de i nuet og har bestemt, at alle huse i kommende boligområder skal være lavenergihuse fra nu af.
På den måde håber kommunen at kunne sætte fart i reduktionen af den danske udledning af CO2, da 50 procent af det samlede danske energiforbrug, ifølge Middelfart Kommune, går til opvarmning, ventilation og belysning af bygninger.

Ingen ekstraudgift
Det vil være dyrere at bygge huse i energiklasse 1, men det bekymrer ikke Middelfart Kommune.
Som afdelingschef i plan og byg i Middelfart Kommune, Jørgen Knudsen, forklarer, vil de skærpede energikrav til nybyggede boliger ikke påvirke det samlede anlægs- og driftsregnskab for nybyggeriet.
”Den ekstra udgift til isolering, superlavenergivinduer, varmepumpe og mekanisk ventilation tjenes hjem gennem besparelsen på energiforbruget,” udtaler han.
Kommunen oplyser desuden, at de skrappe krav ikke kun gælder nybyggeri, men at kommunen også selv arbejder med energisparende foranstaltninger i forbindelse med renovering af de kommunale skoler, institutioner og deslige.

Vandet genbrug
Middelfarts byråd så ingen grund til at vente til 2015, når nu teknologien til at nedsætte bygningers energiforbrug tilstrækkeligt i forhold til energiklasserne allerede findes. Derfor tog de også chancen for, udover at stramme reglerne for boligbyggeri, at indføre, at kravene til erhvervsbyggeri skal vurderes i hvert enkelt tilfælde. Og når nu de var i gang, så indførte byrådet også, at regnvand fra tagrenderne i de nye, energivenlige boliger, ikke må ledes til kloakkerne, men skal føres ud i jorden eller opsamles og bruges til toiletskyl eller andet.

Lavere end 1
Muligheden for et lavere energiforbrug har de også være bevidste om i Egedal Kommune i et stykke tid, fortæller klima- og energikonsulent i kommunen, Jan Poulsen. Ifølge ham har Egedal i årevis forsøgt at få byggeselskaberne til at bygge energibesparende boliger, men det var først da planloven i 2007 blev ændret og det blev muligt at lovgive om energiklasserne i byggeriet, at vejen blev banet for Egedal Kommunes ambitioner.
Siden da har der i Egedal være krav om, at fremtidigt byggeri skal falde ind under energiklasse 1, og om muligt falde endnu lavere, hedder det fra Jan Poulsen.

Klassekravene
Fra Middelfart Kommune heddet det, at energiklasserne er inddelt på den måde, at huse i klasse 1 bruger mindst energi, omkring to en halv liter olie og cirka 17 kWh el per kvadratmeter per år, mens den nu mest udbredte klasse, 2, bruger omkring 4 liter olie og cirka 20 kWh el per kvadratmeter per år. Det skal sammenlignes med den klasse som nu er under udfasning, som bruger i nærheden af de 5,5 liter olie og 30 kWh el per kvadratmeter per år, altså mere end dobbelt så meget som huse i klasse 1.

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

10.07.2025Installator.dk

Mangel får virksomheder til at ansætte lærlinge

07.07.2025Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

☀️ Rigtig go' sommer

07.07.2025Installator.dk

Flere unge søger tekniske uddannelser

04.07.2025Inspectly ApS

Sponseret

Regler er ikke skurke, men kan blive det!

04.07.2025Installator.dk

God sommerferie!

03.07.2025Coromatic A/S

Sponseret

En Plan B for digital infrastruktur er vigtigere end nogensinde

02.07.2025Installator.dk

Brødrene Dahl åbner nyt kabellager

30.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet opdaterer og rydder ud i AT-vejledninger

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

25.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup