Dansk Fjernvarme: Forældet opgørelsesmetode skævvrider billedet af prisen på fjernvarme

Forsyningstilsynet baserer sin halvårlige varmeprisstatistik på opgørelsen af, hvad det koster at opvarme et “standardhus” og en “standardlejlighed”.  Men definitionen af standard er 40 år gammel og giver et for højt billede af varmeomkostningen, mener Dansk Fjernvarme.

Foto: Dansk Fjernvarme

Brugen af standard-definitioner af boliger gør det muligt at sammenligne fjernvarmepriser på tværs af selskaber og tid og er dermed med til at skabe transparens og øget forbrugeroplysning.

“Netop derfor er det også uheldigt, at de standardboliger der anvendes i dag er over 40 år gamle og ikke er repræsentative for hverken det samlede forbrug eller energieffektiviteten i en gennemsnitlig fjernvarmeopvarmet bolig. Det giver forbrugerne et skævvredet billede af, hvad opvarmning med fjernvarme egentlig koster,” siger Bettina Vester, der er chefkonsulent i Dansk Fjernvarme.

Organisationen har på den baggrund foretaget en opdatering af standardboligen på baggrund af datasæt, der dækker over 20 pct. af de opvarmede fjernvarmeboliger.

Det viser, at et ifølge Dansk Fjernvarme retvisende og evidensbaseret bud på et standardhus lyder på 135 kvm. og et varmeforbrug på 13,7 MWh. Det svarer til en energieffektivisering på 27 pct. i forhold til den eksisterende definition på 130 kvm og 18,1 MWh.forbruget i et standardhus på 135 kvm.

For en standardlejlighed er forskellen endnu større, påpeger Dansk Fjernvarme. Mens den eksisterende definition lyder på 75 kvm. og 15 MWh er den opdaterede definition på 80 kvm og 7,7 MWh. Det svarer til en energieffektivisering på mere end 50 pct. 

Dansk Fjernvarme peger på, at den gamle definition tilgodeser investeringsomkostningerne til en varmepumpe, fordi det bliver smurt ud over et for stort varmeforbrug. Dermed bliver den beregnede årsomkostning pr. MWh presset nedad.

Det har også en konsekvens for den nye prisloftregulering, der baserer sig på, hvad det vil koste at opvarme et standardhus med en individuel varmepumpe - og dermed også bliver lavere, end ved en beregning med det opdaterede grundlag.

“Når fjernvarmeselskaberne i den nye prisloftregulering skal konkurrere med individuelle varmepumper, må det være en forudsætning, at man ikke giver varmepumpen en hjemmebanefordel ved at basere reguleringen på et forbrug, der slet ikke afspejler varmeforbruget hos en typisk fjernvarmekunde. Det er derfor nødvendigt at få opdateret standardhuset, så det bliver repræsentativt og tidssvarende,” siger Bettina Vester.

-emte

Daikin Denmark A/S

Sponseret

Deltag i åbningen af Service Academy og Experience Center

Alcadon ApS

Sponseret

Bliv "READY TO BLOW" med Jetting!

Relateret indhold

03.10.2024Installator.dk

Hansgrohe har ansat ny salgskonsulent i distrikt Sjælland og øerne

03.10.2024Installator.dk

ARC nomineret til Fjernvarmeprisen

02.10.2024Installator.dk

Fjernvarme: Manglende tilslutning sætter forbrugerne i tilskuds-karantæne

30.09.2024Installator.dk

Politisk nølen kan koste fjernvarmekunder i Viborg 700 mio. kr.

27.09.2024Installator.dk

Grøn omstilling: Evida trimmer gasnettet i Horsens

26.09.2024Installator.dk

Bjarne Riis afhænder varmepumpefirma efter ti måneder

24.09.2024Installator.dk

Dansk Fjernvarme: Forældet opgørelsesmetode skævvrider billedet af prisen på fjernvarme

19.09.2024Installator.dk

Forbud mod ældre brændeovne på plads i København

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle