Strammere regler for installation af solceller

Efter nye retningslinier fra Sikkerhedsstyrelsen konkluderer tekniq i en pressemeddelelse, at installation af solcelleanlæg som udgangspunkt kræver autorisation.

26.10.2012

Strammere regler for installation af solceller, Installator.dk

Fra Tekniq's arrangement om solceller tidligere på måneden..

De nye regler
Skal man have et solcelleanlæg lovligt installeret på taget, så skal opgaven som hovedregel udføres af en autoriseret elinstallatør eller af virksomheder, der som erhverv producerer, reparerer og vedligeholder solcelleinstallationer og som samtidig kan installere solcellerne efter Stærkstrømsbekendtgørelsens specifikke krav.

Eneste undtagelse fra den regel er solcelleanlæg, som udgør ét samlet produkt, hvor der foreligger en beskrivelse af montagen og sammenkoblingen. I de få tilfælde må ikke-elkyndige udføre arbejdet.
 
Ud over selve montagen og installationen af anlægget, så skal tilkoblingen af solcelleinstallationen i gruppetavlen (der hvor elmåler og fejlstrømsafbryder som hovedregel sidder) altid udføres af en autoriseret elinstallatør.
 
Det fremgår af Sikkerhedsmeddelelsen: ”Afgrænsning af elinstallatørlovens anvendelsesområde i relation til montage, sammenkobling og tilkobling af solcelleinstallationer”, som Sikkerhedsstyrelsen netop har udsendt.
 
I meddelelsen hedder det: ”Sammensættes en solcelleinstallation af en række forskellige produkter, hvor der ikke foreligger en samlet beskrivelse af montage og sammenkobling, er sammenkoblingen og montagen af den samlede solcelleinstallation forbeholdt autoriserede elinstallatører samt personer og virksomheder, der som erhverv producerer, reparerer og vedligeholder solcelleinstallationer. Dette følger af elinstallatørlovens § 3, stk. 2.”
 
Samtidig understreger Sikkerhedsstyrelsen i deres meddelelse, at det kun er solcelleanlæg, som udgør ét samlet produkt – og hvor der foreligger en beskrivelse af montagen og sammenkoblingen, som ikke er underlagt elinstallatørloven.

De færreste anlæg falder udenfor
Ifølge teknisk chef i TEKNIQ, Christian Jarby, er det den professionelle branches vurdering, at langt de fleste solcelleanlæg, der sælges i dag, kun kan monteres og installeres ved hjælp af forskellige produkter, også selv om de bliver solgt og markedsført som gør det selv-produkter. Hver bolig er unik, og meget ofte skal en ledning forlænges, eller også skal der skiftes en komponent, når anlægget skal monteres og installeres – også selv om det er solgt og markedsført som gør det selv-produkt. Fremover er det i langt de fleste tilfælde kun elkyndige fagfolk, der må montere og installere solceller. Kun i de helt særlige tilfælde, hvor solcelleanlægget uden nogen former for modificeringer kan samles og monteres (rene plug and play-løsninger), må menigmand stå for montage og installation.
 
"Vi er glade for Sikkerhedsstyrelsens præcisering, og vi opfatter det som en klar opstramning i forhold til tidligere tiders fortolkning af reglerne. Solcellemarkedet er fortsat relativt nyt og præget af mange lykkeriddere, som ikke altid har den nødvendige elfaglige kunnen til at løse opgaven forsvarligt. Af hensyn til forbrugernes sikkerhed og en maksimal udnyttelse af solcelleanlæggenes ydeevne, er det en klar fordel for kunderne, at det fremover som hovedregel kun er autoriserede elinstallatører og særligt kompetente virksomheder, der må montere og samle solcelleanlæggene," siger Christian Jarby.
 
Når anlægget er opsat og fast tilsluttet, må reparation og vedligeholdelse kun udføres af autoriserede elinstallatørvirksomheder samt af personer og virksomheder, der som erhverv producerer, reparerer og vedligeholder solcelleinstallationer.
 
En autoriseret elinstallatørvirksomhed kan lovligt tilkoble en solcelleinstallation, som virksomheden ikke selv har monteret eller sammenkoblet. Det betyder dog ikke, at den autoriserede elinstallatør påtager sig ansvaret for lovligheden af  den solcelleinstallationen som helhed.

-KPE

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

14.06.2024Installator.dk

Lemvigh-Müller køber 34.000 kvm. i Kolding

14.06.2024Installator.dk

El-bilerne kan blive en del af løsningen i fremtidens el-net

10.06.2024RIB Software

Sponseret

I dag starter IKT-leder uddannelsen i Aarhus!

07.06.2024Avidenz A/S

Sponseret

Pas på jeres natarbejdere, husk helbredskontrollerne

05.06.2024RIB Software

Sponseret

Ebook: BIM fra A til Z – Download den her!

03.06.2024Eegholm A/S

Sponseret

Elcor slutter sig til tic elkas/Eegholm-gruppen

03.06.2024Eegholm A/S

Sponseret

Ny Group CEO for tic elkas/Eegholm-gruppen

31.05.2024Installator.dk

Stark har succes med udlejning af fuldt udrustede varebiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

11.06.2024

Tid

09:00

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

18.06.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Elsikkerhed.dk
Kursus
Ladestandere - Installation og dimensionering - Herning

Et ladestander-kursus sikrer dig en grundig gennemgang af kravene til forberedelse, dimensionering, installation og test af ladestandere til elbiler.

Dato

19.06.2024

Tid

12:30

Sted

Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Kursus
Dimensionering af nødstrømsanlæg (UPS) - Greve

Et kursus i UPS-anlæg fra ELsikkerhed sætter dig i stand til at dimensionere og beregne et UPS-anlæg og designe en driftssikker installation, der også kan serviceres spændingsløst.

Dato

25.06.2024

Tid

08:30

Sted

Greve Erhvervscenter, Korskildelund 6, 2670 Greve

Elsikkerhed.dk
Kursus
Boligdimensionering - Herning/virtuelt

Få de bedste kort på hånden med vores nye dimensioneringsredskab, som dette kursus giver adgang til. Alle deltagere får udleveret vores ‘Gør det Kort’, som giver hurtigt overblik over de vigtigste ændringer inden for installationer i boliger og opfylder kravene til dimensionering efter standarden DS/HD 60364.

Dato

26.06.2024

Tid

09:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning