Store udfordringer for installatørerne i 2013

Intet tyder på at økonomien bliver bedre i 2013, så installatørerne må indstille sig på at møde en række forhindringer på vejen mod en sund bundlinje. Erhvervsmagasinet Installatør har bedt en række branchekyndige om at identificere installationsbranchens største udfordringer i det nye år.

02.01.2013

Lasse Andersen, Joe Kristian Kipp og Kirstine Høj, Installator.dk

-

Jani Lykke Methmann, direktør i DS Håndværk & Industri
Den største udfordring for branchen er strategisk. Jeg tror, at vi vil se et mere og mere tydeligt behov for specialisering i den enkelte virksomhed. I dag er mange installatører i et eller andet omfang moderne landsbysmede, som laver lidt af det hele – rørarbejde, energiløsninger, badeværelser etc. Jeg tror, at installatørerne bliver nødt til at vælge, hvad det er, de vil være gode til og tjene penge på. Og det betyder, at de kommer til at vælge arbejdsområder fra for i højere grad at kunne koncentrere sig.

Den anden udfordring, jeg gerne vil nævne her, ligger uden for den enkelte installatørvirksomhed. Jeg håber og tror, at 2013 bliver året, hvor vi får styr på godkendelserne af de mange produkter, installatørerne sætter op. Det gælder både i forhold til VA-godkendelserne, og så er der efter min mening behov for at indføre en decideret positivliste for produkter på solcelleområdet. Kunderne ser heldigvis deres installatører som en vigtig rådgiver, når de vælger produkter – og der skal installatørerne turde melde klart ud i forhold til, hvor deres kunder får mest value for money.

Henrik Falck, salgschef for Bygge & Anlæg, Grundfos
I 2013 kommer der næppe mere aktivitet og boom i byggeriet, så det gælder for installatørvirksomhederne om at få mere ud af de eksisterende kunder. Mulighederne ligger blandt andet de steder, hvor man har en serviceaftale eller kommer som fast installationsvirksomhed. Kig på energibesparelser, der er fornuftige både ud fra en miljømæssig og økonomisk betragtning. Her har mange leverandører til installationsvirksomheder produkter med gode muligheder. I 2012 har vi set, at mange har været gode til at tage fat i solceller, godt nok hjulpet af lovmæssige forordninger, men der findes andre muligheder også inden for mere traditionelle produkter, som vandbesparende brusebatterier eller el-besparende pumper.

I stedet for, at installatøren først kommer, når lyset er gået ud, ventilen drypper, og der ikke er varme på anlægget, skal skeen derfor tages i den anden hånd. For at få kunderne til at skifte produkter, der egentlig virker, kræver det en tilstedeværelse hos kunden, for eksempel at man foretager et regnestykke, der viser, at energiforbruget kan sænkes med x antal kilowatt-timer om året. Har kunden en relativ kort tilbagebetalingstid, kan det sagtens være, at der er penge til det i virksomheden.

Søren Aggerholm, forskningschef i Statens Byggeforskningsinstitut
Det energikrav, der træder i kraft fra 2015 giver installatørerne nogle udfordringer, da det i dag kun er ti procent af nybyggeriet, der lever op til 2015-kravet. Med kravet følger en række indeklimamæssige tiltag, som ikke kun handler om at få energiforbruget ned, men også om at tilpasse indeklimaet. Så installationerne kommer til at bære en stor del af den forbedring, der skal ske i nybyggeriet efter 2015. For eksempel skal kvaliteten på varmepumpe-anlæg være bedre dokumenteret og især i praksis yde og fungere mere, som kunderne forventer. Her ser jeg et klart behov i branchen for efteruddannelse.  

Ved nybyggeri vægter belysning også en hel del i opgørelsen af energibehovet. Derfor kræver det sin installatør at få implementeret gode belysningsløsninger i større byggerier, så den oplevede kvalitet bliver god nok. Også her vil efteruddannelse være væsentlig i forhold til, at branchens medarbejdere kan håndtere balancen mellem et lavt energiforbrug og en høj belysningskvalitet.

Desuden har Klima-, Energi- og Bygningsministeriet en energirenoveringsstrategi klar i slutningen af 2013, der betyder, at der bliver stillet de samme krav til bygningsrenoveringer som til nybyggeri.

Vagn Holk, Centerleder i Videncenter for energibesparelser i bygninger
Fremtiden afhænger af, hvordan installatørerne agerer i markedet for energirenoveringer. Det er et marked, der vækster lige nu, så mon ikke tendensen fortsætter i 2013. Med hensyn til de private boligkunder er det vigtigt, at installatørerne har fokus på at vejlede kunderne bredt om den vifte af muligheder, der er for energirenovering i deres boliger. Langt de fleste kunder forventer, at håndværkeren kommer med et godt råd på en helhedsløsning for netop deres bolig.  Når energirenoveringen er gennemført, skal håndværkerne sikre sig, at kunden får en ordentlig og tilstrækkelig instruktion i eksempelvis at bruge den nye varmepumpe eller det nye ventilationsanlæg. Herved bidrager installatørerne til, at både indeklima, komfort og energibesparelser opnås for kunden - og en tilfreds kunde er jo altid godt.

Læs flere eksperters samt klima- og energiminister Martin Lidegaards bud på installatørernes udfordringer i 2013 i den trykte udgave af Erhvervsmagasinet Installatør, som udkommer 10-1.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

17.05.2024Installator.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

17.05.2024Installator.dk

Energinet indgår milliard-partnerskab med Siemens Energy

11.04.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Grønne resultater: AO på vej mod halvering af CO2-udledningen

09.04.2024TEC7

Sponseret

Produktnyhed: Revolutionerende limning af store områder.

04.04.2024Installator.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

22.03.2024RIB Software

Sponseret

Deltag i ny markedsundersøgelse og vind 1 stk. Apple Airpods (3. generation)!

19.03.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kundetilpassede skabe og effektiv logistik sikrer effektiv produktion hos Ehcolo

19.03.2024Installator.dk

Behov for meget mere og hurtigere klimatilpasning

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Greve)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Tune Kursuscenter, Grevevej 20, 2670 Greve

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde