Uautoriseret arbejde er fortsat et problem

Falske reklamer og uautoriseret arbejde er stadig et stort problem inden for el, vvs og kloak. Helt konkret har der været 227 anmeldelser om autorisationssnyd i 2012, viser tal, som Sikkerhedsstyrelsen netop har offentliggjort.

Fakta om arbejdet mod uautoriseret arbejde

  • Sikkerhedsstyrelsen har i løbet af 2012 i samarbejde med Tekniq og andre byggeorganisationer udarbejdet hjemmesiden www.sik.dk/tjek for at gøre kendskabet til autorisationskravet større. Formålet er desuden at gøre det lettere for forbrugeren at tjekke firmaers autorisation.
  • På hjemmesiden er det også muligt at anmelde et firma til Sikkerhedsstyrelsen.

Uautoriserede håndværkere, der udgiver sig for at have kompetencer, de ikke har, er fortsat et problem i Danmark.

Det konkluderer Sikkerhedsstyrelsen og Brancheorganisationen Tekniq ud fra en række tal, som førstnævnte netop har offentliggjort.

Sikkerhedsstyrelsen har i løbet af årets første otte måneder modtaget 227 anmeldelser om overtrædelser på autorisationsområdet. Heraf er 106 sager sendt videre til politiet. Ser man på gennemsnittet over hele året, er antallet af anmeldelser på niveau med 2011, hvor der blev indgivet 239 anmeldelser til Sikkerhedsstyrelsen.

Læs også: Uatoriseret arbejde fortsætter for fuld kraft 

Chef for teknisk afdeling i Tekniq Installatørernes Organisation Christian Jarby, siger, at det vidner om, at der, på trods af fokus på området, stadig er et stort problem med uautoriseret arbejde.

”Det betyder, at mange hjem kan have store sikkerhedsmæssige brister. Forkert udførte installationer kan føre til personskade i form af stød eller brand, mens forkert udførte vvs- og gasinstallationer kan give store materielle skader i boligen eller bygningen," vurderer Christian Jarby.

Billige håndværkere kan koste dyrt
Han understreger, at det kan blive en dyr fornøjelse at lade sig friste af en billig håndværker, fordi uautoriserede virksomheder ikke er omfattet af en garantiordning. Dog viser Sikkerhedsstyrelsens status også, at forbrugerne ikke altid er vidende om, at de benytter sig af uautoriseret arbejdskraft.

"De fleste sager handler om ulovlig annoncering, hvor en håndværker kalder sig autoriseret uden at være det. Desuden vælger mange firmaer et navn eller beskriver en ydelse, hvor forbrugerne kan tro, at firmaet er autoriseret vvs-installatør, elinstallatør eller kloakmester. Derfor bør forbrugeren altid tjekke firmaer på www.sik.dk/tjek for at sikre sig, at firmaet ikke har pyntet sig med lånte fjer,” siger Christian Jarby.

Læs også: Ny hjemmeside bekæmper uatoriseret arbejde

Straffen for at overtræde autorisationslovgivningen er en bøde på mindst 10.000 kroner og op til 75.000 kroner. Bødestørrelsen afgøres af politi og domstole.

- OWG

Daikin Denmark A/S

Sponseret

Deltag i åbningen af Service Academy og Experience Center

Installator.dk

Presset branche samler tunge profiler på Varmepumpedagen 2024

Relateret indhold

23.10.2024Installator.dk

Dansk Fjernvarme vil sætte turbo på elektrificeringen

23.10.2024Installator.dk

Solar A/S introducerer AI-assistent i mobilapp

07.10.2024Avidenz A/S

Sponseret

Bliv sagkyndig i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler, inden priserne stiger

03.10.2024Avidenz A/S

Sponseret

DS Stålprofil A/S har fået bedre overblik og effektivitet ved at digitalisere arbejdsmiljøet

02.10.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

KABELMATs kabel oprulningssystem

01.10.2024Installator.dk

Brønderslev går forrest med udvikling af nye rensemetoder

25.09.2024Installator.dk

Norlys afskediger tre topchefer

30.08.2024Avidenz A/S

Sponseret

Snart sidste frist i Aalborg til den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle