Teknologisk Institut: Installatørerne er bagud med digitalisering

Konstruktører, ingeniører, arkitekter og bygherrer har været hurtige til at digitalisere projektering af byggeriet. Men alt for ofte bliver de præcise og topmoderne 3D-tegninger til 2D-print med kaffecirkler på byggepladsen. Det er synd, for der er store effektiviseringsgevinster at hente for montører og installatører ved at bruge ny teknologi ude på byggepladserne.

Der er et stort potentiale i at digitalisere byggeriet yderligere, viser en rapport fra Teknologisk Institut. Arkivfoto. .

I byggeriets indledende faser er der efterhånden godt styr på brug af ny teknologi. Projektering foregår typisk i 3D-tegninger, hvor alle installationer er indføjet og ofte bliver hele byggeriet bygget virtuelt, inden det fysiske byggeri begynder. Begrebet Build 4.0 dækker over denne udvikling og generelt over brugen af ny teknologi og digitalisering i bygge- og anlægsbranchen. Det kan også være anvendelse af robotter, 3D-printteknologi til fremstilling af materialer og konstruktionsdele samt brug af droner til opmåling og overvågning af byggepladser.

Læs også: Direkte sammenhæng mellem vækst og digitalisering

Teknologisk Institut har i en ny undersøgelse taget pulsen på, hvor langt det danske byggeri er kommet med Build 4.0. Undersøgelsen bygger på interviews med 359 danske virksomheder i bygge- og anlægsbranchen, og konklusionen er, at der er et stort potentiale i at digitalisere byggeriet yderligere. Særligt installationsbranchen er i dag dårligt rustet til at komme i gang med de nye teknologier, som bare venter på at blive brugt.

Stor effekt af små forbedringer i byggeriet

I Danmark er der bundet 5.000 mia. kr. i bygningernes værdi. Samtidig står byggeriet for 40 procent af samfundets ressourceforbrug, 40 procent af energiforbruget og 35 procent af affaldsproduktionen. I 2017 estimerede McKinsey Global Institute, at der på verdensplan kan skabes 1.6 billioner dollars i ekstra værdi gennem øget produktivitet i byggeriet. Det betyder, at blot få procents effektivisering har meget store positive konsekvenser, og her kan ny teknologi hjælpe. 

Installatørerne er bagud – på nogle punkter
”Branchen har gode indledende erfaringer med Build 4.0, men der kan høstes meget store fordele på ressourceforbrug, energiforbrug, kvalitet og værdiskabelse ved øget digitalisering”, siger direktør Mette Glavind fra Teknologisk Institut.

Thomas Juul Andersen, der er faglig leder og arkitekt hos Teknologisk Institut, siger:

”Der er mange led i byggeriet, og installatørerne er ofte dem, der kommer sidst på opgaven. Derfor er det ikke overraskende for os, at det er installatørerne, der er længst bagud med digitalisering og brug af ny teknologi”.  

Han mener, at en af de største udfordringer er, at der skal investeres, og at det ikke er entydigt, hvad det er smartest at investere i.

Mangler gode eksempler
”Der er stor forskel på at skulle investere i en ny skruemaskine og i en ny robot. Der mangler gode eksempler, ikke bare på at teknologien fungerer, men også på at økonomien i en investering holder over længere tid”, mener Thomas Juul Andersen.

Vejen frem er at vise gode eksempler og referencer, og dem er der ikke så mange af endnu. Så det er ikke uvilje mod at investere i ny teknologi fra installatørernes side, men snarere en tøven over for et marked, der måske ikke er helt modent endnu. Et sted at starte, nævner Thomas Juul Andersen, kan være at øge samarbejdet mellem ingeniører/arkitekter og installatører, allerede når de virtuelle bygninger konstrueres i designfasen. Her har installatørerne specialviden om rørføring, ventilation og meget andet, og det vil kunne spare tid i den anden ende, når byggeriet skal opføres.

”Det er nok rigtigt, at installatørerne ikke har været de hurtigste til at tage fat i Build 4.0 eller Digital 4.0, som vi også kalder det”, siger underdirektør i Tekniq Simon O. Rasmussen. Foto: Tekniq. .

Arrangementer skal fremme digitalisering
Dette synspunkt er Simon O. Rasmussen, underdirektør i Tekniq, enig i:

”Det er nok rigtigt, at installatørerne ikke har været de hurtigste til at tage fat i Build 4.0 eller Digital 4.0, som vi også kalder det. Men det er ikke, fordi de er bange for eller ikke anvender ny teknologi. Det er jo langt hen ad vejen installatører, der har specialviden om energioptimering, BMS-modeller, programmering af PLX og intelligente bygningsinstallationer. Her har installatører virkelig noget at byde ind med på det digitale i forhold til de andre faggrupper. Den side af sagen fremgår ikke helt af Teknologisk Instituts undersøgelse”.

Simon O. Rasmussen har for at fremme brugen af ny teknologi hos installatører taget initiativ til en række arrangementer landet over, der skal vise mulighederne:

”Installatørerne har meget travlt i øjeblikket, og derfor er det svært at få dem med til arrangementer. Vi har forsøgt at lave nogle dage, hvor man kan komme og gå. Man kan besøge en udstilling og høre et foredrag, men man behøver ikke bruge en hel dag”.

Læs også: Samarbejde om big data skal skabe fremgang i byggeriet

Tekniq samarbejder med Dansk Byggeri, BAT-kartellet, Arkitektskolen i Aarhus, Innobyg og Teknologisk Institut om arrangementerne, der har fået titlen ”Tæt på ny teknologi – Build 4.0.”.

PCSCHEMATIC A/S

Sponseret

Optimer og effektiviser dine byggeprojekter

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Digitalisering 2018

Relateret indhold

01.05.2024Installator.dk

Direktør forlader konkurs-truet forsyningselskab

01.05.2024Installator.dk

Analyse: Elektrikere kan forvente at tjene 3  mio. kr. mere end humaniora-kandidater

30.04.2024Signify

Sponseret

Signify udnævner ny salgschef i Danmark

30.04.2024VELTEK

Sponseret

El & Teknik 2024 – står for menneskelige relationer, forretning og viden

30.04.2024Installator.dk

El & Teknik´24: Elektrificeringens nøgleaktører på plads

29.04.2024Installator.dk

Sejr til SMV-virksomheder i kampen for fair betalingsfrister

29.04.2024RIB Software

Sponseret

DS1140 KURSUS – tilmeld dig i dag!

29.04.2024Installator.dk

Loven om ret til reparation passerer vigtig hurdle

Jobmarked

Se alle

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Danvak
Kursus
Det optimale termiske indeklima med lavt energiforbrug

Få indblik i bygningsreglementets indeklima-krav og termiske komfort-krav ved lavtemperatur-opvarmning og højtemperatur-køling med udgangspunkt i eksisterende standarder (DS/EN/ISO 7730, DS/EN 16798-1/2, DS 469 og DS 447).

Dato

07.05.2024

Tid

08:30

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

RIB Software
Kursus
Opfylder du kravene til DS1140, og skal du nå at have en plads på vores kursus?

DS1140 omhandler kvalitetssikring af bærende konstruktioner, hvilket betyder at de konstruktionsbærende fag nu skal opfylde en lang række nye krav, der stilles til kvalitetssikring og dokumentation.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Online