Serverrum køles forkert og for meget

Køling er en energisluger. Alene køling af serverrum koster hvert år virksomhederne mere end 300 millioner kroner. I den største del af året er køling med udeluft tilstrækkelig, og samtidig kan man roligt hæve temperaturen.

Hos AL Finans har placeringen af serverrummet været simpel, to huller i muren og filtrering af luften har været nok. Den årlige besparelse bliver på 90-95 procent..

Serverrum hører til de steder, hvor der virkelig kan spares energi. Alene kølingen står for gennemsnitligt en tredjedel af energiforbruget. Det er helt unødvendigt, lyder det samstemmende fra blandt andre Teknologisk Institut og Go’ Energi, som henviser til, at almindelig udeluft kan klare opgaven cirka 90 procent af året – vel at mærke hvis serverrummet er rigtigt placeret.

Ifølge Thomas Drivsholm fra Go’ Energi er det lettest i nybyggeri, hvor man kan tage højde for det fra starten, men med omtanke kan det ofte lade sig gøre også i eksisterende byggeri. Hvor stor en besparelse, man kan opnå, afhænger dog af de fysiske rammer.

”Man skal tænke godt over, hvor man placerer sit serverrum, og kan det lade sig gøre at placere det i et nordvendt kælderrum, hvor man kan bore huller i muren er behovet for mekanisk køling minimalt,” siger han.

Derimod mener han ikke, at frikøling er realistisk, hvis man skal trække meget lange rør. ”Man kan måske trække rør gennem ét rum, men så heller ikke mere, det bliver for dyrt, og rørene fylder for meget,” siger han.

Nye projekter undervejs

  • For øjeblikket er flere nye frikølingsprojekter undervejs. De skal gøre frikøling til et realistisk valg for flere virksomheder end i dag.
  • Teknologisk Institut er i gang med et demoprojekt, som er mindre pladskrævende, mens Inventilate står for et EUDP-projekt med navnet ”Dynamisk frikøling”, som ikke kræver rør. Læs mere på www.energiteknologi.dk. 

Koldere end nødvendigt
Han påpeger desuden, at serverrum i dag køles for meget, fordi virksomhederne for en sikkerheds skyld køler dem helt ned til 18-20 grader. Han henviser til computerne i kontormiljøer, som nemt kan klare sig i et betydeligt varmere miljø. Han mener, at man helt uden risiko for udstyret kan skrue temperaturen op til 24 grader. Det kræver dog, ifølge Thomas Drivsholm, at man er sikker på, at temperaturmåleren i serverrummet viser rigtigt, og at den regelmæssigt tjekkes.

Gode erfaringer
En del virksomheder har allerede gode erfaringer med frikøling. For eksempel Midt Energi har allerede lang erfaring med det. AL Finans i Glostrup har brugt frikøling gennem ni måneder og har med en investering på 70.000 kroner sparet 96 procent af køleudgiften. Selvom sommermånederne ikke indgår i regnskabet, vil den årlige gennemsnitsbesparelse for AL ligge på 90-95 procent.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

18.06.2024Geovent

Sponseret

Er dine medarbejdere udsat for skadelige dampe og støv på arbejdspladsen?

11.06.2024Geovent

Sponseret

Fleksibel og æstetisk ventilationsløsning til City Øre-Næse-Halsklinikken v/ speciallæge Jon Juhlin

07.06.2024Installator.dk

JV Ventilation skaber digital arbejdsplads

05.06.2024Genvex

Sponseret

Find dit nye filter på vores webshop

05.06.2024Installator.dk

Lindab opkøber danske Venti

30.05.2024Genvex

Sponseret

"Det er jo helt vildt fedt, at det gør en så stor forskel"

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle