Strammere regler for installation af solceller

Efter nye retningslinier fra Sikkerhedsstyrelsen konkluderer tekniq i en pressemeddelelse, at installation af solcelleanlæg som udgangspunkt kræver autorisation.

26.10.2012

Strammere regler for installation af solceller, Installator.dk

Fra Tekniq's arrangement om solceller tidligere på måneden..

De nye regler
Skal man have et solcelleanlæg lovligt installeret på taget, så skal opgaven som hovedregel udføres af en autoriseret elinstallatør eller af virksomheder, der som erhverv producerer, reparerer og vedligeholder solcelleinstallationer og som samtidig kan installere solcellerne efter Stærkstrømsbekendtgørelsens specifikke krav.

Eneste undtagelse fra den regel er solcelleanlæg, som udgør ét samlet produkt, hvor der foreligger en beskrivelse af montagen og sammenkoblingen. I de få tilfælde må ikke-elkyndige udføre arbejdet.
 
Ud over selve montagen og installationen af anlægget, så skal tilkoblingen af solcelleinstallationen i gruppetavlen (der hvor elmåler og fejlstrømsafbryder som hovedregel sidder) altid udføres af en autoriseret elinstallatør.
 
Det fremgår af Sikkerhedsmeddelelsen: ”Afgrænsning af elinstallatørlovens anvendelsesområde i relation til montage, sammenkobling og tilkobling af solcelleinstallationer”, som Sikkerhedsstyrelsen netop har udsendt.
 
I meddelelsen hedder det: ”Sammensættes en solcelleinstallation af en række forskellige produkter, hvor der ikke foreligger en samlet beskrivelse af montage og sammenkobling, er sammenkoblingen og montagen af den samlede solcelleinstallation forbeholdt autoriserede elinstallatører samt personer og virksomheder, der som erhverv producerer, reparerer og vedligeholder solcelleinstallationer. Dette følger af elinstallatørlovens § 3, stk. 2.”
 
Samtidig understreger Sikkerhedsstyrelsen i deres meddelelse, at det kun er solcelleanlæg, som udgør ét samlet produkt – og hvor der foreligger en beskrivelse af montagen og sammenkoblingen, som ikke er underlagt elinstallatørloven.

De færreste anlæg falder udenfor
Ifølge teknisk chef i TEKNIQ, Christian Jarby, er det den professionelle branches vurdering, at langt de fleste solcelleanlæg, der sælges i dag, kun kan monteres og installeres ved hjælp af forskellige produkter, også selv om de bliver solgt og markedsført som gør det selv-produkter. Hver bolig er unik, og meget ofte skal en ledning forlænges, eller også skal der skiftes en komponent, når anlægget skal monteres og installeres – også selv om det er solgt og markedsført som gør det selv-produkt. Fremover er det i langt de fleste tilfælde kun elkyndige fagfolk, der må montere og installere solceller. Kun i de helt særlige tilfælde, hvor solcelleanlægget uden nogen former for modificeringer kan samles og monteres (rene plug and play-løsninger), må menigmand stå for montage og installation.
 
"Vi er glade for Sikkerhedsstyrelsens præcisering, og vi opfatter det som en klar opstramning i forhold til tidligere tiders fortolkning af reglerne. Solcellemarkedet er fortsat relativt nyt og præget af mange lykkeriddere, som ikke altid har den nødvendige elfaglige kunnen til at løse opgaven forsvarligt. Af hensyn til forbrugernes sikkerhed og en maksimal udnyttelse af solcelleanlæggenes ydeevne, er det en klar fordel for kunderne, at det fremover som hovedregel kun er autoriserede elinstallatører og særligt kompetente virksomheder, der må montere og samle solcelleanlæggene," siger Christian Jarby.
 
Når anlægget er opsat og fast tilsluttet, må reparation og vedligeholdelse kun udføres af autoriserede elinstallatørvirksomheder samt af personer og virksomheder, der som erhverv producerer, reparerer og vedligeholder solcelleinstallationer.
 
En autoriseret elinstallatørvirksomhed kan lovligt tilkoble en solcelleinstallation, som virksomheden ikke selv har monteret eller sammenkoblet. Det betyder dog ikke, at den autoriserede elinstallatør påtager sig ansvaret for lovligheden af  den solcelleinstallationen som helhed.

-KPE

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

30.04.2025Installator.dk

AO overtager webshop fra VVS-eksperten

29.04.2025Installator.dk

Københavns Kommune skifter til intelligent LED: 160.000 armaturer udskiftes

28.04.2025Belimo A/S

Sponseret

Mød Belimo på VVS’25, hvor vi fejrer 50 år med god energi

28.04.2025Installator.dk

Analyse: Virksomheder føler sig dårlig behandlet

25.04.2025Inspectly ApS

Sponseret

Mellem mursten og megabytes

25.04.2025Installator.dk

Lemvigh-Müller har indgået toårig aftale med InstallatørGruppen

24.04.2025Installator.dk

Klimaministeren overlevede mistillidsafstemning

24.04.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Mød METRO THERM på VVS-messen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025