Serverrum køles forkert og for meget

Køling er en energisluger. Alene køling af serverrum koster hvert år virksomhederne mere end 300 millioner kroner. I den største del af året er køling med udeluft tilstrækkelig, og samtidig kan man roligt hæve temperaturen.

Hos AL Finans har placeringen af serverrummet været simpel, to huller i muren og filtrering af luften har været nok. Den årlige besparelse bliver på 90-95 procent..

Serverrum hører til de steder, hvor der virkelig kan spares energi. Alene kølingen står for gennemsnitligt en tredjedel af energiforbruget. Det er helt unødvendigt, lyder det samstemmende fra blandt andre Teknologisk Institut og Go’ Energi, som henviser til, at almindelig udeluft kan klare opgaven cirka 90 procent af året – vel at mærke hvis serverrummet er rigtigt placeret.

Ifølge Thomas Drivsholm fra Go’ Energi er det lettest i nybyggeri, hvor man kan tage højde for det fra starten, men med omtanke kan det ofte lade sig gøre også i eksisterende byggeri. Hvor stor en besparelse, man kan opnå, afhænger dog af de fysiske rammer.

”Man skal tænke godt over, hvor man placerer sit serverrum, og kan det lade sig gøre at placere det i et nordvendt kælderrum, hvor man kan bore huller i muren er behovet for mekanisk køling minimalt,” siger han.

Derimod mener han ikke, at frikøling er realistisk, hvis man skal trække meget lange rør. ”Man kan måske trække rør gennem ét rum, men så heller ikke mere, det bliver for dyrt, og rørene fylder for meget,” siger han.

Nye projekter undervejs

  • For øjeblikket er flere nye frikølingsprojekter undervejs. De skal gøre frikøling til et realistisk valg for flere virksomheder end i dag.
  • Teknologisk Institut er i gang med et demoprojekt, som er mindre pladskrævende, mens Inventilate står for et EUDP-projekt med navnet ”Dynamisk frikøling”, som ikke kræver rør. Læs mere på www.energiteknologi.dk. 

Koldere end nødvendigt
Han påpeger desuden, at serverrum i dag køles for meget, fordi virksomhederne for en sikkerheds skyld køler dem helt ned til 18-20 grader. Han henviser til computerne i kontormiljøer, som nemt kan klare sig i et betydeligt varmere miljø. Han mener, at man helt uden risiko for udstyret kan skrue temperaturen op til 24 grader. Det kræver dog, ifølge Thomas Drivsholm, at man er sikker på, at temperaturmåleren i serverrummet viser rigtigt, og at den regelmæssigt tjekkes.

Gode erfaringer
En del virksomheder har allerede gode erfaringer med frikøling. For eksempel Midt Energi har allerede lang erfaring med det. AL Finans i Glostrup har brugt frikøling gennem ni måneder og har med en investering på 70.000 kroner sparet 96 procent af køleudgiften. Selvom sommermånederne ikke indgår i regnskabet, vil den årlige gennemsnitsbesparelse for AL ligge på 90-95 procent.

Daikin Denmark A/S

Sponseret

Deltag i åbningen af Service Academy og Experience Center

Installator.dk

Presset branche samler tunge profiler på Varmepumpedagen 2024

Relateret indhold

23.10.2024Installator.dk

Dansk Fjernvarme vil sætte turbo på elektrificeringen

23.10.2024Installator.dk

Solar A/S introducerer AI-assistent i mobilapp

17.09.2024Genvex

Sponseret

Kombinér fjernvarme og ventilation med vores Moxie

20.08.2024Geovent

Sponseret

Indretning af nyt skadecenterværksted for P. Christensen!

16.08.2024Installator.dk

Airmaster har succes med decentrale ventilationsanlæg til skoler og institutioner

14.08.2024Installator.dk

Dårligt indeklima: ”Det har været galt i 50 år”

29.07.2024Geovent

Sponseret

Geovent I/V er flyttet til nye og moderne faciliteter i Spanien!

28.06.2024Installator.dk

Optimum Ventilation A/S bliver en del af InstallatørGruppen

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle