Blødgøringsanlæg godkendes til drikkevand

Anlæg til fjernelse af kalk i vandet er blevet godkendt i Danmark til drikkevandsbrug. Det betyder nye muligheder for VVS-installatører, der nu kan installere godkendte kalkfjerningsanlæg til forbrugere i Danmark.

Hos Best Water Technology venter man en stigning i blødgøringsanlæg til private hjem. PR-foto. .

Kalk i vandet er til stor gene mange steder i landet. Belægningerne skæmmer på badeværelset og sætter sig på indersiden af eksempelvis elkedler. Det irriterer og kræver grove rengøringsmetoder, men det er ikke alle steder, man kan komme til med kost og kemikalier.

I rør, armaturer og lukkede installationer som eksempelvis vandtanke ophober kalken sig også, og det nedsætter på sigt virkningsgraden og kan føre til dyre reparationer.

Læs også: Vandværk: Forbrugerne skal selv blødgøre vandet

Første juli 2016 trådte en ny bekendtgørelse i kraft i Danmark, der moderniserer den eksisterende drikkevandsbekendtgørelse.

Det betyder, at det tyske certifikat DVGW implementeres i det danske regelsæt om markedsføring og salg af byggevarer, der er i kontakt med drikkevand. Dermed er der nu åbnet op for, at kalkfjerningsanlæg, som både fjerner kalk i brugsvand og drikkevand, kan installeres i stor skala i Danmark.

Sådan virker et blødgøringsanlæg

Et kalkfjerningsanlæg, også kaldet blødgøringsanlæg, fungerer ved, at vandet ledes gennem en såkaldt ionbytter, som fjerner kalcium- og magnesium-ioner og dermed blødgør vandet.

Anlægget optager kalken, og det skal derfor renses jævnligt. Det foregår helt automatisk i en såkaldt regenereringsproces, som tager cirka 25 minutter.

De mindste anlæg kan ikke levere kalkfrit vand under regenereringsprocessen. Processen forbruger salt og en smule vand.

De samlede omkostninger til et blødgøringsanlæg vil være på omkring 100 kr. om måneden for en dansk familie med et gennemsnitligt vandforbrug.

Blødgøringsanlæg er en anerkendt teknologi, der har været anvendt industrielt i mere end 50 år.

Store muligheder for installatører
Det skaber muligheder for producenter af blødgøringsanlæg og installatører, der nu forventer en øget efterspørgsel fra private og muligheder for at byde ind på større opgaver i eksempelvis boligforeninger. 

Hos Best Water Technology, der forhandler blødgøringsanlæg til brugs- og drikkevand, er man glad for de nye regler og muligheder:

”Vi tilbyder kurser og rådgivning til installatører og forhandler både direkte til slutbrugeren og installatører. Opsætning af vores anlæg kræver autoriserede installatører, og derfor har vi en opgave i at oplyse og undervise i, hvordan de fungerer. Vi ser et marked både hos almindelige boligejere og større ejendomme, der kan få blødgjort vand ved at få installeret et blødgøringsanlæg af en VVS’er", siger marketingchef Karen Jensen og fortsætter:

"Blødgøringsanlægget installeres lige efter vandmåleren, hvor vandet kommer ind i huset. Når vandet løber gennem anlægget, fjernes kalken fra vandet, så boligejeren får kalkfrit vand i hele huset. Det er altså ikke kun varmeinstallationerne, men alle boligens installationer og beboere, der får glæde af det kalkfrie vand”.

1.000 anlæg i Danmark
Best Water Technology vurderer, at omkring 1.000 anlæg i Danmark er installeret, og man venter nu en stigning i installationerne til private hjem.

”Den typiske husholdning får flere og flere apparater, der bruger vand. Opgaven med at fjerne kalk bliver dermed tidskrævende”, fortæller Karen Jensen.

Læs også: Indspark: Danmark står uden en dækkende ordning til drikkevand

Dertil kommer en stigende bevidsthed om ulemperne ved kalk. Det gælder eksempelvis kaffeelskere, der får mere aroma ud af kaffebønnerne, når kaffen brygges af blødt vand og brusebadere, der oplever, at sæbe og shampoo rækker langt længere, når der ikke er kalk i vandet. Dertil komme de kontante besparelser på eksempelvis elregningen.  

Kalk i vandet

Kalk er et naturligt forekommende organisk mineral i mange drikkevandsboringer i Danmark.

Mængden af kalk varierer meget fra landsdel til landsdel. I København er der meget kalk i vandet, mens øst- og vestjyderne kan glæde sig over små mængder kalk.

Kalk er ufarligt, faktisk består vores knogler af ca. et kilo kalk, eller calcium, som det også kaldes. Det anbefales, at voksne indtager 900 milligram calcium dagligt.

Lang række besparelser ved at reducere kalk
”Når kalkbelægninger på varmelegemerne reduceres, spares der el til elkedlen, kaffemaskinen, opvaske- og vaskemaskinen. Der er også besparelser på skrappe rengørings- og afkalkningsmidler, som man helt kan undgå at bruge. Sæbeforbruget kan halveres, og man kan helt undgås brug af salt i opvaskemaskinen og skyllemiddel til tøjvask. Hertil kommer, at kaffemaskine, elkedel, vaskemaskine med videre holder længere, da varmelegemerne ikke kalker til. I de større ejendomme undgås kalkbelægninger på varmefladerne i varmevekslere, kedler og varmtvandsbeholdere. Det giver markant længere levetid på ejendommens varmeanlæg og vandinstallationer", siger Karen Jensen og fortsætter:

"Der er også store besparelser på serviceudgifterne med færre beholderrensninger og mindre vedligehold. Og eftersom virkningsgraden i varmtvandsbeholderen øges, får man et lavere energiforbrug. Der vil samtidig være et lavere energiforbrug i cirkulationspumper på grund af et mindre modtryk, når rørene ikke kalker til. Har ejendommen fjernvarme, kan det undgås at betale tillægsafgift på grund af høj returtemperatur på fjernevarmevandet”, påpeger hun.

Læs også: Udstillere klar med standup, bolsjepiger og blødt danskvand

Virkningsgraden på Best Water Technologys anlæg kan indstilles af installatøren. Det anbefales dog, at man ikke skruer op på maksimum, men at hårdheden i vandet efter blødgøringsanlægget justeres til omkring 6 hårdheder af hensyn til smag og bibeholdelse af sunde mineraler i vandet. 

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

28.05.2024Installator.dk

Industrinetværk nærmer sig 100 medlemmer

28.05.2024Installator.dk

Norlys har store planer med ny teknologidirektør

28.05.2024Installator.dk

Norlys har store planer med ny teknologidirektør

27.05.2024Installator.dk

Følsgaard og Panduit kan fejre et 60 år langt partnerskab

27.05.2024RIB Software

Sponseret

Ebook: Hvorfor er dokumenthåndtering afgørende for at opnå vellykkede byggeprojekter?

27.05.2024Installator.dk

Deadline nærmer sig: Nu er det sidste udkald for digitalisering af bogføringen

24.05.2024RIB Software

Sponseret

Få fat i din plads på IKT-leder uddannelsen i Aarhus!

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

Jobmarked

Se alle

Banedanmark

Tilsynsmedarbejder for stærkstrømsanlæg hos Banedanmark

Vil du føre tilsyn med stærkstrømsanlæg og bidrage til at opretholde en høj forsyningssikkerhed samt stabil togdrift?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

15.06.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Servicetekniker til varmetekniske løsninger i Nordsjælland

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
Indregulering af vand- og varmeanlæg

Få metoderne til design af varme-, køle- og brugsvandsanlæg, så de opfylder BR18’s krav til indregulering og funktionsafprøvninger

Dato

06.06.2024

Tid

08:30

Sted

Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus: Elsikkerhed

På dette kursus får du mulighed for at lære om, hvordan Elsikkerhedsloven, relevante bekendtgørelser og standarder er indbyrdes forbundne.

Dato

10.06.2024

Sted

København, Nordhavn

RIB Software
Uddannelse
Ønsker du at blive IKT-leder? Så tilmeld dig uddannelsen i Aarhus allerede nu!

BLC’s næste IKT-leder uddannelse i år er lige om hjørnet, og du kan stadig nå at tilmelde dig.

Dato

10.06.2024

Tid

08:00

Sted

Helnan Marselis Hotel