Spar 700 kroner på 2 minutter

Elprisen er på himmelflugt, og ingen ved, hvor den ender. Af samme grund opfordrer GN Belysning til, at alle hjælper forbrugeren med at få skiftet de sidste gløde- og halogenpærer til LED. Det tager kun to minutter, og kan reducere udgifterne med mange tusinde kroner.

Der er mange, der undervurderer, hvor meget strøm, der egentlig løber igennem deres forældede lyskilder. Foto: GN Belysning.

For ikke så længe siden kunne man regne med godt to kroner pr kWh, mens prisen i dag er eksploderet til mere end seks kr. Og der er ingen garanti for, at den vanvittige udvikling ikke fortsætter, og sætter danskernes privatøkonomi under pres.

Derfor handler det om hurtigst muligt at få elforbrug ned, mener Erik Ebbe fra belysningsleverandøren GN Belysning i Herning:

”Jeg siger ikke, at vi skal mørklægge vores boliger og finde stearinlysene frem, men vi skal tænke os om, siger han og nævner, at der heldigvis findes en del lavthængende frugter”, siger han og fortsætter:

”Energistyrelsen regner eksempelvis med, at der stadig findes glødepærer i hvert tredje hjem og halogenpærer i hvert andet - også selvom de koster fem gange mere i strøm. Dertil kommer elsparepærerne, som tiden også er løbet fra. I en situation, som den vi står i, skal de selvfølgelig skiftes til LED, der er meget mere energi- og klimavenlige”, siger han.

Ti gange så dyre i drift

Ifølge Erik Ebbe er der rigtig mange, der undervurderer, hvor meget strøm, der egentlig løber igennem de forældede lyskilder – og hvor meget det bliver til i kroner og ører:

”Et godt eksempel er en 60W glødepærer, der brænder i seks timer om dagen, altså cirka 2000 timer om året. Med den nuværende elpris medfører det en udgift på – og hold nu fast - 720 kr. Og det er vel at mærke for en enkelt pære!”

LÆS OGSÅ: Norlys køber ladeoperatøren Sperto

"Skifter man derimod til en 6W LED-lyskilde, som giver det samme lys, reduceres omkostningen til 72 kr. Dermed kan man altså spare 700 kr. på de to minutter, det tager at skifte lyskilden, og samtidigt slår man et slag for klimaet", siger han og nævner, at man selv kan beregne udgiften ved diverse lyskilder på Energistyrelsens hjemmeside SparEnergi.dk.

Hjælp forbrugeren

Men netop fordi prisudviklingen er gået så hurtigt, kan man ikke forvente, at Hr og Fru Jensen selv tager bolden op og reagerer med det samme, fortsætter Erik Ebbe:

”Derfor synes jeg, at vi som fagfolk har et fælles ansvar for at spørge ind til både privat- og erhvervskunders situation. Har de bare en enkelt gammel gløde- eller halogenpære siddende, bør de selvfølgelig få den skiftet med det samme – og særligt nu, hvor vi går ind i den mørke tid”, siger han, og tilføjer, at ude lys og timere til eksempelvis julebelysning også er oplagt at spørge ind til.

”Med de kWh-priser, vi ser i øjeblikket, handler det om at gennemgå hele husstandens eller kontorets forbrug med en tættekam, og skrue ned de steder, hvor det er muligt”, siger han.

Energistyrelsen: Skrot dem!

Og Erik Ebbe er langt fra den eneste, der opfordrer danskerne til at spare på strømmen. På, SparEnergi.dk slår Energistyrelsens fast, at man ikke sparer penge ved at beholde sine gamle gløde- og halogenpærer, så længe de virker.

LÆS OGSÅ: Dansk garanti på 100 milliarder kroner til danske elselskaber

 ”Selv hvis du fik dem gratis, kan de ikke betale sig at bruge. Hverken for klimaet eller for din pengepung. Skrot dem, hvis du har dem”, lyder rådet.

Komplet sortiment

Hos GN Belysning peger man på, at LED teknologien har skabt mulighed for at styre lyset meget mere præcist og dermed mere økonomisk – f.eks. ved hjælp af tre trins dæmp. Af samme grund har man fyldt lageret op med ikke færre end 70 forskellige LED-lyskilder der er til det danske marked.

”Målet er at have et komplet sortiment, så vi kan dække ethvert belysningsbehov”, siger Erik Ebbe og fortsætter:

”Derfor må man heller ikke gå og tro, at der ikke findes en LED-erstatning for de specialpærer, man evt. har i sit hjem. Det gør der med meget stor sandsynlighed, og der er som sagt rigtig mange penge at spare”, lyder det. 

-AKJ

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

14.06.2024Installator.dk

Lemvigh-Müller køber 34.000 kvm. i Kolding

14.06.2024Installator.dk

El-bilerne kan blive en del af løsningen i fremtidens el-net

29.05.2024Installator.dk

Hybrid Greentech vinder Green Power Prisen 2024

28.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

23.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Robotter og tæt samarbejde om udvikling giver den grønne omstilling en hjælpende hånd

23.05.2024Installator.dk

Større rammer med energioptimerede løsninger venter

21.05.2024ARO ENERGY SOLUTIONS A/S

Sponseret

Fjernvarmeanlæg med dårlig afkøling er en energisluger og koster mange penge.

21.05.2024Installator.dk

Matematisk design åbner døren for store energibesparelser

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

11.06.2024

Tid

09:00

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

18.06.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Elsikkerhed.dk
Kursus
Ladestandere - Installation og dimensionering - Herning

Et ladestander-kursus sikrer dig en grundig gennemgang af kravene til forberedelse, dimensionering, installation og test af ladestandere til elbiler.

Dato

19.06.2024

Tid

12:30

Sted

Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Kursus
Dimensionering af nødstrømsanlæg (UPS) - Greve

Et kursus i UPS-anlæg fra ELsikkerhed sætter dig i stand til at dimensionere og beregne et UPS-anlæg og designe en driftssikker installation, der også kan serviceres spændingsløst.

Dato

25.06.2024

Tid

08:30

Sted

Greve Erhvervscenter, Korskildelund 6, 2670 Greve

Elsikkerhed.dk
Kursus
Boligdimensionering - Herning/virtuelt

Få de bedste kort på hånden med vores nye dimensioneringsredskab, som dette kursus giver adgang til. Alle deltagere får udleveret vores ‘Gør det Kort’, som giver hurtigt overblik over de vigtigste ændringer inden for installationer i boliger og opfylder kravene til dimensionering efter standarden DS/HD 60364.

Dato

26.06.2024

Tid

09:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning