Ny kursusmodel løser problemer for erhvervslivet

Med en fleksibel kursusmodel gør Aarhus Maskinmesterskole det muligt at opnå nødvendige autorisationer inden for køling, samtidig med at man kan varetage sit arbejde.

Forløbet er komprimeret fra fem ugers skoleophold til to adskilte uger med mellemliggende hjemmearbejde. Undervisningen begynder midt på eftermiddagen og slutter om aftenen i stedet for at foregå i arbejdstiden. Aarhus Maskinmesterskole har vendt op og ned på normalen i forbindelse med sit kategori 2 kølekursus, og det er noget, der bliver vel modtaget blandt kursisterne.

”At kurset er struktureret på den her måde betyder først og fremmest, og jeg kan få en masse småting af vejen hver dag, så mit kursusforløb hverken går ud over virksomheden, mig selv eller kunderne. Under tidligere kurser har opgaverne hurtigt hobet sig op, men nu kan jeg få de vigtigste ting overstået hver dag inden kursusstart,” fortæller Jan Svendsen, der er servicetekniker hos varmepumpeproducenten Viessmann.

Også elektriker Jan Flemming Neimann fra Harridslev Smede- og Maskinforretning ser fordele ved kursusmodellen og lægger i særlig grad vægt på, at det samlede undervisningsforløb er væsentligt kortere end normalt.

”Jeg tror, det har reddet min chefs nattesøvn et par gange, at han kan ringe efter mig, når behovet opstår i kursusperioden. Derudover har det stor betydning, at kurset er komprimeret til kun at vare to uger. Vi er et lille firma, der altid har travlt, så fem uger er rigtig lang tid at være væk,” siger han.

Efterlyst af virksomhederne
Baggrunden for kursusmodellen er et ønske fra en lang række virksomheder, der oplever problemer og unødvendige udfordringer i forbindelse med at sende deres medarbejdere på autorisationsgivende AMU-kurser, når disse varer fem uger og er placeret i arbejdstiden. Det fortæller projektingeniør Karsten Tügel fra Aarhus Maskinmesterskoles videncenter.

At undvære nøglemedarbejdere igennem længere tid vil altid være et problem. Derfor har erhvervslivet efterlyst et forløb, der er kortere og placeret på et senere tidspunkt af dagen end den traditionelle model, og det har vi selvfølgelig lyttet til,” siger han.

Ideen kan udbredes
Kølekurset på Aarhus Maskinmesterskole består af to ugelange moduler med undervisning alle hverdage fra 15 til 21. Modulerne er adskilt af minimum en enkelt uge, hvor kursisterne er tilbage i deres respektive virksomheder. Kurset er rettet mod vvs- og elinstallatører, elektrikere, vvs’ere, smede, hårde hvidevaremontører, vedligeholds- og driftsansvarlige samt andre personer, der har kontaktflade med drift og vedligehold, hvor der findes mindre køle- og luftkonditioneringsanlæg med kølemiddelfyldninger på op til 2,5 kg. Autorisationen til at udføre arbejdet korrekt og sikkerhedsmæssigt forsvarligt opnås således kun ved at gennemføre et godkendt kursus.

Karsten Tügel fra Aarhus Maskinmesterskole fortæller desuden, at videncentret er åbent for at kopiere modellen fra kølekurset til andre kurser, hvis det skulle blive relevant.

”Principielt udbyder vi alt i forhold til kundernes ønsker. Videncentret er netop oprettet for at samarbejde med erhvervslivet, så hvis andre har lignede ønsker inden for områder knyttet til maskinmesteruddannelsen, hører vi gerne fra dem,” siger han.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

28.04.2025Genvex

Sponseret

Ses vi på VVS-messen 2025?

28.04.2025BG Termic Plus

Sponseret

TERMIC PLUS – din totalleverandør til boligventilation

28.04.2025BG Termic Plus

Sponseret

NYHED: EPS kanalsystem til varmegenvindingsventilation – effektiv og tidsbesparende

23.04.2025Belimo A/S

Sponseret

Du kan ikke styre noget, du ikke måler

15.04.2025Geovent

Sponseret

Frisk luft til padelspillere hos Match Padel i Silkeborg!

03.04.2025Genvex

Sponseret

Kom med til Bornholm og mød "Mr. Genvex"

03.04.2025VELTEK

Sponseret

Bæredygtighed i fokus på VELTEK Ventilations medlemsmøde

25.03.2025Genvex

Sponseret

Du kan få hjælp til finansieringen af dit ventilationsanlæg

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025