Ny analyse fremhæver tre værktøjer til en omkostningseffektiv grøn omstilling

Energistyrelsen offentliggør analyse om mulighederne for mere hensigtsmæssig placering af elforbrug og -produktion i Danmark. Analysen belyser tre værktøjer, der alle kan bidrage til en grøn omkostningseffektiv grøn omstilling.

Analysen blev igangsat af Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg i december 2020. Foto: Arkivfoto.

Danmarks klimamålsætning om 70 procents reduktion af drivhusgasudledninger i 2030 og videre mod klimaneutralitet kræver en elektrificering af det danske samfund. Målsætningerne nødvendiggør et markant øget elforbrug og store investeringer i udbygning af vedvarende energi (VE). Det meddeler Energistyrelsen i en ny analyse.

Det forventes eksempelvis, at elektrificeringen af transportsektoren, PtX-anlæg, store og individuelle varmepumper og andre forbrugsanlæg vil medføre en stor efterspørgsel efter grøn el.

Elnettet kommer dermed til at spille en stor rolle i forhold til at sikre, at de stigende mængder VE-produktion kan transportere den grønne strøm hen til det stigende forbrug. I den sammenhæng er øget samplacering mellem elforbrug og -produktion centralt. Samplacering kan medvirke til at reducere behovet for netudbygning og potentielt indpasse mere VE i det eksisterende elnet. Dette gør sig både gældende i forhold til store elforbrugere og -producenter samt for mindre lokale sammenslutninger af forbrugere bestående af for eksempel borgere eller virksomheder.

Flere værktøjer i brug

På den baggrund bestilte Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg i december 2020 en analyse af muligheder for geografisk differentierede forbrugstariffer samt af muligheden for at ændre gældende regler for matrikelkravet og direkte linjer.

Rapporten belyser, hvordan muligheden for at sende geografiske prissignaler til forbrugere (via geografisk differentierede forbrugstariffer), muligheden for i særlige tilfælde at etablere direkte linjer mellem forbrug og produktion samt muligheden for lokal kollektiv tarifering kan bidrage til en bedre udnyttelse af det kollektive elnet. Alle tre værktøjer forventes at fremme en omkostningseffektiv grøn omstilling.

Rapporten fokuserer desuden særligt på, hvordan det kan understøttes, at produktion og forbrug i fremtiden placeres hensigtsmæssigt i forhold til ledig kapacitet i det kollektive elnet – også kaldet samplacering. Derudover viser rapporten, hvilke konsekvenser de førnævnte tiltag vil have for samfundsøkonomi, fordelingsvirkninger, statens afgiftsprovenu og administrerbarhed.

-AKJ

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.07.2024Installator.dk

Vinderne af Installatørprisen

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

24.07.2024Installator.dk

Vinderne af Installatørprisen

24.07.2024RIB Software

Sponseret

Få et overblik over alle vores uddannelser/kurser efter sommeren!

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

22.07.2024Installator.dk

Dansk startup samarbejder med Huawei

22.07.2024RIB Software

Sponseret

NYHED: Nyt RIB Projekt plugin til Revit!

19.07.2024RIB Software

Sponseret

Husk at få fat i din billet til BIM World Copenhagen!

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle