Online installatøruddannelse vækker bekymring

Fra februar kan elektrikere og VVS-montører læse videre til installatør på nettet. Tekniq er bekymret for onlineuddannelsens kvalitet.

Tilbuddet om e-læring skal få flere til at vælge at videreuddanne sig til installatør i Nordjylland. .

Fra februar 2017 får landets elektrikere og VVS-montører for første gang mulighed for at læse videre til installatør via e-læring. Det betyder, at stort set alt undervisning på den to år lange overbygning foregår online med undervisningsvideoer og selvstudie, skriver Licitationen.

Det er University College Nordjylland (UCN), der har valgt at udbyde uddannelsen i en online version i et forsøg på at få flere ansøgere på de to uddannelser. De seneste år har det nemlig stået sløjt til – i 2016 modtog UCN i alt fem ansøgere fra folk, der ønskede at læse videre til installatør.

Om online-uddannelsen

  • Ansøgere skal enten have en baggrund som elektriker, elektronik- og svagstrømsuddannet eller automatik- og procesuddannet (el-installatør) eller VVS-energiuddannet eller smedeuddannet (VVS-installatør).
     
  • Uddannelsen er er på fuld tid og SU-berettiget, men er oplagt at kombinere med deltidsarbejde.
     
  • Undervisningen er primært online, der er dog krav om ni fremmødedage per semester. De studerende skal møde på UCN i Aalborg.
     
  • Undervisningsforløbet består af videomateriale, online vejledermøder, gruppemøder samt aflevering af skriftlige opgaver. Man skal desuden i gennem et obligatorisk praktikforløb.
     
  • Uddannelsen er normeret til to år.

Kilde: UCN

”Vi erfarer, at det skyldes mangel på tid. Der er travlhed i branchen, og mange virksomheder ønsker ikke at afgive en medarbejder i de to år, som uddannelsen varer. Det er en stor udfordring, fordi der er stor efterspørgsel på uddannede installatører i erhvervslivet”, siger John Midtgaard Jensen, studieleder på UCN’s energi- og miljøuddannelser, til Licitationen. Han tilføjer: 

”På den baggrund mener vi, at onlineløsningen, hvor man kan have et arbejde ved siden af studiet, er et godt alternativ”.

Tekniq: Det vil kræve meget selvdisciplin
Det er dog ikke alle, der er begejstrede for de muligheder e-læring giver. Brancheorganisationen Tekniq peger på, at man lettere kan tabe de studerende i den skærmbaserede undervisning:   

”Det er i forvejen en meget svær uddannelse at gennemføre, som kræver meget selvdisciplin, og det bliver endnu sværere, når alt skal foregå hjemmefra bag en computer”, siger underdirektør Tina Voldby til Licitationen. Hun fortsætter:

”Det bliver en voldsom udfordring for mange, når de mister den fysiske kontakt til underviserne, der samtidig heller ikke på samme måde kan holde øje med, at de studerende har lært det nødvendige”. 

Læs også: Installatørerne har fået mere travlt

Hos UCN er man opmærksom på den ekstra udfordring, der kan være med e-læring og selvstudie, og John Midtgaard Jensen er ikke nervøs for, at den nye uddannelse vil miste kvalitet:

”Vi har et øget fokus, på at rekruttere de rigtige personer. Ud over de formelle adgangskrav holder vi individuelle samtaler med alle ansøgere, hvor vi indskærper over for dem, at det er en krævende uddannelse, som kræver meget selvdisciplin”, siger han til Licitationen.

-CHM

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.05.2025Installator.dk

CSR-direktiv udskydes – godt nyt for installatørbranchen

01.05.2025DTU

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet har fokus på regler og praksis for eftersyn af tekniske hjælpemidler

01.05.2025Coromatic A/S

Sponseret

Datacentre er en sårbar og kritisk infrastruktur

01.05.2025Installator.dk

VVS´25: Grundfos klar med app-styrede pumper

01.05.2025Installator.dk

Koble etablerer sig i Midtjylland med optagelse af AC i Vejle

30.04.2025Installator.dk

AO overtager webshop fra VVS-eksperten

29.04.2025Installator.dk

Københavns Kommune skifter til intelligent LED: 160.000 armaturer udskiftes

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025