Varmepumpeproducent benyttede krise til grøn omstilling og fokusskift

Da bunden forsvandt ud af privatmarkedet for varmepumper i starten af 2023, benyttede varmepumpeproducenten DVI Energi i Skørping anledningen til et skifte til det naturlige kølemiddel propan – og samtidig rette salget mere målrettet mod offentlige kunder, der står for at skulle skifte deres gasanlæg inden 2030.

200 kW kaskadeanlæg med miljøvenligt propan gøres færdigt på fabrikken til hurtig installation hos kunden.. Foto: DVI Energi

Der var nærmest ingen grænser for væksten i varmepumpesalget i 2022, hvor DVI Energi oplevede en omsætningsvækst på 395 pct. og fik en Gazelle-kåring oven i hatten fra dagbladet Børsen.

Men der var dybt at falde, da gasprisen faldt og med den også privatmarkedets efterspørgsel efter de grønne varmepumper. Medarbejderstaben blev reduceret fra 70 til i dag 30.

Men krisen fik virksomheden til at gøre deres produkter grønnere. Udviklingsafdelingen gik i gang med at skifte varmepumpernes syntetiske kølemidler ud med det naturlige kølemiddel propan (R290) i alle modeller fra 4 til 200 kW.

”Det er et krav vi begynder at møde. Vi har længe forsøgt at komme de syntetiske kølemidler til livs. Det startede helt tilbage, da vi havde freon i vores køleanlæg. Og nu handlede det om at komme over på de naturlige kølemidler for at reducere GWP-faktoren og dermed den potentielle CO2 udledning fra de syntetiske kølemidler i alle varmepumperne,” siger Anders Jeppesen, der er salgschef i DVI Energi.

Kravet om naturlige kølemidler blev mere og mere markant fra de virksomheder og hel- og halvoffentlige institutioner, der bliver mødt med krav om at udfase fossile brændsler inden 2030.

”De vil have den fulde pakke, hvor de både opnår CO2-besparelsen ved at gå over til varmepumper, men også og minimere risikoen for CO2-udledning kølevæsken i deres varmepumper,” siger salgschefen

Voldsom reduktion af GWP-faktor

Ved at skifte til det naturlige kølemiddel propan blev GWP-faktoren reduceret fra 2080 til 3.

Samtidig med, at pumperne blev bygget om til at kunne håndtere naturlige kølemidler, blev de også Keymark-certificeret, der er en fælleseuropæisk blåstempling, man skal have på varmepumper, hvis de skal kunne opnå tilskud ved konvertering.

”Så for at vi kan afsætte vores varmepumper i Tyskland, Holland og andre steder er det nødvendigt at få denne Keymark-certificering. Og vi er på baggrunden af afmatningen i Danmark i 2023 interesseret i at komme ud på nogle flere markeder, så vi ikke er så sårbare i det danske, politisk styrede marked.

DVI Energi er fortsat i den indledende fase i forhold til eksporten til andre markeder og er i gang med at finde samarbejdspartnere. I første omgang satser virksomheden på eksport til Tyskland og Rumænien.

”Det er godt nok to vidt forskellige markeder. Det tyske er gennemreguleret, hvilket man ikke kan sige om Rumænien, hvor der til gengæld er rigtig mange penge og interesse for at skifte gassen ud med varmepumper, hvis man er de rigtige steder,” siger Anders Jeppesen.

Anders Jeppesen, salgschef i DVI Energi.. Foto: DVI Energi

Virksomheden har i de sidste par år haft et salg til Færøerne, hvor der er gang i konverteringen fra olie til varmepumper og har for kort tid siden solgt et stort anlæg på Island til et nybygget hotel.

Afmatningen i privatmarkedet herhjemme har betydet, at DVI Energi har rettet et større fokus mod de danske kommuner, der skal i gang med at konvertere fra fossil-opvarmning til grønnere alternativer som fjernvarme eller varmepumper.

Virksomheden har etableret et samarbejde med en lang række kommuner landet over bl.a. Københavns, Aalborg og Vejle kommune, der står overfor et stort arbejde med at skulle konvertere skoler, institutioner og andre kommunale bygninger til opvarmning med varmepumper.

”Det er en opgave, de indtil for kort tid siden ikke har taget hul på, fordi der hidtil ikke har været et økonomisk incitament til at gøre det. De har hverken kunnet få tilskud til konvertering eller reduktion i elprisen og har været begunstiget af lave gaspriser. Men nu er det politisk besluttet, at bygningerne skal være konverteret inden 2030, så nu er det en bunden opgave,” siger salgschefen i DVI Energi, der er i gang med at levere store varmepumper til mange kommuner og også har startet levering af varmepumper til Forsvaret.

Nordjyske varmepumper siden 1983

DVI Energi udvikler og bygger varmepumperne selv på fabrikken i Skørping i Nordjylland og har gjort det siden 1983. 

Virksomheden er en forholdsvis lille spiller på et stort marked med mange leverandører, men sælger ifølge salgschefen sine produkter på, at de er bygget til at kunne leve 20 år i det danske klima.

”Vi bygger dem selv, vi har vores egen serviceorganisation og hvis en komponent svigter i varmepumpen, er vi ikke længere væk end Nordjylland. Så det er hele setup´et og de komponenter, vi bruger i varmepumperne, der sælger pumperne,” siger han.

Mens skiftet til naturlige kølemidler var nødvendigt for at leve op til kundernes klimakrav, har DVI Energi også adresseret den økonomiske udfordring, det kan være for kunder at konvertere til varmepumper.

”Vi har etableret et setup, der betyder, at vores store erhvervsvarmepumper kan leases. Det kan være attraktivt for virksomheder, der har et mål om at reducere CO2-udledningen, men ikke ønsker at bruge investeringskroner på en varmepumpe, men hellere vil bruge dem andre steder i virksomheden.

Flere kommuner har også taget godt imod initiativet, fordi de kan flytte investeringen fra anlægsbudgettet til drift med en fast månedlig udgift, siger salgschefen.

Virksomheden har et mål om at sælge 200 større anlæg og 2.000 varmepumper til parcelhuse om året. Og der er god plads til produktionen på de 4.500 kvm. som DVI Energi i foråret flyttede ind i Skørping efter at have boet til leje i otte år.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Energioptimering og grøn omstilling

Øget omsætning, besparelser for kunden og mindre CO2 udledning. Fokus på energioptimering af alle slags er en win-win-win case.

Fokus på grøn omstilling og højere energipriser har for alvor fået udbuddet af produkter til energioptimering til at boome. Hvad enten det drejer sig om reduktion af energien i vandbårne varmeinstallationer eller styring af elforbruget er der hjælp at hente. 

Læs meget mere om de forskellige muligheder og om de virksomheder, der udbyder dem, i dette tema om Energioptimering og Grøn omstilling.

Relateret indhold

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

27.06.2024Installator.dk

Andelshavere opløser kriseramt varmeværk

26.06.2024Installator.dk

Megafonmåling: Overvældende tilfredshed med fjernvarme

23.06.2024Belimo A/S

Sponseret

Ny online-skole om bedre HVAC

21.06.2024Installator.dk

Advokatfirma dumper alle parter i skandaleramt fjernvarmeprojekt

19.06.2024Installator.dk

Nu bygges fundamentet til EU´s største geotermiske anlæg

13.06.2024Installator.dk

Konservative klandrer regeringen for at hindre udnyttelse af overskudsvarme

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle