Udskiftning af oliefyr og naturgas kan give store CO2-besparelser

En analyse fra Dansk Byggeri viser, at der er mulighed for en markant reduktion i CO2-udledningen, hvis husejerne skifter deres olie- og naturgasfyr ud med fx varmepumper.

Dansk Byggeri foreslår, at boliger, der sælges efter 2025 eller 2030, skal have skiftet varmekilden ud til et grønnere alternativ i forbindelse med salget. Arkivfoto..

Husstande med olie- eller naturgasfyr kan bidrage væsentligt til en større reducering af Danmarks CO2-udledning, hvis der skiftes til mere klimavenlige varmekilder som varmepumper og fjernvarme. Det viser en analyse foretaget af erhvervsorganisationen Dansk Byggeri.

I dag benytter en halv million enfamiliehuse sig af olie- eller naturgasfyr, når boligen varmes op. Her viser analysen, at hvis de alle går over til varmepumper, vil det kunne reducere CO2-udledningen med 640.000 ton hvert år.

Reduktionen svarer til, hvad en kvart million personbiler udleder af CO2 om året og udgør to procent af regeringens målsætning om 70 procent mindre CO2-udledning inden 2030.

”Alle taler om, at vi skal være mere klimavenlige. Og her er et område, hvor den enkelte husejer selv kan gøre en markant forskel. At skifte et oliefyr eller naturgasanlæg ud, er dog en større udskrivning. Derfor er det nødvendigt med både pisk og gulerod”, siger direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen.

Konkrete forslag skal fremme udskiftningen 
Omkring 400.000 enfamiliehuse opvarmes med naturgas, mens oliefyr stadig findes i ca. 100.000 huse. For at motivere husejerne til at skifte deres nuværende varmekilder ud med mere bæredygtige løsninger, har Dansk Byggeri flere forslag.

Læs også: Københavns gadebelysning får nye skumringsrelæer

På nuværende tidspunkt giver staten 20 millioner kroner om året i tilskud til husejere, der vil skifte oliefyret ud. Her mener Dansk Byggeri, at dette tilskud skal forhøjes og på sigt inkludere de boliger, der bruger naturgasfyr.

Derudover foreslås det, at boliger, der sælges efter 2025 eller 2030, skal have skiftet varmekilden ud til et grønnere alternativ i forbindelse med salget.

Og så kan man gøre det muligt for husejere at få installeret varmepumper, der kan afbetales løbende og afskrives med energiforbruget.

Huse opvarmet med olie og naturgas har ofte dårligt energimærke 
Foruden at være de varmekilder, som udleder mest CO2, har flere huse med oliefyr og naturgasanlæg energimærke D eller dårligere. Det gælder for ni ud af ti enfamiliehuse med oliefyr og to ud af tre med naturgas.

”Tallene viser, at der er meget at komme efter i de lidt ældre huse, når man ser på udledningen af CO2. At skifte olie- eller naturgasfyret ud er noget af det, der bidrager mest”, siger Michael H. Nielsen.

Analysen har udelukkende undersøgt enfamiliehuse med oliefyr eller naturgas, der på nuværende tidspunkt ikke har mulighed for at få installeret fjernvarme.  

- HL

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

23.04.2025Installator.dk

Daikin: Klimavenlige varmepumper kræver øget sikkerhed

15.04.2025Installator.dk

Nyt samråd truer: Uro om gasfyr og fjernvarmeplaner

07.04.2025Installator.dk

Kunder ramt af voldsomme fjernvarmepriser – én kunde slipper dog for enorm regning

03.04.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Varmt vand uden problemer i over 60 år

02.04.2025Installator.dk

Kredsløb skal forsyne nye kunder med fjernkøling

21.03.2025Installator.dk

Forbrugerråd opfordrer fjernvarmekunder i Odsherred til at klage

19.03.2025Installator.dk

50.000 boliger koblet på i 2024

18.03.2025Installator.dk

Fjernvarme Fyn melder sig ind i Green Power Denmark

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025