Ny mærkningsordning kræver energifleksibilitet i bygninger

Den nye mærkningsordning for bygninger SRI – smart readiness indicator – er netop introduceret i Danmark, og den kunne blive et myndighedskrav til nye bygninger inden for få år. En tredjedel af ’karaktererne’ handler om bygningens evne til at lagre og anvende energi fleksibelt.

Konkret består SRI af et eller flere procenttal, som viser, hvor smart en bygning er i forhold til en ideel bygning. Arkivfoto..

Hvor ’smart’ er din bygning? Hvordan kan du gøre den mere omkostningseffektiv og bæredygtig? Mere end 40 procent af alt endeligt energiforbrug stammer fra bygninger. Det betyder, at 30 procent af folks samlede CO2 belastning kommer fra brugen af bygninger. Samtidig bruger vi mere end 90 procent af vores tid indendørs, hvilket skaber det åbenlyse behov, at bygningsfunktioner og egenskaber skal bygges ud fra, hvad der gavner folk og deres livskvalitet.

Derfor bør den ’smarte’ bygning blandt andet kunne øge brugeroplevelsen, øge brugerinformation, muliggøre informeret og faktabaseret beslutningstagen, forbedre ressourceeffektiviteten og deltage i driften af et decentraliseret energisystem.

Beskriver en bygnings intelligens
Det er meget kort fortalt baggrunden for den nye indikator eller kommende mærkningsordning SRI, som er udviklet i EU og er frivillig for medlemslande. Den danske Energistyrelse er langt med arbejdet og gennemfører i 2021 en testfase, der skal afdække om, SRI er effektiv til at gøre bygninger mere energieffektive, mere sunde og mere energifleksible.

Idéen med SRI er, at ordningen på en enkel måde skal beskrive, hvor ’intelligent’ eller ’smart’ en bygning er. Bygninger bliver i hastig fart spækket med digital teknologi, der skal gøre bygninger med ’smarte’. Udviklingen drives blandt andet af billige sensorer og installationer med øget intelligens.

Det er derfor nærliggende at se nærmere på om, bygningsintelligens kan bidrage til at løse bygningers energi- og indeklimaudfordringer – og det er præcis idéen med SRI-ordningen. Det omfatter i høj grad også bygningernes evne til at interagere med de omgivende energinet.

LÆS OGSÅ: Installatører med speciale i data, energi og AI står stærkt

SRI sætter tal på
Konkret består SRI af et eller flere procenttal, som viser, hvor smart en bygning er i forhold til en ideel bygning. Dette procenttal er en vægtet sum af tallene i syv ”impact-kategorier”, som er:

1. energibesparelse,
2. fleksibilitet for de omliggende energisystemer (fx el, fjernvarmevarme og fjernkøling),
3. komfort,
4. anvendelighed,
5. sundhed,
6. vedligeholdelse og
7. information til brugeren.

Tallene for hver impact-kategori er summen af point fra ni ”under-domæner”, som er opvarmning, køling, produktion af varmt vand, ventilation, belysning, dynamisk klimaskærm (som for eksempel solafskærmning), elektricitet (for eksempel batterikapacitet, bil-ladestandere samt overvågning/kontrol af energiforbrug og installationer).

Bliv klogere på SRI

Hent fremsynsnotatet ”Ny mærkning af bygninger på vej?.

Hvert under-domæne indeholder de forskellige services, der er i bygningen, som hver scores i forhold til to til fem funktionalitetsniveauer. Funktionalitetsniveauerne er foruddefinerede, ligesom det enkelte funktionalitetsniveaus betydning for impact kategorien er fastsat i det servicekatalog, som ligger til grund for bygningsregistreringen. Medlemsstaterne kan tilpasse servicekataloget til nationale ønsker og behov.

Lidt forsimplet kan SRI derfor beskrives som et mærke, der tildeles et hus - lidt ligesom energimærket, og som baseres på ovenstående parametre. Så hvis der i den tekniske konstruktion af en bygning er tænkt meget på for eksempel sundhed, energieffektivitet og/eller fleksibilitet til el-nettet, så vil disse parametre få en høj score og medvirke til, at bygningens samlede score bliver høj. Dette skulle gerne få forbrugere og bygningsejere/-købere til at foretrække denne type bygning og dermed motivere entreprenører og bygherrer til at bygge eller renovere flere bygninger mod en høj score.

Energifleksibilitet vægter en tredjedel
SRI beskriver de tre nøglefunktioner (key smart readiness funktioner), som er centrale for at vurdere en bygnings intelligensparathed:

• Energimæssig ydeevne og drift.
• Reaktion på brugernes behov.
• Energifleksibilitet – og det omfatter også bygningens evne til at dække nettets effektbehov.

’Bygninger og Grøn Omstilling’ skriver i et såkaldt fremsynsnotat, at ”indførelse af en SRI-ordning i Danmark vil betyde øget fokus på de områder, som SRI måler på, det vil sige det samlede energiforbrug, indeklimaet i bygninger og samspillet med brugerne og energisystemerne”.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

17.05.2024Installator.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

17.05.2024Installator.dk

Energinet indgår milliard-partnerskab med Siemens Energy

07.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Eltavler til ladestandere løser en stor udfordring ved den grønne omstilling

30.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Datacentres bæredygtighedsrapportering klares med ét klik

29.04.2024Solar Danmark

Sponseret

Solar er klar til at rådgive kunder om tsunami af nye regler om bæredygtighed

26.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric og NVIDIA indgår samarbejde om fremtidens datacentre

24.04.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Se de nye testkits til solarindustrien

23.04.2024Belimo A/S

Sponseret

Nyhed: Lineariseret butterflyventil til 2-vejs og 3-vejs regulering

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Greve)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Tune Kursuscenter, Grevevej 20, 2670 Greve

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde