Skoleklasse besøger virksomhed for at skabe tættere bånd
7A fra Langå Skole har besøgt automations- og ingeniørvirksomheden Unimec. Virksomhedsbesøget er i direkte forlængelse af indsatsen for at skabe opmærksomhed om håndværker- og erhvervsuddannelserne.
Sidst Lasse Taulborg Madsen bød uddannelsesvejleder fra UU Randers, Anni Hansen, og hendes kolleger indenfor i produktionshallerne i Langå, var det på invitation af Unimec direktøren. Formålet var at skabe opmærksomhed hos kommunens uddannelsesvejledere om den lærlingemangel som prægede, og fortsat præger, danske produktionsvirksomheder.
Nu har Anni Hansen igen været på besøg hos automations- og ingeniørvirksomheden. Denne gang i selskab med 7A fra Langå Skole.
”Som så mange andre danske virksomheder oplevede vi, og oplever fortsat, at det var svært at finde lærlinge og at tiltrække kvalificerede fagfolk, fordi samfundet fortæller de unge, at de kun kan blive til noget, hvis de går på gymnasiet. Hos Unimec vil vi gerne hjælpe til med at gøre op med nogle af de fordomme, der er om håndværker- og erhvervsuddannelserne, og vi er derfor ualmindeligt begejstrede for, at skolen henvendte sig til os”, siger Lasse Taulborg Madsen, som henviser til, at arrangementet denne gang skete på foranledning af uddannelsesvejlederen.
At besøge de lokale virksomheder og høre om de ansattes uddannelses- og karrierevej har vist sig særdeles brugbart i uddannelsesvejledningen, fortæller Anni Hansen:
”Unge og deres forældre tror de ved, hvad de fleste laver i deres jobs. Min erfaring er dog, at det ikke altid flugter særligt godt med virkeligheden. Det er meget vigtigt for os i uddannelsesvejledningen at vise dem det brede spektrum af uddannelses- og karrieremuligheder, vi har i Danmark, så eleverne kan tage deres valg på et så oplyst grundlag som muligt”, siger Anni Hansen, der har mere end femten år bag sig som UU-vejleder i Randers Kommune. Hun tilføjer:
”Derfor er det meget givtigt for eleverne at møde fagfolk som Unimec-folkene i virkeligheden, så de kan høre om deres uddannelses- og karrierevalg, hvilke beslutninger der lå bag, hvad det har ført med sig af karrieremuligheder, og hvad det har betydet for deres liv. Det giver os et langt mere håndgribeligt og virkelighedsnært grundlag at vejlede de unge ud fra. Eleverne har i dag erfaret, at mange af medarbejderne hos Unimec, har startet deres karriere gennem en erhvervsuddannelse".
Læs også: Individuel støtte til unge viser lovende resultater
Siden Unimec i 2021 inviterede vejlederne fra UU Randers på besøg, er der også fra politisk hold kommet mere fokus på at få de unge til at søge mere jævnbyrdigt blandt de gymnasiale samt erhvervs- og fagrettede uddannelser. Det glæder begge parter, som også har kunne se og mærke effekten af både den lokale og nationale indsats.
”Vi har i Randers Kommune oplevet en lille stigning i søgningen til erhvervsuddannelsen, men det er særligt i forståelsen af de forskellige ungdomsuddannelser, at vi kan mærke en positiv forskel. Virksomhedsbesøg vil fortsat være en fast del af vores program, hvis de ellers åbner dørene for os, selvfølgelig”, siger Anni Hansen.
”Det er blevet væsentligt nemmere for os at få kvalificerede lærlinge ind, så det er vi naturligvis meget glade for. Der skal ikke en stor indsats til for at gøre en forskel, og vi kan kun anbefale, at endnu flere virksomheder arbejder tæt sammen med uddannelsesvejlederne i Grundskolen og eventuelt inviterer de unge indenfor. Det betaler sig”, siger Lasse Taulborg Madsen.
- PiB