Sådan undgår du skader ved ekspansion af rør

Rør kan udvide sig eller trække sig sammen pga. temperaturforskelle. Det kan få alvorlige konsekvenser for hele installationen, og kan forårsage skade på hele bygningen. Vi vil gerne forklare hvorfor.

01.05.2017

Sponseret

Walraven

Koefficient for ekspansion er førende

Ethvert materiale (stål, kobber, PE, PVC, mm) har sin egen koefficient for ekspansion. Disse koefficienter bestemmer hvordan de forskellige materialer reagerer på forskellige temperaturer. Stål har en ekspansions koefficient på 0,012 mm/C° og PE en ekspansions koefficient på 0,200 mm/C°. Med andre ord: et 10 meter stålrør med en temperatur forskel på 50 C° ekspanderer 0,6 mm. Et PE-rør på 10 meter ekspanderer 10 mm. Ekspansionen eller sammentrækningen afhænger altså ikke af rørets diameter, men af længden og materialet på røret.

Støjforurening og skader

Udvidelsen af rør kan medføre gener i form af lyd (stress i materialet, bl.a. en tikken i de gamle centrale varmerør) og endda skader på bygningen. Det kan ofte føre til brud på røret, som derefter leder til vandskader. Derfor er det klogt at højde for dette under monteringen.

God ophængsplan og åben ekspansion

En god bedømmelse af installationen (hvor skal rørerne placeres og hvor mange mm?) er med til at skabe en god ophængs plan. Den allerbedste løsning er at lade de naturlige krafter arbejde “frit” så meget som muligt.
Ved at placere et fixpunkt på det rigtige sted, kan vi lede ekspansionen til dette punkt for at undgå skader  og stress på installationerne. Desuden kan vi minimere de frigjorte krafter.

Ofte er der ikke plads til at “naturen” går sine egne veje. Fixpunkter og glidestykker er designet til at kontrollere ekspansionen. Også her er vi behjælpelige med service.

Vil du vide mere om forebyggelse af skader og støjforurening fra ekspanderende rør? Vi har den nødvendige viden og erfaring for at kunne hjælpe dig. Vores eksperter kan beregne den ideelle installationsmetode til dit projekt. Ring til os på tlf. +45 4637 0510 for skræddersyet rådgivning.

01.09.2017Walraven

Sponseret

Sådan overholder du lovgivningen for passiv brandsikring

01.08.2017Walraven

Sponseret

Hvordan undgår man korrosion af ophængssystemer?

01.06.2017Walraven

Sponseret

Hvordan undgår man øgede omkostninger som montør?

01.05.2017Walraven

Sponseret

Sådan undgår du skader ved ekspansion af rør

01.03.2017Walraven

Sponseret

Hvordan vælger man den rette afstand mellem rørbøjler?

02.01.2017Walraven

Sponseret

Den bedste lydisolering til dit næste ophængs projekt