Nyt initiativ skal give bedre indblik i miljøkonsekvenser

Fremover vil alle borgere og beslutningstagere kunne se miljøkonsekvenserne ved samfundsmæssige planer samt bygge- og anlægsprojekter. Det skal et bredt konsortium arbejde for med millionstøtte fra Innovationsfonden.

Professor i miljøvurdering Lone Kørnøv fra AAU forventer både bedre løsninger og store besparelser. Foto: AAU..

Hvert år udarbejdes 4-500 miljøvurderinger til en pris på omkring 350 millioner kroner, men rapporterne ender med at samle støv, selvom de indeholder værdifuld viden.

Det skal et bredt konsortium bestående af universiteter, konsulentvirksomheder, bygherrer og myndigheder nu ændre på ved at digitalisere miljøvurderingerne med henblik på datagenbrug og bedre vurdering af projekters konsekvenser for Verdensmålene.

Om DREAMS-projektet

Projektet er et samarbejde mellem:
– fire universiteter: Aalborg Universitet, Syddansk Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Instituto Superior Technico fra Portugal
– fire nationale infrastrukturbygherrer: Vejdirektoratet, BaneDanmark, Metroselskabet og Energinet
– konsulentvirksomhederne COWI og Rambøll
– statslige myndigheder: Miljøstyrelsen og Miljø- og Fødevareministeriets Departement
– samt DinGeo og Danmarks Miljøportal.

  • Innovationfondens investering i projektet: 18,24 mio. kr.
  • Samlet budget: 27,45 mio. kr.
  • Varighed: 3 år
  • Officiel titel: DREAMS, Digitally supported Environmental Assessment for Sustainable Development Goals (SDGs)

”Det er første gang i verden, at man i så ambitiøst omfang vil koble miljøvurderinger til FN’s Verdensmål. Det vil gøre det lettere for danskere at se konsekvenser ved bygge- og anlægsprojekter i nærheden samt for beslutningstagere at træffe kvalificerede beslutninger ud fra Verdensmålene”, siger Lone Kørnøv, professor i miljøvurdering og beslutningsprocesser på Aalborg Universitet (AAU), der er hovedansvarlig for det danskledede projekt kaldet DREAMS.

Miljøvurderinger er et oplagt redskab

FN og EU-Kommissionen har repræsentanter med i referencegruppen for DREAMS-projektet, og begge har tidligere påpeget, at miljøvurderinger er et vigtigt redskab til at opfylde Verdensmålene.

”At opnå bæredygtighed via Verdensmålene er ikke muligt uden at benytte en holistisk tilgang til de klimamæssige, sociale og økonomiske aspekter. Miljøvurderinger er det redskab, der kan gøre den tilgang praktisk og effektiv”, siger Yunae Yi, der er Safeguards Advisor i FN’s klimaprogram, og sidder i referencegruppen for DREAMS.

Projektet vil reducere det manuelle arbejde med at udarbejde miljøvurderinger og dermed også omkostningerne og tidsperioden. DREAMS vurderer, at en digitalisering og strømlining af viden fra miljøvurderinger kan betyde besparelser på 30 procent, da mange data i forvejen vil være tilgængelige via Danmarks Miljøportal.

Danmark som first-movers

For partnerne i projektet kan der være et stort eksportpotentiale ved at sælge konsulentydelser i en international kontekst.

Både COWI og Rambøll er med i DREAMS-projektet, og ifølge projektchef Rasmus Hejlskov Olsen fra Rambøll øjner virksomheden stort potentiale i at eksportere det danske DREAMS-koncept globalt – ikke mindst fordi Rambøll har en global division for miljøvurdering.

”I Danmark betragter vi normalt miljøvurderinger som meget store undersøgelser, men de blegner ofte i forhold til udlandet, hvor de nemt kan være ti gange større. Hvis DREAMS kan strømline og optimere processerne, står vi med en attraktiv eksportmulighed, hvor Danmark kan være first-movers”, siger Rasmus Hejlskov Olsen, der samtidigt glæder sig over at kunne samarbejde med forskningsinstitutioner.

Kunstig intelligens og miljøportal danner fundament

Projektet udnytter nogle af de nyeste digitale teknologier. Ved at bruge kunstig intelligens og avanceret tekstgenkendelse vil projektet opbygge store databaser fra tidligere miljøvurderinger, der vil øge kvaliteten af den fremtidige beslutningsstøtte.

Danmarks Miljøportal bliver platformen, hvor alle kan tilgå dataene fra miljøvurderingerne, der kommer via DREAMS-projektet. Portalen har i forvejen 100.000 direkte brugere, samt 1 million indirekte brugere via eksterne platforme.

-CH

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

01.05.2025DTU

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet har fokus på regler og praksis for eftersyn af tekniske hjælpemidler

01.05.2025Coromatic A/S

Sponseret

Datacentre er en sårbar og kritisk infrastruktur

01.05.2025Installator.dk

VVS´25: Grundfos klar med app-styrede pumper

01.05.2025Installator.dk

Koble etablerer sig i Midtjylland med optagelse af AC i Vejle

30.04.2025Installator.dk

AO overtager webshop fra VVS-eksperten

29.04.2025Installator.dk

Københavns Kommune skifter til intelligent LED: 160.000 armaturer udskiftes

28.04.2025Belimo A/S

Sponseret

Mød Belimo på VVS’25, hvor vi fejrer 50 år med god energi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025