Tiden er løbet fra ”alt i el”

Fremover er det slut med at kunne ’alt i el’. Specialisering er nødvendig for overlevelse. Derfor skal en ny kompetenceudviklingsfond for elbranchen sikre, at branchens virksomheder og medarbejdere kan klare skærene i en verden, hvor den teknologiske udvikling løber stærkt.

Benny Yssing (nr. 564, 570 eller 572) Benny Yssing, leder af uddannelsesafdelingen i Dansk El-forbund fortæller, at både virksomheder og medarbejdere i el-branchen kan søge støtte til efteruddannelse i El-branchens Kompetenceudviklingsfond. Fonden støtter udelukkende uddannelse, der er med til at udvikle en virksomhed, og derfor ikke ajourføringskurser om fx opdaterede lovkrav..

Efteruddannelse er populært, konstaterer leder af uddannelsesafdelingen i Dansk El-forbund, Benny Yssing. Baggrunden er, at den første ansøgningsrunde for virksomheder til El-branchens Kompetenceudviklingsfond netop er afsluttet. Vi møder ham i Dansk El-forbunds flotte, nyrenoverede domicil i København. Over et glas vand fortæller han videre:

”I alt havde 157 virksomheder søgt støtte til 10.481 kursusdage for 6.778 medarbejdere. Det er vi meget tilfredse med, men den store interesse for ordningen har betydet, at der ikke er penge nok til at dække alle ønsker. Vi har prøvet at tilgodese så mange som muligt, så i alt er der bevilget støtte til 4.959 kursusdage for 1.759 medarbejdere i 43 virksomheder”, siger han og fortsætter.

”Den enkelte medarbejder kan også søge penge i fonden til ’selvvalgt efteruddannelse’. Her er der ingen frister – det kan gøres løbende. Vi har først lige markedsført denne mulighed, så vi er selvfølgelig spændte på at se, hvordan det går.”

Efteruddannelse et must
Efteruddannelse er også nødvendig. Udviklingen i elbranchen løber stærkt, og opgaverne ændrer sig og bliver hele tiden mere komplekse.

”Sammen med TEKNIQ fik vi i 2006 lavet en teknologirapport, som satte fokus på, hvad der sker inden for elbranchen, og hvad udviklingen betyder for branchens virksomheder. Den viser blandt andet, at hovedindsatsen indtil nu primært har været på stærkstrømsopgaver, men at udviklingen går i retning af, at en stor del af opgaverne i fremtiden vil være svagstrømsopgaver”, siger uddannelseslederen og uddyber, at markedet for de gammelkendte elinstallationsopgaver – opgaver som branchens virksomheder er rigtig gode til at løse – afløses af mere komplekse opgaver. Det er opgaver inden for områder som bygningsautomatik, industriel automation, tele/data, it, energiforsyning samt sikring og alarm.

Specialister klar til fremtiden
Tiden, hvor en installatørvirksomhed er leverandør i ’alt med el’, er ifølge Benny Yssing ved at være slut. Opgavernes kompleksitet tvinger dem til at tænke og planlægge strategisk i forhold til fremtidens marked. Og her er nøgleordet specialisering.

”Hver virksomhed må finde sin niche – sin plads på markedet – og specialisere sig i at løse opgaverne der. De skal finde ud af, hvilke kompetencer denne specialisering kræver, og hvordan medarbejderne skal opkvalificeres i forhold til det.”

Følger virksomhederne ikke med udviklingen, kan de ifølge Benny Yssing lige så godt lukke.
”Også for den enkelte elektriker byder fremtiden på nye udfordringer. Det er ikke længere troværdigt at bryste sig med, at jeg er god til ’alt med el’. Det er ikke realistisk at kunne alt”, siger han og fortæller, at det netop er derfor, at lærlingeuddannelsen i dag har fem forskellige specialer.

Han understreger, at også de, der er uddannet for 10, 15 eller 20 år siden, skal have en chance i den nye virkelighed. Og derfor er efteruddannelse nødvendigt.

”Skal en virksomhed følge med i udviklingen, så skal medarbejderne på kursus minimum en gang om året, og det skal ikke bare være kurser om ajourføring af lovgivningen, stærkstrømsbekendtgørelsen eller lignende”, er Benny Yssings bud.

”Og det gælder ikke kun i de store virksomheder, men også i de små, hvor mester, konen og et par folk udgør virksomheden. Og netop for de små virksomheder, som ikke har professionelle HR-afdelinger til at tage sig af medarbejdernes efteruddannelse, er kompetenceudviklingsfonden en hjælp”, tilføjer han.

Kompetenceudviklingsfondens ånd
Kompetenceudviklingsfonden skal sikre, at virksomheder og medarbejdere sammen foretager en strategisk uddannelses- og kompetenceplanlægning. Dette har to formål. Dels at styrke virksomhedernes udviklingsmuligheder i en verden, hvor den teknologiske udvikling løber endog meget stærkt. Dels at understøtte og udvikle medarbejdernes kompetencer, så de bevarer og styrker deres muligheder for job.

”Fonden støtter udelukkende efteruddannelse, der er med til at udvikle virksomheden, og derfor er der ikke støtte til de kurser, medarbejderne alligevel skal have for at kunne udføre deres job. For medarbejdere, der selv søger om kurser, er kravet desuden, at der kun gives støtte til brancherelevante kurser. Men der er stadig mange muligheder, f.eks. kan en specialist i hårde hvidevarer sagtens ansøge om kurser i tele/data – også selvom de ikke arbejder med det i den virksomhed, han arbejder i nu. Det er derfor, at selvvalgt efteruddannelse er muligt, så man kan uddanne sig inden for hele branchen. Og det selvom mester siger nej”, forklarer Benny Yssing.

Kommet for at blive
De mange ansøgninger fra virksomhederne i første ansøgningsrunde betyder, at virksomhederne er begyndt at fokusere mere på efteruddannelse, som en nødvendig del af det at drive elvirksomhed i dag, tolker Benny Yssing og mener samtidigt, at virksomheder har adopteret ordningen.

”Vi regner med, at der kommer endnu flere ansøgninger næste gang. Det betyder selvfølgelig, at vi bliver nødt til at prioriterer blandt ansøgningerne. Men vi håber, at virksomhederne efterhånden indser, at efteruddannelse af medarbejderne er et absolut must, og derfor selv sætter penge af til det.”

Og husk lige, at hvis der er tale om AMU-kurser, så får virksomheden refusion fra fonden svarende til dagpengesatsen - cirka 375 kroner per kursusdag per medarbejder.

”Strategisk planlægning af kompetenceudviklingen i virksomhederne skal sikre, at vi har en ajourført elbranche, som er klar til morgendagens udfordringer”, bemærker uddannelseslederen fra Dansk El-forbund.

Kom med i næste runde
Nåede du ikke at søge støtte i El-branchens Kompetenceudviklingsfond, så kan du sagtens nå det. Der er ansøgningsfrist to gange om året – og deadline for næste ansøgningsrunde er 1. juni 2009.

www.installator.dk/drift

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

30.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet opdaterer og rydder ud i AT-vejledninger

30.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Vi søger en arbejdsmiljøkonsulent

30.06.2025Installator.dk

Navnet forvirrede - nu ændres det

30.06.2025Installator.dk

DM i Skills udpeger nye værtsbyer

27.06.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO.dk udvider med Danmarks største udvalg af arbejdstøj

27.06.2025Inspectly ApS

Sponseret

Venter I med asbest-opgaverne?

27.06.2025OK a.m.b.a.

Sponseret

OK’s digitale tankkort øgede overblikket og reducerede dieselregningen

27.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Nøglen til fremtidens energisystem ligger i effektiv skalering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

25.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser, livscyklus og påvirkning af strategiske drivkræfter.

Dato

25.08.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

26.08.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup