Deadline nærmer sig: Nu er det sidste udkald for digitalisering af bogføringen

Den nye bogføringslovs krav om digital bogføring træder i kraft den 1. juli i år og dermed er det ikke længere nok at have sine bilag placeret i A4-mapper. Den rullende implementering af loven startede i 2022 og omfatter de fleste af landets virksomheder. Men der burde have været mere tid til implementeringen, mener Tekniq Arbejdsgiverne.

Erhvervsstyrelsen har godkendt 76 forskellige regnskabsprogrammer til den digitale bogføring. Heraf kan nogle stykker benyttes gratis.. Foto: Colourbox

Tekniq Arbejdsgiverne har varmet op til den digitale bogføring længe bl.a. med tilbud om webinarer til de medlemsvirksomheder, der står over for at skulle ændre praksis, når den digitale bogføring bliver et lovkrav fra 1. juli 2023.

Langt de fleste virksomheder er omfattet. Det gælder således også enkeltmandsejede virksomheder, hvis blot omsætningen overstiger 300.000 kr. årligt.

”Alle de større virksomheder er godt på vej med den digitale omstilling. Det er i højere grad de små virksomheder, der har udfordringer med at finde ressourcerne til at skulle lave omstillingen,” siger Emil Hanquist, der er politisk konsulent i Tekniq Arbejdsgiverne.

Selvom loven er blevet rullet ud løbende siden 1. juli 2022 er det først i januar i år, at Erhvervsstyrelsen har offentliggjort en liste over de 76 registrerede digitale standard bogføringssystemer, der lever op til kravene. 

Dermed er det en kort indkøbsfase, virksomhederne har fået. 

Emil Hanquist er politisk konsulent i Tekniq Arbejdsgiverne. Foto: Tekniq Arbejdsgiverne

”Man kunne godt argumentere for, at der burde have været mere tid,” siger Emil Hanquist.

”Nogle af vores medlemsvirksomheder har også en udfordring med at finde hoved og hale i de nye regler. Der er helt konkrete krav til, hvordan man f.eks. skal opbevare bilag i sit bogføringssystem – og hvad der overhovedet er defineret som et bilag. Det kan godt skabe usikkerhed,” siger Emil Hanquist.

Mange mindre virksomheder har i dag overladt arbejdet til en ekstern bogholder eller til en revisor – og den praksis kan de fortsætte, blot den eksterne partner lever op til de nye regler.

Revisor skal for virksomheder med revisionspligt oplyse, om virksomheden overholder bogføringsloven. For virksomheder, der ikke har revisionspligt, foretager Erhvervsstyrelsen stikprøvekontrol.

Fakta om digital bogføring

  • Alle virksomheder, er er regnskabspligtige efter årsregnskabsloven, skal bogføre digitalt fra 1. juli 2024 i et af de registrerede bogføringssystemer. Listen over de godkendte bogføringssystemer kan du finde på adressen https://erhvervsstyrelsen.dk/fortegnelse-over-registrerede-bogfoeringssystemer
  • Hvis virksomheder med pligt til at indsende en årsrapport benytter et specialudviklet system skal bogføre digitalt fra 1. januar 2025.
  • Personligt ejede virksomheder med en omsætning på over 300.000 kr. i to på hinanden følgende år skal bogføre digitalt fra 1. januar 2026.

Kilde: Erhvervsstyrelsen

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Teknisk seminar om 3 fasede UPS

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

16.04.2025Installator.dk

Flere vælger elvarebiler – men TEKNIQ advarer mod stopklodser

16.04.2025Scankab Cables A/S

Sponseret

Vælg de rigtige kabler til opgaven

15.04.2025Avidenz A/S

Sponseret

Husk opstillingskontrol af tekniske hjælpemidler – også ved flytning af disse

15.04.2025Rico System A/S

Sponseret

Fremtidens Varebilindretning: Grøn Omstilling, Vægt og Effektivitet i Fokus hos Rico System A/S

14.04.2025Installator.dk

Millionoverskud og Gazelle – nu er Enstall Power gået konkurs

14.04.2025Installator.dk

Grøn omstilling på hjul: De eldrevne varebiler vinder frem

14.04.2025Inspectly ApS

Sponseret

Podcast-afsnit med fokus på Byggeriets Modenhedsmåling 2025

14.04.2025Installator.dk

Lemvigh-Müller oplevede markant fald i 2024

Jobmarked

Se alle

DR

Tekniker til DR Ejendomme & Service i Aarhus

I DR er vi lige nu på udkig efter en tekniker, der har lyst til at arbejde med drift og vedligehold af DRs bygning i Aarhus. Huset rummer mange spændende aktiviteter, og du vil som tekniker få mulighed for faglig udvikling og en varierende hverdag, hvor du vil prøve kræfter med omfattende teknik, herunder ventilation, køl, CTS, elforsyning, generatorer og UPS-anlæg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

25.05.2025

Vølund Varmeteknik A/S

Bliv Projektansvarlig for fjernvarme

Vølund Varmeteknik A/S står foran en spændende rejse ind på fjernvarmemarkedet og søger nu en teknisk stærk og kommercielt tænkende Projektansvarlig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2025

Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser

Bliv faglærer på el-afdelingen i Holbæk

Gør en forskel - vær med til at uddanne fremtidens elektrikere. Da vi har mange ansøgere til vores elektrikeruddannelse på Nordvestsjællands Erhvervs-og Gymnasieuddannelser- NEG, er der fuld fart på. Derfor søger vi nu en ny kollega til vores team af faglærere.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

21.04.2025

Syddansk Erhvervsskole

Faglærere til grundforløb på elektrikeruddannelsen i Odense

Er du en dygtig og erfaren elektriker, er du stolt af dit fag, kan du lære fra dig, og vil du være med til at forme fremtidens elektrikere? Har du samtidig et positivt menneskesyn, og er du klar til at gøre undervisning til din primære profession? Så har vi verdens bedste job til dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

19.04.2025

Syddansk Erhvervsskole

To lærere til hovedforløb på VVS-energiuddannelsen, Syddansk Erhvervsskole (Genopslag)

Er du en dygtig og erfaren VVS-håndværker, der har lyst til en helt ny rejse med dit fag? Og kan du give din begejstring videre til elever, der så småt er begyndt at lære faget at kende?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

20.04.2025

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle