4.000 hotelværelser i København køles ned med havvand

Miljøvenligt fjernkølingssystem fra Hofor bruger havvand fra Københavns Havn til at køle flere hoteller ned med. Det kom især hotellerne til gavn i sommervarmen.

Der bruges meget lidt strøm til at pumpe vandet rundt i fjernkølingssystemet, og dermed udledes der ikke særlig meget CO2. Foto: Hofor. .

I den rekordvarme sommer har forsyningsselskabet Hofor anvendt havvand til at holde hoteller, erhvervsbygninger og supermarkeder kølige med. Store byers stigende behov for aircondition- og kølingssystemer ville ellers føre til et højere elforbrug, og de eldrevne kølesystemer larmer, bruger meget plads og er dyre i drift. 

Læs også: Københavnske virksomheder køles med havvand

"Flere kan godt forestille sig et billede af husmurene i New York med de karakteristiske airconditionanlæg ud for nærmest hvert et vindue. Det har vi slet ikke i København, og det er heldigvis heller ikke nødvendigt – selv hvis vi skal til at vænne os til varme somre, som i år", fortæller Flemming Birck Pedersen, der er chef for Fjernkøling i Hofor.

København er en kystby, og det har Hofor udnyttet ved at benytte det kolde havvand til nedkøling af ejendomme med særligt behov for meget køling. Dermed har forsyningsselskabet med egne ord skabt et kollektivt, miljøvenligt fjernkølingssystem.

"Hver dag pumper vi koldt vand fra Københavns Havn ind i Hofors to store kølecentraler. Vi bruger kulden fra havvandet til at køle nogle store rør med vand i, som så sendes ud som køling til store offentlige eller erhvervsbygninger, og flere af byens hoteller. Havvandet sendes selvfølgeligt ud i havnen igen”, fortæller Flemming Birck Pedersen.

Scandic er glade for samarbejdet
Ud af de i alt cirka 21.000 hotelværelser i København blev 4.000 af dem denne sommer kølet ned med Hofors fjernkølingssystem. Mange af værelserne er på Scandics hoteller.

Læs også: Bæredygtig køling hitter i København

”Vi ser samarbejdet med Hofor om fjernkøling som et stærkt bidrag til vores ambition om bæredygtighed, fordi den skaber mulighed for, at vi kan nedsætte vores CO2-forbrug yderligere. Videre har fjernkøling den gevinst, at vi, i stedet for støjende maskiner, kan have miljøvenlige solceller på hotellernes tagflader, hvilket kan reducere vores elforbrug", siger Tage Holck, Scandics tekniske direktør i Danmark.

Der bruges meget lidt strøm til at pumpe vandet rundt i fjernkølingssystemet, og dermed udledes der ikke særlig meget CO2, oplyser Hofor.

- SN

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

23.04.2025Installator.dk

Daikin: Klimavenlige varmepumper kræver øget sikkerhed

15.04.2025Installator.dk

Nyt samråd truer: Uro om gasfyr og fjernvarmeplaner

07.04.2025Installator.dk

Kunder ramt af voldsomme fjernvarmepriser – én kunde slipper dog for enorm regning

03.04.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Varmt vand uden problemer i over 60 år

02.04.2025Installator.dk

Kredsløb skal forsyne nye kunder med fjernkøling

21.03.2025Installator.dk

Forbrugerråd opfordrer fjernvarmekunder i Odsherred til at klage

19.03.2025Installator.dk

50.000 boliger koblet på i 2024

18.03.2025Installator.dk

Fjernvarme Fyn melder sig ind i Green Power Denmark

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025