Ventilationsbranchen indfører mærkning

Langt hovedparten af ventilationsfirmaerne har tilsluttet sig en ny frivillig ordning, som skal sikre montørerne mod at indånde farlige stoffer fra ventilationsanlæg.

Af Peter Jürgensen

Foreningen af Ventilationsfirmaer (FAV) har i samarbejde med EL og VVS Branche-BST indført en frivillig mærkningsordning, som skal forhindre, at montører indånder giftige stoffer under udførelse af vedligeholdelsesarbejde på ventilationsanlæg.

Det er Erik Rasmussen, som er direktør for ventilationsvirksomheden JRV A/S samt medlem af FAV’s bestyrelse, der har taget initiativ til mærkningsordningen.

”Vi ved, at giftige stoffer udgør et problem for sikkerheden i ventilationssystemerne, og derfor fandt vi det mest fornuftigt at komme et fremtidigt myndighedspåbud i forkøbet. Et sådant påbud ville formentlig alligevel komme før eller siden”, siger han.

Ordningen, som blev startet op i oktober, fungerer i praksis ved at man i fællesskab med kunden afklarer, hvilke af de fire kategorier af giftstoffer: støv, processtøv, kemi eller biologiske stoffer, som er til stede i anlægget. Derefter mærkes anlægget med en farve, der svarer til den pågældende kategori. Inden serviceeftersynet påbegyndes, kan montøren således iføre sig dragt, maske, handsker eller andre nødvendige værnemidler, så at filteret kan skiftes på forsvarlig vis.

”Hidtil har montøren i reglen slet ikke været informeret om, hvilke stoffer et ventilationsanlæg indeholder. Derfor har det været yderst vanskeligt at tage de rette forholdsregler, og følgerne kan i værste fald blive yderst ubehagelige”, tilføjer Erik Rasmussen.

”Vi ventilationsfolk er jo ikke uddannede kemikere. Men vi ved, at kemi er noget farligt stads, og den viden er tilstrækkelig for os. Og vi ved også, at det med lidt omtanke er muligt at beskytte sig mod det. Uover risiko for allergiske eller astmatiske gener, udsætter man sig også for deciderede forgiftninger, hvis man indånder noget af det meget farlige kemi eller biologisk masse, som findes i nogle ventilationssystemer. Ydermere ved montørerne ikke altid, at de indånder stofferne, fordi generne først viser sig senere.”

Truslen mod miljøet
Det er arbejdsgiverne, som har ansvaret for, at medarbejderne ikke udsættes for sundhedsfare. Medarbejderne har således krav på at blive informeret om eventuelle risici ved arbejdet samt om, hvorledes de værner sig korrekt.

”Denne information skal gives hver gang en medarbejder sendes ud på en opgave, og noget sådant er reelt umuligt at håndhæve. Det er ikke mindst på den baggrund, at vi har indført mærkningsordningen”, siger Erik Rasmussen.

”Alle andre steder i samfundet gør man, hvad der er muligt for at værne sig mod miljø- og sundhedsskader. Paradoksalt nok har der ikke tidligere i nær samme grad været den nødvendige opmærksomhed om de skadelige stoffer, som findes i ventilationsanlæg. Udover at sikre medarbejdernes helbred, handler det naturligvis også om at beskytte det omgivende miljø, så filtrene ikke blot ender som almindeligt affald.”

Mere end 80 procent af FAV’s medlemmer - herunder alle de store firmaer, som servicerer hospitaler, virksomheder og institutioner, har indtil nu tilsluttet sig den frivillige ordning, og dén opbakning er Erik Rasmussen tilfreds med.

Sikkerhed og omdømme
”Det handler grundlæggende om at oplyse. Man kan ikke forhindre en medarbejder i at tage handsker eller maske af, selv om man har påbudt ham det. Men hvis han alligevel gør det, kan han ikke senere hævde, at han ikke er blevet korrekt instrueret om gældende arbejdsmiljøregler”, siger Erik Rasmussen.

”Ordningen er jo fortsat ny, og derfor kan vi naturligvis ikke vide, om de af vores medlemsvirksomheder, som er med i ordningen, også gør brug af mærkningsordningen. Men det må jeg bestemt gå ud fra, at de gør, lige som jeg også føler mig ret sikker på, at medarbejderne overholder de sikkerhedsforskrifter, som de modtager af deres arbejdsgivere”.

”Men hvorfor er ikke alle ventilationsfirmaer med i ordningen?”
”Vi hverken kan eller vil tvinge nogen med. Ordningen er og bør være baseret på frivillighed. Vi kan kun tilråde vores kolleger, at tilmelde sig. Det handler ikke udelukkende om sikkerhed, men også om at bevar sit gode omdømme…”

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

11.07.2025BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Det kan blive dyrt at tage gulpladebilen med på festival

11.07.2025Installator.dk

Virksomheder holder fast i ESG-rapportering trods lempede krav

10.07.2025Installator.dk

Mangel får virksomheder til at ansætte lærlinge

07.07.2025Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

☀️ Rigtig go' sommer

07.07.2025Installator.dk

Flere unge søger tekniske uddannelser

04.07.2025Inspectly ApS

Sponseret

Regler er ikke skurke, men kan blive det!

04.07.2025Installator.dk

God sommerferie!

03.07.2025Coromatic A/S

Sponseret

En Plan B for digital infrastruktur er vigtigere end nogensinde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

25.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup