Virksomheder trækker hårdt på kassekreditterne

Virksomhederne mangler likviditet. Omfanget af udlån via enten kassekreditten eller overtræk er siden sidste år steget med 47 procent. Samtidigt er omfanget af normale virksomhedslån fra pengeinstitutter kun steget med 13 procent. Det er bekymrende og et krisetegn, at mange mindre virksomheder er nødsaget til at bruge kassekreditten, da den er dyrere end et normalt lån. Det skyldes blandt andet, at store virksomheder forlanger længere kredit af deres underleverandører, mener SMVdanmark.

Virksomhederne mangler likviditet. Omfanget af udlån via enten kassekreditten eller overtræk er siden sidste år steget med 47 procent. Samtidigt er omfanget af normale virksomhedslån fra pengeinstitutter kun steget med 13 procent. Det er bekymrende og et krisetegn, at mange mindre virksomheder er nødsaget til at bruge kassekreditten, da den er dyrere end et normalt lån. Det skyldes blandt andet, at store virksomheder forlanger længere kredit af deres underleverandører, mener SMVdanmark. Foto: Arkivfoto..

Coronakrise, forsyningskrise, energikrise og et enormt fald i forbrugernes humør. Listen af kriser de seneste år er lang. Det har tæret på virksomhedernes økonomiske fedtlag. Det gør det sværere for dem at låne i banken, og samtidigt presses mange mindre underleverandører af deres store kunder til at give længere betalingsfrister på deres varer og tjenester. Derfor ser mange virksomheder sig nu i stor stil nødsaget til at trække på kassekreditten eller lave overtræk. 
Det viser en analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder. Analysen viser, at virksomhederne nu skylder 200 milliarder kroner i banken via kassekredit og overtræk. En stigning på 47 procent siden sidste år.

Lasse Lundqvist, konsulent i SMVdanmark, er nervøs for, at den dyre kassekredit, som primært er beregnet til at dække kortsigtede behov, vil komme til at hænge som en møllesten om virksomhedernes hals. 

”Det kan være et problem for en virksomhed at trække på kassekreditten frem for et normalt banklån, fordi en kassekredit typisk har en højere rente end et banklån, blandt andet fordi det er en service, som er meget fleksibel. Den øgede og dyrere gæld er et symptom på nogle meget pressede virksomheder. Investeringslysten er i bund, så det er ikke derfor, virksomhederne optager gæld. Eksplosionen i kassekreditten er for mange virksomheder et spørgsmål om overlevelse”, siger han.

Dyr kassekredit
Kassekreditten og overtræk er en dyr løsning. Rentespændet mellem det gennemsnitlige normale banklån og den gennemsnitlige kassekredit og overtræk er 1,5 procentpoint. Samtidig er dette rentespænd mellem kassekredit og normalt lån øget med 0,5 procentpoint det seneste år. Det skyldes blandt andet, at bankerne vurderer, at risikoen for, at gælden ikke bliver betalt, er steget, og derfor skal de have mere for deres risiko. 

”Hvis virksomheden har problemer med at betale sin kassekredit tilbage, kan det føre til en negativ spiral, hvor virksomheden bliver nødt til at trække endnu mere på kassekreditten for at dække udgifter, hvilket igen fører til endnu højere gæld og finansielle omkostninger”, siger Lasse Lundqvist. 

Læs også: Konkurser sætter kedelig rekord – byggeriet fører an

Presset på kassekreditten øges også af, at flere store virksomheder nu forlanger, at deres mindre underleverandører skal give længere kredit, før betalingen for deres varer og tjenester skal falde.

“Kassekreditten holder for, når de mindre virksomheder skal holde sig kørende, indtil kunden betaler. Og vi ser, at flere og flere mindre virksomheder oplever pres for at give længere kredit. Hver femte mindre virksomhed oplever nu krav om længere betalingsfrister, end de er vant til. Men et vedvarende træk på kassekreditten over flere måneder svarer på mange måder til at tisse i bukserne for at holde varmen”, siger Lasse Lundqvist.

Den store stigning i virksomhedernes træk på enten kassekreditten eller overtræk betyder, at lånene via kassekredit og overtræk nu udgør mere end halvdelen af virksomhedernes samlede lån fra pengeinstitutterne.

- PiB

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

09.05.2025Installator.dk

TEKNIQ-årsdag præget af Trump´s usikre verden

08.05.2025Odense Congress Center

Sponseret

VVS'25 sætter fokus på smarte og energieffektive løsninger

08.05.2025Installator.dk

VVS´25: Første messe-præsentation af gulvarmesystem

08.05.2025Installator.dk

Nu skal hovedstadens dygtigste håndværkersvende hyldes

08.05.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Drop PLC-korset: Din tidligere fordel er blevet en belastning

07.05.2025Installator.dk

Odsherred Forsyning lukker 1.200 kunder ud af udtrædelses-fælde

07.05.2025Installator.dk

Organisation roser ny politisk aftale

06.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Mere end 1700 påbud vedr. Arbejdspladsvurderingen (APV)

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Driftsleder søges til central rolle i Vølund Varmetekniks serviceteam

Som driftsleder hos Vølund Varmeteknik vil du få en central rolle i at sikre, at vores servicekunder får en professionel betjening. Du vil være ansvarlig for at afklare specielle og tidskrævende servicesager i samarbejde med eksterne teknikere og fungere som kompetenceansvarlig for disse teknikere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

AG ELECTRIC A/S

AG Electric A/S søger ambitiøs køletekniker/overmontør

Vores hidtidige leder af vores køleafdeling er blevet ansat hos en af grossisterne i branchen, og vi søger derfor en afløser for ham.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Jarnved K/S (Svanholm Gods)

VVS´ER SØGES TIL SVANHOLM GODS

Vil du arbejde med bæredygtige projekter og vedligehold på et af Danmarks kendteste godser?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

18.05.2025

DR

Tekniker til DR Ejendomme & Service i Aarhus

I DR er vi lige nu på udkig efter en tekniker, der har lyst til at arbejde med drift og vedligehold af DRs bygning i Aarhus. Huset rummer mange spændende aktiviteter, og du vil som tekniker få mulighed for faglig udvikling og en varierende hverdag, hvor du vil prøve kræfter med omfattende teknik, herunder ventilation, køl, CTS, elforsyning, generatorer og UPS-anlæg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

25.05.2025

Vølund Varmeteknik A/S

Bliv Projektansvarlig for fjernvarme

Vølund Varmeteknik A/S står foran en spændende rejse ind på fjernvarmemarkedet og søger nu en teknisk stærk og kommercielt tænkende Projektansvarlig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2025

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle