Blødgøringsanlæg godkendes til drikkevand

Anlæg til fjernelse af kalk i vandet er blevet godkendt i Danmark til drikkevandsbrug. Det betyder nye muligheder for VVS-installatører, der nu kan installere godkendte kalkfjerningsanlæg til forbrugere i Danmark.

Hos Best Water Technology venter man en stigning i blødgøringsanlæg til private hjem. PR-foto. .

Kalk i vandet er til stor gene mange steder i landet. Belægningerne skæmmer på badeværelset og sætter sig på indersiden af eksempelvis elkedler. Det irriterer og kræver grove rengøringsmetoder, men det er ikke alle steder, man kan komme til med kost og kemikalier.

I rør, armaturer og lukkede installationer som eksempelvis vandtanke ophober kalken sig også, og det nedsætter på sigt virkningsgraden og kan føre til dyre reparationer.

Læs også: Vandværk: Forbrugerne skal selv blødgøre vandet

Første juli 2016 trådte en ny bekendtgørelse i kraft i Danmark, der moderniserer den eksisterende drikkevandsbekendtgørelse.

Det betyder, at det tyske certifikat DVGW implementeres i det danske regelsæt om markedsføring og salg af byggevarer, der er i kontakt med drikkevand. Dermed er der nu åbnet op for, at kalkfjerningsanlæg, som både fjerner kalk i brugsvand og drikkevand, kan installeres i stor skala i Danmark.

Sådan virker et blødgøringsanlæg

Et kalkfjerningsanlæg, også kaldet blødgøringsanlæg, fungerer ved, at vandet ledes gennem en såkaldt ionbytter, som fjerner kalcium- og magnesium-ioner og dermed blødgør vandet.

Anlægget optager kalken, og det skal derfor renses jævnligt. Det foregår helt automatisk i en såkaldt regenereringsproces, som tager cirka 25 minutter.

De mindste anlæg kan ikke levere kalkfrit vand under regenereringsprocessen. Processen forbruger salt og en smule vand.

De samlede omkostninger til et blødgøringsanlæg vil være på omkring 100 kr. om måneden for en dansk familie med et gennemsnitligt vandforbrug.

Blødgøringsanlæg er en anerkendt teknologi, der har været anvendt industrielt i mere end 50 år.

Store muligheder for installatører
Det skaber muligheder for producenter af blødgøringsanlæg og installatører, der nu forventer en øget efterspørgsel fra private og muligheder for at byde ind på større opgaver i eksempelvis boligforeninger. 

Hos Best Water Technology, der forhandler blødgøringsanlæg til brugs- og drikkevand, er man glad for de nye regler og muligheder:

”Vi tilbyder kurser og rådgivning til installatører og forhandler både direkte til slutbrugeren og installatører. Opsætning af vores anlæg kræver autoriserede installatører, og derfor har vi en opgave i at oplyse og undervise i, hvordan de fungerer. Vi ser et marked både hos almindelige boligejere og større ejendomme, der kan få blødgjort vand ved at få installeret et blødgøringsanlæg af en VVS’er", siger marketingchef Karen Jensen og fortsætter:

"Blødgøringsanlægget installeres lige efter vandmåleren, hvor vandet kommer ind i huset. Når vandet løber gennem anlægget, fjernes kalken fra vandet, så boligejeren får kalkfrit vand i hele huset. Det er altså ikke kun varmeinstallationerne, men alle boligens installationer og beboere, der får glæde af det kalkfrie vand”.

1.000 anlæg i Danmark
Best Water Technology vurderer, at omkring 1.000 anlæg i Danmark er installeret, og man venter nu en stigning i installationerne til private hjem.

”Den typiske husholdning får flere og flere apparater, der bruger vand. Opgaven med at fjerne kalk bliver dermed tidskrævende”, fortæller Karen Jensen.

Læs også: Indspark: Danmark står uden en dækkende ordning til drikkevand

Dertil kommer en stigende bevidsthed om ulemperne ved kalk. Det gælder eksempelvis kaffeelskere, der får mere aroma ud af kaffebønnerne, når kaffen brygges af blødt vand og brusebadere, der oplever, at sæbe og shampoo rækker langt længere, når der ikke er kalk i vandet. Dertil komme de kontante besparelser på eksempelvis elregningen.  

Kalk i vandet

Kalk er et naturligt forekommende organisk mineral i mange drikkevandsboringer i Danmark.

Mængden af kalk varierer meget fra landsdel til landsdel. I København er der meget kalk i vandet, mens øst- og vestjyderne kan glæde sig over små mængder kalk.

Kalk er ufarligt, faktisk består vores knogler af ca. et kilo kalk, eller calcium, som det også kaldes. Det anbefales, at voksne indtager 900 milligram calcium dagligt.

Lang række besparelser ved at reducere kalk
”Når kalkbelægninger på varmelegemerne reduceres, spares der el til elkedlen, kaffemaskinen, opvaske- og vaskemaskinen. Der er også besparelser på skrappe rengørings- og afkalkningsmidler, som man helt kan undgå at bruge. Sæbeforbruget kan halveres, og man kan helt undgås brug af salt i opvaskemaskinen og skyllemiddel til tøjvask. Hertil kommer, at kaffemaskine, elkedel, vaskemaskine med videre holder længere, da varmelegemerne ikke kalker til. I de større ejendomme undgås kalkbelægninger på varmefladerne i varmevekslere, kedler og varmtvandsbeholdere. Det giver markant længere levetid på ejendommens varmeanlæg og vandinstallationer", siger Karen Jensen og fortsætter:

"Der er også store besparelser på serviceudgifterne med færre beholderrensninger og mindre vedligehold. Og eftersom virkningsgraden i varmtvandsbeholderen øges, får man et lavere energiforbrug. Der vil samtidig være et lavere energiforbrug i cirkulationspumper på grund af et mindre modtryk, når rørene ikke kalker til. Har ejendommen fjernvarme, kan det undgås at betale tillægsafgift på grund af høj returtemperatur på fjernevarmevandet”, påpeger hun.

Læs også: Udstillere klar med standup, bolsjepiger og blødt danskvand

Virkningsgraden på Best Water Technologys anlæg kan indstilles af installatøren. Det anbefales dog, at man ikke skruer op på maksimum, men at hårdheden i vandet efter blødgøringsanlægget justeres til omkring 6 hårdheder af hensyn til smag og bibeholdelse af sunde mineraler i vandet. 

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

01.05.2025DTU

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet har fokus på regler og praksis for eftersyn af tekniske hjælpemidler

01.05.2025Coromatic A/S

Sponseret

Datacentre er en sårbar og kritisk infrastruktur

01.05.2025Installator.dk

VVS´25: Grundfos klar med app-styrede pumper

01.05.2025Installator.dk

Koble etablerer sig i Midtjylland med optagelse af AC i Vejle

30.04.2025Installator.dk

AO overtager webshop fra VVS-eksperten

29.04.2025Installator.dk

Københavns Kommune skifter til intelligent LED: 160.000 armaturer udskiftes

28.04.2025Belimo A/S

Sponseret

Mød Belimo på VVS’25, hvor vi fejrer 50 år med god energi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025