Tænk småt
Hvis det står til EU, skal medlemslandene, deri blandt Danmark, til at tænke småt. På den måde kan de gøre livet lettere for de små og mellemstore virksomheder, der udgør størstedelen af alle europæiske virksomheder.
Over 99 procent af alle virksomheder inden for EU er små eller mellemstore, men det betyder ikke, at de enkelte medlemsstaters lovgivning er indrettet efter deres behov. Derfor har EU fremlagt deres Small Business Act, der blandt andet opfordrer medlemsstaterne til at think small first - tænk småt først.
Small Business Act er et regelsæt, som altså opfordrer EUs medlemsstater til at tænke på de små og mellemstore virksomheder, smverne, så deres liv bliver nemmere, ved blandt andet at skære ned på virksomhedernes administrative byrder.
Love med udgangspunkt i de små
EU lægger op til, at medlemsstaterne laver regelsæt, der tager udgangs punkt i de små og mellemstore virksomheder i stedet for de store. For der er stor forskel på deres behov, og på den byrde den gældende lovgivning lægger på virksomheder af forskellig størrelse. Om man tager udgangspunkt i Novo Nordisk eller i den lille bagerbutik, gør en stor forskel, siger Håndværksrådets seniorjurist Jeppe Rosenmejer.
For eksempel lægger Small Business Act op til, at medlemslandene sørger for, at det ikke længere er virksomhedernes ansvar, at alle relevante myndigheder får de samme oplysninger om en virksomhed. Virksomheden skal kun indlevere sine oplysninger én gang, ét sted, hvorefter myndighederne så må indtaste dem i en fælles database, så de alle kan få del i oplysningerne. Et princip, som EU kalder only once, og som, ifølge Jeppe Rosenmejer, vil lette smvernes administrative byrde betydeligt.
Kan gøre som de vil
Small Business Act er dog ikke et direktiv fra EUs side, og medlemslandene er derfor ikke forpligtede til at implementere regelsættet. Dog forventer Jeppe Rosenmejer, at Danmark vil efterleve Small Business Act, da Danmark har mange små og mellemstore virksomheder.
Vi kan ikke være sikre på, at Danmark vil efterleve regelsættet, men det ville være paradoksalt, hvis et rigtigt smv-land som Danmark valgte at holde på reglerne for de store virksomheder frem for de mindre, siger han.
Det kan være en risiko midt i disse finanskrisetider, da det for mange stater kan synes vigtigere at få de store virksomheder på fode igen, så de mindre virksomheder bliver glemt i tumulten. Men det vil være problematisk, mener Jeppe Rosenmejer:
EU har fremlagt regelsættet for at forbedre smvernes kår i Europa og skabe vækst. Smverne er rygraden i EUs økonomi, og det er fra dem, væksten skal komme.
Small Business Act er en udbygning af Det Europæiske Charter for Smver fra 2000, og det lægger blandt andet op til, at medlemslandene sikrer bedre lånemuligheder og muligheder for statsstøtte for Smv'erne, hurtigere betaling fra for eksempel det offentlige til Smv'er, færre administrative byrder til Smv'er samt en større grad af lyst for europæerne til at starte egen virksomhed.