Middelfart bygger på første klasse

Alt boligbyggeri i Middelfart Kommune skal nu leve op til et førsteklasses energiforbrug og være lavenergihuse i energiklasse 1. Det har Middelfarts byråd besluttet for at forstørre reduktionen af Danmarks CO2-udledning.

Middelfart Kommune er sprunget over i køen. Det skulle nemlig først have været fra 2015, at dansk nybyggeri skulle ligge i energiklasse 1, men i Middelfart lever de i nuet og har bestemt, at alle huse i kommende boligområder skal være lavenergihuse fra nu af.
På den måde håber kommunen at kunne sætte fart i reduktionen af den danske udledning af CO2, da 50 procent af det samlede danske energiforbrug, ifølge Middelfart Kommune, går til opvarmning, ventilation og belysning af bygninger.

Ingen ekstraudgift
Det vil være dyrere at bygge huse i energiklasse 1, men det bekymrer ikke Middelfart Kommune.
Som afdelingschef i plan og byg i Middelfart Kommune, Jørgen Knudsen, forklarer, vil de skærpede energikrav til nybyggede boliger ikke påvirke det samlede anlægs- og driftsregnskab for nybyggeriet.
”Den ekstra udgift til isolering, superlavenergivinduer, varmepumpe og mekanisk ventilation tjenes hjem gennem besparelsen på energiforbruget,” udtaler han.
Kommunen oplyser desuden, at de skrappe krav ikke kun gælder nybyggeri, men at kommunen også selv arbejder med energisparende foranstaltninger i forbindelse med renovering af de kommunale skoler, institutioner og deslige.

Vandet genbrug
Middelfarts byråd så ingen grund til at vente til 2015, når nu teknologien til at nedsætte bygningers energiforbrug tilstrækkeligt i forhold til energiklasserne allerede findes. Derfor tog de også chancen for, udover at stramme reglerne for boligbyggeri, at indføre, at kravene til erhvervsbyggeri skal vurderes i hvert enkelt tilfælde. Og når nu de var i gang, så indførte byrådet også, at regnvand fra tagrenderne i de nye, energivenlige boliger, ikke må ledes til kloakkerne, men skal føres ud i jorden eller opsamles og bruges til toiletskyl eller andet.

Lavere end 1
Muligheden for et lavere energiforbrug har de også være bevidste om i Egedal Kommune i et stykke tid, fortæller klima- og energikonsulent i kommunen, Jan Poulsen. Ifølge ham har Egedal i årevis forsøgt at få byggeselskaberne til at bygge energibesparende boliger, men det var først da planloven i 2007 blev ændret og det blev muligt at lovgive om energiklasserne i byggeriet, at vejen blev banet for Egedal Kommunes ambitioner.
Siden da har der i Egedal være krav om, at fremtidigt byggeri skal falde ind under energiklasse 1, og om muligt falde endnu lavere, hedder det fra Jan Poulsen.

Klassekravene
Fra Middelfart Kommune heddet det, at energiklasserne er inddelt på den måde, at huse i klasse 1 bruger mindst energi, omkring to en halv liter olie og cirka 17 kWh el per kvadratmeter per år, mens den nu mest udbredte klasse, 2, bruger omkring 4 liter olie og cirka 20 kWh el per kvadratmeter per år. Det skal sammenlignes med den klasse som nu er under udfasning, som bruger i nærheden af de 5,5 liter olie og 30 kWh el per kvadratmeter per år, altså mere end dobbelt så meget som huse i klasse 1.

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

17.03.2025Installator.dk

Overenskomst for 10.000 i metalindustrien på plads

17.03.2025Installator.dk

Schneider skruer op for bæredygtighedsindsatsen

14.03.2025Inspectly ApS

Sponseret

Sådan undgår vi, at viden forsvinder fra byggepladsen

14.03.2025Installator.dk

Leasing af solceller på erhvervsejendomme

13.03.2025SCANGRIP A/S

Sponseret

SCANGRIP CONNECT: Arbejdslamper der passer til dit foretrukne batteri

13.03.2025Installator.dk

Grundfos parat til ekspansion i USA

13.03.2025Installator.dk

Nordisk VP indtræder i Schneider Electrics danske ledelse

12.03.2025Installator.dk

Ahlsell henter erfaren kategorichef for el-teknik

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dimex
Messe
ISH 2025 forgrener sig i nye retninger – med et nyt koncept og et skarpere fokus på besøgende

Kraftige dynamiske kræfter præger de markeder, hvor sanitets-, varme- og ventilationsindustrien opererer. Det brede spektrum af fagområder og politiske beslutninger ændrer verden. Nu reagerer verdens førende messe for HVAC + Water fra den 17. til den 21. marts på denne udvikling med et nyt koncept og fokuserer mere end nogensinde før på messegæsterne.

Dato

17.03.2025

Tid

09:00

Sted

Frankfurt am Main

Dimex
Messe
Løsninger til optimal indendørs luftkvalitet på ISH 2025

Indendørs luftkvalitet spiller en ledende rolle for menneskers velvære, sundhed og præstationer. På ISH, som åbner dørene i Frankfurt am Main fra den 17. til den 21. marts 2025, vil førende producenter præsentere de nyeste teknologier til at sikre et godt indeklima. Deres innovationer sætter nye standarder for effektivitet, komfort og bæredygtighed og bruges i alle typer bygninger.

Dato

17.03.2025

Tid

09:00

Sted

Frankfurt am Main

Dimex
Messe
På ISH 2025 styrer vi med smart kontrol og AI mod nul i byggesektoren

Ifølge det internationale miljøagentur står bygningsdriften for 35 procent af energiforbruget og 30 procent af CO₂-emissionerne. Og det betyder, at der er et stort potentiale for at spare energi. På ISH 2025 kan du opleve, hvordan smart bygningskontrol, især intelligent energistyring og kunstig intelligens, kan hjælpe bygningsejere og -operatører med at udnytte dette potentiale.

Dato

17.03.2025

Tid

09:00

Sted

Frankfurt am Main

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Smart home energistyring og batterier

Batterier til lagring af solcellestrøm m.v. vinder stadig større udbredelse, og det samme gælder forskellige styringer til bygningers energiforbrug.

Dato

19.03.2025

Tid

08:30

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Greve)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

19.03.2025

Tid

09:00

Sted

Tune Kursuscenter, Grevevej 20, 2670 Greve

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Temperatur - måling og kalibrering

Få den relevante teoretiske viden og praktisk træning i forbindelse med temperaturmåling.

Dato

19.03.2025

Tid

09:00

Sted

Taastrup