Spar 700 kroner på 2 minutter

Elprisen er på himmelflugt, og ingen ved, hvor den ender. Af samme grund opfordrer GN Belysning til, at alle hjælper forbrugeren med at få skiftet de sidste gløde- og halogenpærer til LED. Det tager kun to minutter, og kan reducere udgifterne med mange tusinde kroner.

Der er mange, der undervurderer, hvor meget strøm, der egentlig løber igennem deres forældede lyskilder. Foto: GN Belysning.

For ikke så længe siden kunne man regne med godt to kroner pr kWh, mens prisen i dag er eksploderet til mere end seks kr. Og der er ingen garanti for, at den vanvittige udvikling ikke fortsætter, og sætter danskernes privatøkonomi under pres.

Derfor handler det om hurtigst muligt at få elforbrug ned, mener Erik Ebbe fra belysningsleverandøren GN Belysning i Herning:

”Jeg siger ikke, at vi skal mørklægge vores boliger og finde stearinlysene frem, men vi skal tænke os om, siger han og nævner, at der heldigvis findes en del lavthængende frugter”, siger han og fortsætter:

”Energistyrelsen regner eksempelvis med, at der stadig findes glødepærer i hvert tredje hjem og halogenpærer i hvert andet - også selvom de koster fem gange mere i strøm. Dertil kommer elsparepærerne, som tiden også er løbet fra. I en situation, som den vi står i, skal de selvfølgelig skiftes til LED, der er meget mere energi- og klimavenlige”, siger han.

Ti gange så dyre i drift

Ifølge Erik Ebbe er der rigtig mange, der undervurderer, hvor meget strøm, der egentlig løber igennem de forældede lyskilder – og hvor meget det bliver til i kroner og ører:

”Et godt eksempel er en 60W glødepærer, der brænder i seks timer om dagen, altså cirka 2000 timer om året. Med den nuværende elpris medfører det en udgift på – og hold nu fast - 720 kr. Og det er vel at mærke for en enkelt pære!”

LÆS OGSÅ: Norlys køber ladeoperatøren Sperto

"Skifter man derimod til en 6W LED-lyskilde, som giver det samme lys, reduceres omkostningen til 72 kr. Dermed kan man altså spare 700 kr. på de to minutter, det tager at skifte lyskilden, og samtidigt slår man et slag for klimaet", siger han og nævner, at man selv kan beregne udgiften ved diverse lyskilder på Energistyrelsens hjemmeside SparEnergi.dk.

Hjælp forbrugeren

Men netop fordi prisudviklingen er gået så hurtigt, kan man ikke forvente, at Hr og Fru Jensen selv tager bolden op og reagerer med det samme, fortsætter Erik Ebbe:

”Derfor synes jeg, at vi som fagfolk har et fælles ansvar for at spørge ind til både privat- og erhvervskunders situation. Har de bare en enkelt gammel gløde- eller halogenpære siddende, bør de selvfølgelig få den skiftet med det samme – og særligt nu, hvor vi går ind i den mørke tid”, siger han, og tilføjer, at ude lys og timere til eksempelvis julebelysning også er oplagt at spørge ind til.

”Med de kWh-priser, vi ser i øjeblikket, handler det om at gennemgå hele husstandens eller kontorets forbrug med en tættekam, og skrue ned de steder, hvor det er muligt”, siger han.

Energistyrelsen: Skrot dem!

Og Erik Ebbe er langt fra den eneste, der opfordrer danskerne til at spare på strømmen. På, SparEnergi.dk slår Energistyrelsens fast, at man ikke sparer penge ved at beholde sine gamle gløde- og halogenpærer, så længe de virker.

LÆS OGSÅ: Dansk garanti på 100 milliarder kroner til danske elselskaber

 ”Selv hvis du fik dem gratis, kan de ikke betale sig at bruge. Hverken for klimaet eller for din pengepung. Skrot dem, hvis du har dem”, lyder rådet.

Komplet sortiment

Hos GN Belysning peger man på, at LED teknologien har skabt mulighed for at styre lyset meget mere præcist og dermed mere økonomisk – f.eks. ved hjælp af tre trins dæmp. Af samme grund har man fyldt lageret op med ikke færre end 70 forskellige LED-lyskilder der er til det danske marked.

”Målet er at have et komplet sortiment, så vi kan dække ethvert belysningsbehov”, siger Erik Ebbe og fortsætter:

”Derfor må man heller ikke gå og tro, at der ikke findes en LED-erstatning for de specialpærer, man evt. har i sit hjem. Det gør der med meget stor sandsynlighed, og der er som sagt rigtig mange penge at spare”, lyder det. 

-AKJ

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

24.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Det er verdens grønneste virksomhed, og de måler alt: - Det er dumt at lade være

16.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric anerkendt som nr. 1 inden for liquid cooling

09.04.2025Installator.dk

Undersøgelse: Danske boligejere bekymrer sig mindst om energieffektivitet

03.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Nye Altivar™ softstartere optimerer motorstyring i digitaliserede anlæg

31.03.2025ABB A/S

Sponseret

ABB i samarbejde med ArcelorMittal for at reducere miljøpåvirkningen fra el-distributionssystemer

06.03.2025Elma Instruments A/S

Sponseret

Elma Thermo X – Ny serie termiske kameraer fra Elma

06.03.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electrics fabrik i Ringsted er nu CO2-neutral i driften

05.03.2025Solar Danmark

Sponseret

Få afgiftsrefusion på opladning af elbil, også selvom du har solceller

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025