Nu er det igen blevet attraktivt at være faglært

Ifølge en undersøgelse fra Danmarks Statistik mener to ud af tre danskere, at det i dag er mere eller lige så attraktivt at være faglært som for ti år siden. Det kniber dog stadig med at vække de unges interesse.

For at få de unges opmærksomhed har Dansk Byggeri blandt andet iværksat en virksomhedsbank, hvor skoler kan tage ud til virksomheder i lokalområdet og få et indblik i de faglærtes arbejdsdag. Foto: Ricky John Molloy..

Selvom erhvervsskoler og livet som lærling ikke altid haft det bedste ry hos uddannelsesvejlederne i skolerne, ser det i øjeblikket anderledes ud, hvis man spørger forældre, lærere og uddannelsesvejledere.

I en ny undersøgelse fra Danmarks Statistik mener to ud af tre danskere nemlig, at det i dag er blevet mere eller lige så attraktivt at være faglært, som det var for ti år siden, og især danskere i alderen 30+ er positive:

”Det er glædeligt, at langt størstedelen af danskerne mener, at livet som faglært er blevet mere attraktivt. Vi kan glæde os over, at fordommene om en faglært uddannelse så småt er ved at fordufte”, siger Louise Pihl, der er underdirektør i Dansk Byggeri.

Hun understreger dog samtidig, at der stadig ligger et stort arbejde forude, når det kommer til at få den yngre del af befolkningen med på vognen.

Læs også: Flere unge søger ind på de tekniske uddannelser

Skal vække de unges interesse
Blandt de 16-29 årige er det kun halvdelen, der mener, at det er lige så attraktivt eller mere attraktivt at være faglært – og det skal der gøres noget ved, mener Dansk Byggeri:

”Det er selvfølgelig helt centralt, at vi får de unge med på vognen. De er jo de vigtigste spillere i kampen for flere faglærte. Og selvom vi ved, at forældrenes meninger betyder meget for de unges uddannelsesvalg i dag, så skal vi fortsætte det hårde arbejde for at gøre det attraktivt at tage en uddannelse som fx tømrer eller struktør”, siger Louise Pihl og fortsætter:

”Vi står i en situation, hvor vi i 2027 kan risikere at mangle 73.000 faglærte, hvoraf de 17.000 kommer til at mangle i bygge- og anlægsbranchen. Det er noget, vi er nødt til at handle på”.

Læs også: Tekniq: Mangel på elever på VVS-energiuddannelsen

Virksomhedsbank skal sikre flere faglærte
Hos Dansk Byggeri har man blandt andet iværksat en virksomhedsbank, som skal få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.

Her har skoler mulighed for at finde virksomheder i deres lokalområde, der har lyst til at vise deres håndværk frem, så elever tidligt i livet møder dygtige fagfolk, der er glade og stolte af deres erhverv:

”Lige nu har knap 100 virksomheder tilmeldt sig virksomhedsbanken, og vi håber, at den kan være med til at give de unge nogle gode oplevelser på egen krop, så de får lyst til at prøve kræfter med alle de jobs, man kan få med en faglært uddannelse i bagagen”, siger Louise Pihl.

- EL

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

04.07.2025Inspectly ApS

Sponseret

Regler er ikke skurke, men kan blive det!

04.07.2025Installator.dk

God sommerferie!

03.07.2025Coromatic A/S

Sponseret

En Plan B for digital infrastruktur er vigtigere end nogensinde

02.07.2025Installator.dk

Brødrene Dahl åbner nyt kabellager

30.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet opdaterer og rydder ud i AT-vejledninger

30.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Vi søger en arbejdsmiljøkonsulent

30.06.2025Installator.dk

Navnet forvirrede - nu ændres det

30.06.2025Installator.dk

DM i Skills udpeger nye værtsbyer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup