Vi er på vej mod el-samfundet

Oliefyrene skal sendes på pension, og der spekuleres for øjeblikket for fuld kraft i, hvordan vi slipper helt af med dem. Det er nemlig ikke så simpelt, som man kunne ønske sig. I gamle utætte boliger med lav salgsværdi er store investeringer ofte urealistiske.

Vagn Holk, leder af Videncenter for energibesparelser i bygninger..

Rundt regnet 350.000 privatboliger var i 2011 opvarmet med oliefyr, viser tal fra Danmarks Statistik, men oliefyr bliver ikke en del af fremtidens boligopvarmning. Opvarmning udgør gennemsnitligt 40 procent af boligernes energiforbrug. Derfor vil alene de politiske CO2-mål sende de fossile brændsler ud af systemet. Kraftigt stigende oliepriser vil fremskynde processen. I de seneste år er der da også sket markante ændringer i opvarmningsformer. Det største fald er sket for netop oliefyrene. Omvendt har stigningen i antallet af varmepumper været nærmest eksplosiv, og i mange af de fortsat eksisterende olieopvarmede boliger vil det være forholdsvis uproblematisk at udskifte oliefyret med en varmepumpe. Og netop varmepumper vil sammen med fjernvarme blive rygraden i fremtidens opvarmning.

Der skal ske en massiv udvikling af varmepumperne, før det bliver muligt at bruge dem i alle boliger.

Vagn Holk, leder af Videncenter for energibesparelser i bygninger

Flertallet af de danske boliger – mere end 60 procent – ligger inden for det kollektive forsyningsnet, og her får man ikke svært ved at holde varmen i det elsamfund, som venter forude. Også fjernvarmen vil efterhånden som overskudsvarmen fra kraftværkerne forsvinder blive afhængig af vedvarende energi i opvarmningen. Og her vil man i vidt omfang vælge store kraftige varmepumper, som også kan levere lagerkapacitet til store mængder vindenergi. De store varmepumper kan fortsat sikre os en høj fremløbstemperatur, også når kulfyringen udfases. Det er i individuelt opvarmede boliger, man i nogle tilfælde kan opleve problemer.

Private varmepumper
Varmepumperne passer perfekt i elsamfundet, Der bliver brug for batterikapacitet, og her kan også de private varmepumpers elpatroner levere et stort bidrag, men det bliver ikke problemfrit alle steder.

Jordvarmepumper er ikke altid en mulighed; jordbundsforhold, plads og andre omstændigheder kan gøre boligen uegnet til jordvarme. Her kan man ifølge Vagn Holk, Videncenter for energibesparelser i bygninger, vælge den næstbedste løsning, nemlig luft-luft eller luft-vand varmepumper. Men heller ikke det løser alle problemer. Brug af varmepumper – uanset typen - forudsætter, at boligen er velisoleret og har tilstrækkelige installationer, for fremløbstemperaturen er lav i forhold til det, som for eksempel oliefyret kan levere.

”Der skal ske en massiv udvikling af varmepumperne, før det bliver muligt at bruge dem i alle boliger,” siger Vagn Holk, som peger på, at varmepumperne teknologisk set ikke er langt nok fremme til at klare opvarmningsbehovet i enhver bolig.

Men hvad gør man så? Pillefyr kan teknisk set løse problemet, mener han, men peger samtidig på, at vi med den løsning risikerer at gøre os afhængige af biomasse, og ingen kender de fremtidige priser på biomasse, som hurtigt kan blive en knap ressource. I Danmark kan vi kun dække fem til ti procent af vores behov.

Udvikling i opvarmningsformer

Fra 2007 til 2011 flyttede rigtig mange boliger over på en ny opvarmningsform. Der skete en flugt fra oliefyr og elvarme, mens de øvrige varmekilder tog en tur opad.

Optur for
Fjernvarme + 6,4 procent.
Naturgas + 8,9 procent
Træpillefyr + 42,9
Varmepumpe + 221,4 procent
Solvarmepaneler + 17,8 procent (kvadratmeter)
Sollceller + 2.100 procent (kvadratmeter)

Nedtur for
Elvarme – 4,8 procent
Oliefyr – 13, 5 procent

(Kilder: Danmarks Statistik, Dansk solvarmeforening og Energinet)

Hvad gør vi med problemboligerne?
Det helt store problem er gamle, utætte boliger med utilstrækkelige installationer og en lav salgsværdi. De kan ikke bære en investering i en gennemgribende energirenovering og for eksempel en varmepumpe.

Omvendt vil disse boliger, efterhånden som oliepriserne stiger, blive så dyre at opvarme, at varmeregningen overstiger huslejen. Ingen af dem, vi har talt med, tør så meget som gætte på, hvor mange af den slags boliger, der findes. Alle er dog enige med Vagn Holk i, at det er et kæmpe dilemma. Forskningschef Søren Aggerholm fra SBi bruger udtrykket ”et følsomt emne”.

DS Håndværk og Industri har for nylig udtrykt ønske om, at man bevarer en ”kattelem” eller en dispensationsordning, så gamle, ikke-renoverede huse med lav salgsværdi får lov at beholde deres oliefyr. Hvis huset er 300.000 kroner værd, kan det jo ikke betale sig at investere 150.000 kr. i en varmepumpe.

Snart skal organisationen deltage i møder om kommende tilskud til energirenovering, og her er man kommet i tvivl, for hvis der bliver langt færre oliefyr, skal husejeren ikke alene betale en høj pris for selve olien, også prisen for udbringning vil stige voldsomt. Og i sidste ende er der jo kun én vej for oliefyrene – og det er ud.

”Principielt har vi ikke nogen holdning til det, men installatørerne har brug for at der bliver truffet en beslutning. De skal vide, hvordan de bedst rådgiver deres kunder, også på langt sigt, og det kan de kun, hvis de kender de betingelser, der kommer til at gælde for renoveringstilskud,” siger organisationens kommunikationschef, Kristine Lyngbo, som tilføjer, at det er vigtigt, at man samtidig med, at man indfører nye teknologier, også holder fast i nogle af de velprøvede.

wedi GmbH

Sponseret

wedi leverer badeværelseselementer til unikt lejlighedshotel

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

27.02.2024Installator.dk

Kampagne skal få flere seniorer til at fortsætte på arbejdsmarkedet

27.02.2024Installator.dk

Rådet for Godt Indeklima: Behov for grænse for brændeovnes indeklimaforurening

19.02.2024BOXIT Container

Sponseret

Boxit vil støtte foreninger og klubber med nyt tiltag

19.02.2024Installator.dk

Grundfos vil matches med startups for at få udledninger ned

16.02.2024Installator.dk

Kommune skruer op for krav til bæredygtighed i byggeriet

12.02.2024RIB Software

Sponseret

Ny markedsundersøgelse: Deltag og få muligheden for at blive vinderen af 1 stk. Apple Airpods!

02.02.2024RIB Software

Sponseret

Tilmeld dig årets første IKT-leder uddannelse hos BLC!

24.01.2024RIB Software

Sponseret

CostX er nu kommet til Danmark!

Jobmarked

Se alle

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand Business College

Faglærer til forsyningsoperatør-uddannelsen på ZBC Slagelse

Vil du være med til at få uddannelsen til forsyningsoperatør på Sjælland godt fra start?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.02.2024

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen – hovedforløb og hvidevarer

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med udgangspunkt i din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog med dig om muligheden for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.03.2024

Neotherm A/S

Er du vores nye ”Tekniske medarbejder”?

Neotherm A/S er en seriøs leverandør og sparringspartner for vores kunder indenfor VVS-branchen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dansk Standard
Kursus
Endagskursus: Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

På dette kursus bliver du introduceret for de grundlæggende principper inden for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg og du får overblik over kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

28.02.2024

Sted

København, Nordhavn