Små ambitioner hos almene boligselskaber

Det er muligt at nå langt længere, når det drejer sig om energirigtig renovering, mener arkitekt Rie Øhlenschlæger. Hun anbefaler at ældre bygninger bringes ned på passiv standard, som det er sket i Tyskland og Østrig.

Af Peter Jürgensen

At der fortsat er lang vej, før vi for alvor begynder at se resultater inden for energirigtig renovering af bebyggelse fra 1960’erne og 70’erne, vidner AlmenNet - et samarbejde mellem almene boligorganisationer - om.

22 demonstrationsprojekter under ”Fremtidssikring af ældre almene bebyggelser”, skal gøre ældre, utidssvarende bebyggelser attraktive.

”Energidimensionen er imidlertid svag, påpeger arkitekt Rie Øhlenschlæger. Hun driver sin egen arkitektvirksomhed AplusB og har herudover undervist på arkitektskolen i Århus samt været fagkonsulent for Dansk Center for Byøkologi.

”Desværre er man slet ikke i tilstrækkelig grad opmærksom på, at det faktisk er muligt at nå meget længere, når det drejer sig om energirigtig renovering, siger Rie Øhlenschlæger, som nævner Østrig og Tyskland som eksempler på lande, hvor det er lykkedes at renovere ejendomme ned til passiv standard.

”For øjeblikket er der nogle udviklingsprojekter i gang her i Danmark, men foreløbig er intet realiseret, hvad angår renovering. Konsekvensen er, at vi slæber rundt på en tung energiregning, som fortsat stiger - med de følger det har for CO2 udledningen”.
AlmenNet er den almene bolig sektors forum for udvikling og læring, der blev igangsat i 2004 af Landsbyggefonden og Fonden Realdania. De to parter ønsker at fremme en fælles udvikling af idéer og løsninger i de almene boligafdelinger, der står over for de udfordringer, som fremtidssikringen stiller.

Huset som en helhed
”Det, som AlmenNet gør galt, er imidlertid, at de har alt for lave ambitioner, når det drejer sig om energirenovering. Det ville være muligt at hente langt større økonomiske og miljømæssige gevinster ved at lave bedre og mere gennemgribende energirenoveringer. Man burde bringe mange bygninger ned på passiv standard, ligesom det er lykkedes i flere andre lande,” mener Rie Øhlenschlæger.

”Det er helt afgørende at have en helhedsorienteret tilgang til huset, som inkluderer en optimering af hele klimaskærmen og energiforsyningskonceptet. Det er ganske enkelt ikke nok, at boligerne lever op til det nuværende bygningsreglement, når det er planen, at vi skal følge lavenergiklasse 2 fra 2010 og klasse 1 fra 2015. I en ny rapport fra Teknologirådet, som jeg har deltaget i udarbejdelsen af, anbefaler vi endda en yderligere stramning af energirammerne, så lavenergiklasse 1 bliver standard i nybyggeri allerede fra 2010.”

Nye teknologier
Hvad renoveringer angår, mener Rie Øhlenschlæger, at det ville være en fornuftig og langsigtet strategi, at bringe disse ned til en lavenergistandard, der er fremtidssikret. Hun fraråder dog, hvis det overhovedet er muligt, at boligejendomme fra 1960’erne og 70’erne rives ned. ”Ud fra en bæredygtighedsbetragtning vil det altovervejende være langt mere fornuftigt at renovere dem”, siger hun.
Rie Øhlenschlæger understreger samtidig vigtigheden af, at installatørerne også kommer på banen.

”Som fagfolk er det af stor betydning, at installatørerne har de rigtige tilbud til deres kunder, samt at de er opdateret med hensyn til den nyeste og mest miljørigtige teknologi. Eksempelvis sker der i disse år en stor udvikling inden for ventilationsanlæg med varmegenvinding, varmepumper, LED-belysning samt intelligent belysning. Her bør installatørerne være i front og ikke bare anbefale deres kunder traditionelle løsninger.”

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

24.03.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Produkt: Merten M-Pure CE60 Installationsmateriel – med udvalgte produkter i genbrugsmaterialer

24.03.2025Installator.dk

Solcellebranchen efterlyser bedre rammevilkår

21.03.2025Inspectly ApS

Sponseret

En QHSE Manager gæster studiet

21.03.2025Installator.dk

TEKNIQ: Alle overenskomster forhandlet på plads

21.03.2025KUDSK Service

Sponseret

Sammen skaber vi smartere løsninger

20.03.2025Installator.dk

Aston Martin-direktør skal accelerere salget hos Energi360

18.03.2025Installator.dk

Aura skal sikre lys over Aarhus

17.03.2025Installator.dk

Overenskomst for 10.000 i metalindustrien på plads

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 Kompetencegivende servicekursus 🔧

Lær, hvordan du skal udføre serviceeftersyn og indregulering på Vølunds varmepumper!

Dato

24.03.2025

Tid

08:30

Sted

Industrivej Nord 7B, 7400 Herning

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 2

På dette intensive kursus - som er en fortsættelse af kurset "Grundlæggende ventilationsteknik 1" - kan du lære mere om de systemer, metoder og værktøjer, der kan sikre at ventilationsanlægget altid kører optimalt.

Dato

25.03.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Training course: Refrigeration and heat pump systems with ammonia

This course provides in-depth knowledge on refrigeration and heat pump systems using ammonia as refrigerant. Through a mix of theory, plant inspections, and digital exercises, you will learn about the properties of ammonia, typical plant configurations including safety aspects and sizing of components.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektivisering af arbejdsopgaver med Copilot i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et innovativt webinar, hvor vi præsenterer de nyeste smarte funktioner og anvendelsen af Copilot i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan effektivisere dine arbejdsopgaver og udnytte de gratis funktionaliteter, der følger med din Business Central licens.

Dato

26.03.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DTU
Efteruddannelse
Ledelse af implementering

Få værktøjer til at lede din egen implementering af nye teknologier, systemer og strategier.

Dato

26.03.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Økonomisk analyse

Bliv skarpere på økonomisk analyse og de økonomiske dynamikker i organisationer.

Dato

26.03.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup