Vi er på vej mod el-samfundet

Oliefyrene skal sendes på pension, og der spekuleres for øjeblikket for fuld kraft i, hvordan vi slipper helt af med dem. Det er nemlig ikke så simpelt, som man kunne ønske sig. I gamle utætte boliger med lav salgsværdi er store investeringer ofte urealistiske.

Vagn Holk, leder af Videncenter for energibesparelser i bygninger..

Rundt regnet 350.000 privatboliger var i 2011 opvarmet med oliefyr, viser tal fra Danmarks Statistik, men oliefyr bliver ikke en del af fremtidens boligopvarmning. Opvarmning udgør gennemsnitligt 40 procent af boligernes energiforbrug. Derfor vil alene de politiske CO2-mål sende de fossile brændsler ud af systemet. Kraftigt stigende oliepriser vil fremskynde processen. I de seneste år er der da også sket markante ændringer i opvarmningsformer. Det største fald er sket for netop oliefyrene. Omvendt har stigningen i antallet af varmepumper været nærmest eksplosiv, og i mange af de fortsat eksisterende olieopvarmede boliger vil det være forholdsvis uproblematisk at udskifte oliefyret med en varmepumpe. Og netop varmepumper vil sammen med fjernvarme blive rygraden i fremtidens opvarmning.

Der skal ske en massiv udvikling af varmepumperne, før det bliver muligt at bruge dem i alle boliger.

Vagn Holk, leder af Videncenter for energibesparelser i bygninger

Flertallet af de danske boliger – mere end 60 procent – ligger inden for det kollektive forsyningsnet, og her får man ikke svært ved at holde varmen i det elsamfund, som venter forude. Også fjernvarmen vil efterhånden som overskudsvarmen fra kraftværkerne forsvinder blive afhængig af vedvarende energi i opvarmningen. Og her vil man i vidt omfang vælge store kraftige varmepumper, som også kan levere lagerkapacitet til store mængder vindenergi. De store varmepumper kan fortsat sikre os en høj fremløbstemperatur, også når kulfyringen udfases. Det er i individuelt opvarmede boliger, man i nogle tilfælde kan opleve problemer.

Private varmepumper
Varmepumperne passer perfekt i elsamfundet, Der bliver brug for batterikapacitet, og her kan også de private varmepumpers elpatroner levere et stort bidrag, men det bliver ikke problemfrit alle steder.

Jordvarmepumper er ikke altid en mulighed; jordbundsforhold, plads og andre omstændigheder kan gøre boligen uegnet til jordvarme. Her kan man ifølge Vagn Holk, Videncenter for energibesparelser i bygninger, vælge den næstbedste løsning, nemlig luft-luft eller luft-vand varmepumper. Men heller ikke det løser alle problemer. Brug af varmepumper – uanset typen - forudsætter, at boligen er velisoleret og har tilstrækkelige installationer, for fremløbstemperaturen er lav i forhold til det, som for eksempel oliefyret kan levere.

”Der skal ske en massiv udvikling af varmepumperne, før det bliver muligt at bruge dem i alle boliger,” siger Vagn Holk, som peger på, at varmepumperne teknologisk set ikke er langt nok fremme til at klare opvarmningsbehovet i enhver bolig.

Men hvad gør man så? Pillefyr kan teknisk set løse problemet, mener han, men peger samtidig på, at vi med den løsning risikerer at gøre os afhængige af biomasse, og ingen kender de fremtidige priser på biomasse, som hurtigt kan blive en knap ressource. I Danmark kan vi kun dække fem til ti procent af vores behov.

Udvikling i opvarmningsformer

Fra 2007 til 2011 flyttede rigtig mange boliger over på en ny opvarmningsform. Der skete en flugt fra oliefyr og elvarme, mens de øvrige varmekilder tog en tur opad.

Optur for
Fjernvarme + 6,4 procent.
Naturgas + 8,9 procent
Træpillefyr + 42,9
Varmepumpe + 221,4 procent
Solvarmepaneler + 17,8 procent (kvadratmeter)
Sollceller + 2.100 procent (kvadratmeter)

Nedtur for
Elvarme – 4,8 procent
Oliefyr – 13, 5 procent

(Kilder: Danmarks Statistik, Dansk solvarmeforening og Energinet)

Hvad gør vi med problemboligerne?
Det helt store problem er gamle, utætte boliger med utilstrækkelige installationer og en lav salgsværdi. De kan ikke bære en investering i en gennemgribende energirenovering og for eksempel en varmepumpe.

Omvendt vil disse boliger, efterhånden som oliepriserne stiger, blive så dyre at opvarme, at varmeregningen overstiger huslejen. Ingen af dem, vi har talt med, tør så meget som gætte på, hvor mange af den slags boliger, der findes. Alle er dog enige med Vagn Holk i, at det er et kæmpe dilemma. Forskningschef Søren Aggerholm fra SBi bruger udtrykket ”et følsomt emne”.

DS Håndværk og Industri har for nylig udtrykt ønske om, at man bevarer en ”kattelem” eller en dispensationsordning, så gamle, ikke-renoverede huse med lav salgsværdi får lov at beholde deres oliefyr. Hvis huset er 300.000 kroner værd, kan det jo ikke betale sig at investere 150.000 kr. i en varmepumpe.

Snart skal organisationen deltage i møder om kommende tilskud til energirenovering, og her er man kommet i tvivl, for hvis der bliver langt færre oliefyr, skal husejeren ikke alene betale en høj pris for selve olien, også prisen for udbringning vil stige voldsomt. Og i sidste ende er der jo kun én vej for oliefyrene – og det er ud.

”Principielt har vi ikke nogen holdning til det, men installatørerne har brug for at der bliver truffet en beslutning. De skal vide, hvordan de bedst rådgiver deres kunder, også på langt sigt, og det kan de kun, hvis de kender de betingelser, der kommer til at gælde for renoveringstilskud,” siger organisationens kommunikationschef, Kristine Lyngbo, som tilføjer, at det er vigtigt, at man samtidig med, at man indfører nye teknologier, også holder fast i nogle af de velprøvede.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Mere ekstremt vejr: Sådan sikrer virksomheder sig

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

05.12.2024Installator.dk

SMVdanmark går i luften med helt nyt forsikringstilbud

05.12.2024Installator.dk

Ny kommerciel direktør til Ahlsell

04.12.2024Installator.dk

Hans Grohe klar med EPD´er på flere produkter

03.12.2024Installator.dk

Krav om legitimation fra årsskiftet

03.12.2024SCANGRIP A/S

Sponseret

Har du brug for en ny arbejdslampe? Her er 4 ting, du skal overveje

03.12.2024Frese A/S

Sponseret

Vexve styrker sin førende position indenfor ventiler

03.12.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Vind AO julebajser

02.12.2024Installator.dk

Nu kan yderligere 170.000 boliger få tilskud til grøn renovering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Aarhus)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

26.11.2024

Tid

08:00

Sted

Scandic Aarhus Vest, Rytoften 3, 8210 Aarhus V

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
Teknisk videregående varmepumpe kursus

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

12.12.2024

Tid

08:00

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
CTS-anlæg - i teori og praksis

Tag med på en effektiv kursusdag, der sætter fokus på optimal drift og styring.

Dato

12.12.2024

Tid

09:00

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Energikonsulent 1 - enfamiliehuse

Bliv certificeret energikonsulent for mindre bygninger.

Dato

22.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Elsikkerhed.dk
Gå-hjem-møde
Installatørmøde 2025 - Herning

Hvert år holder ELsikkerhed fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På møderne ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

22.01.2025

Tid

16:00

Sted

Herning

Elsikkerhed.dk
Gå-hjem-møde
Installatørmøde 2025 - Aalborg

Hvert år holder ELsikkerhed fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På møderne ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

23.01.2025

Tid

16:00

Sted

Aalborg