Et grønt spark bagi

I begyndelsen af december vil hele verdens øjne hvile på Bella Center, som skal huse FN’s klimatopmøde. Det har sat gang i en omfattende energioptimering af det store hus. Vi har talt med teknisk direktør Kristian Ortving om den grønne omstilling af udstillings- og kongrescentret i Ørestaden. Målet er en 20 procents reduktion i C02-udledninger fra udgangspunktet i 2007 frem til topmødet begynder.

Bella Center vil reducere sit årlige CO2-udslip med 20 procent, før det internationale klimatopmøde begynder til december. Reduktionen skal finde sted ved hjælp af styring af energiforbruget og modernisering af de tekniske anlæg, blandt andet ventilations- og køleanlæg, cirkulationspumper og et par tusinde lysarmaturer. Bella Center vil fremover spare miljøet for 1150 tons CO2 årligt.

En henvendelse fra Energistyrelsen satte for alvor skub i energioptimeringerne. I april 2007 blev det klart for de ansatte i Bella Center, at det var overvejende sandsynligt, at COP15 skulle afholdes her i december 09. Kort tid herefter henvendte Energistyrelsen sig. De ønskede at sikre sig, at huset til den tid også var gået igennem for energioptimeringer. Bella Center er fra 1975 og dermed også fra en tid, hvor klimaet ikke ligefrem stod øverst på dagsordenen. På baggrund af Energistyrelsens henvendelse fik ingeniørfirmaet Wormslev til opgave at gå huset igennem og de kom i december 2007 med en redegørelse. Samtidig med det arbejde, nedsatte Bella Center et udvalg kaldet ”Det grønne udvalg” – som fra begyndelsen havde til opgave at vurdere Wormslevs anbefalinger samt at se på hvilke andre initiativer, der kunne sættes i gang for at få nedbragt husets C02-udledninger. Teknisk direktør Kristian Ortving siger:

”Vi fik et spark bagi til at komme i gang. Og det skulle vi have været under alle omstændigheder, da vores kongresafdeling i stigende grad mærker en efterspørgsel efter en grøn politik fra vores kunder.”

Vores nye bibel
I Det grønne udvalg sidder to fra teknisk afdeling, kongreschefen, chefen for food and beverage, chefarkitekten samt pressechefen: ”Vi begyndte med at indsamle erfaringer fra vores kunder og andre virksomheder. Blandt andet har vi talt en del med Scandic, som jo har en stor erfaring på det her område. Vi har også talt med andre store kongrescentre og vi har dialog med schweiziske MCI, som er et af de førende på området.”

Forundersøgelserne udmøntede sig i Det grønne udvalgs nye bibel, ”BC Greening”, som blev indviet i september 2008. Bella Center har efterfølgende startet entrepriser for omkring 20 millioner kr. De tekniske forbedringer indebærer blandt andet solfiltre, udskiftning af alle armaturer samt tiltag på ventilation og klimaanlæg (se faktaboks). Alt det rent fysiske som sættes i gang, giver i sig selv en 13,5 procents reduktion. Målet er en 20 procents reduktion på CO2-udslip i forhold til udgangspunktet i 2007. De resterende 6,5 procent skal findes via de andre tiltag i planen. Det er planen, at der skal være et barometer på Bella Centers intranet, så alle medarbejderne hele tiden kan følge med i, hvor langt man er nået i forhold til målet.

Adfærd afgørende
BC Greening er delt op i fire områder; adfærd, infrastruktur, produktion og forplejning: ”Adfærd er den vigtigste og nok også sværeste del. Som en hjælp til den interne implementering har vi udnævnt interne ambassadører, som er kolleger fra alle afdelinger i huset, som har meldt sig frivilligt. Deres opgave er at have fingeren på pulsen, høre hvad deres kolleger siger og komme med gode idéer,” siger Kristian Ortving. En gang hver fjortende dag er der møde i Det grønne udvalg, hvor ambassadørernes forslag behandles.

Hele vejen rundt
”Produktionsdelen drejer sig grundlæggende om, at vi arbejder fornuftigt med alle de ting, vi går og laver. Det indebærer for eksempel et nærmere eftersyn af alle de materialer, vi bruger. På messer er der et stort genbrug af materialer, så det er i udgangspunktet godt. Men for eksempel bruger vi lige nu to typer af tæpper på vores udstillinger. En type af tæppemåtter, som vi genbruger og så nogle filttæpper, som bliver smidt ud bagefter. Her er det naturligvis oplagt at skære ned på forbruget af filttæpper. Et andet område er affaldshåndtering, som også skal ses efter i sømmene.

Til vores køkken har vi investeret i en affaldskværn, ligesom vi er gået fra el-komfur til gas-komfur. I sådan et stort køkken som vores, tænder man komfuret om morgenen, når man kommer, og så står det tændt hele dagen, til man går hjem. Med gas tænder man bare, når man skal bruge det. Af andre initiativer har vi sat tænd/sluk på de fleste af vores toiletter, ligesom vi løbende vil sige farvel til vandflasker. Vi bruger flere hundrede tusinde flasker om året. I stedet bliver der sat beholdere op i hele huset, så man kan fylde sit nedbrydelige glas op med postevand.”

I Det grønne udvalg er man klar over, at det er vigtigt ikke at miste fokus, når topmødet slutter: ”Nu har vi sat gang i en proces, og jeg kunne sagtens forestille mig en fremtid, hvor kunderne vil fravælge os, hvis ikke vi har en grøn politik.” Allerede til marts kan man se det helt synlige symbol på nye grønne tider i Bella Center, når Vestas opsætter en vindmølle udenfor indgangen, som skal stå frem til topmødet og forsyne det vigtige møde på energirigtig vis.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

09.05.2025Installator.dk

TEKNIQ-årsdag præget af Trump´s usikre verden

08.05.2025Odense Congress Center

Sponseret

VVS'25 sætter fokus på smarte og energieffektive løsninger

08.05.2025Installator.dk

VVS´25: Første messe-præsentation af gulvarmesystem

08.05.2025Installator.dk

Nu skal hovedstadens dygtigste håndværkersvende hyldes

08.05.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Drop PLC-korset: Din tidligere fordel er blevet en belastning

07.05.2025Installator.dk

Odsherred Forsyning lukker 1.200 kunder ud af udtrædelses-fælde

07.05.2025Installator.dk

Organisation roser ny politisk aftale

06.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Mere end 1700 påbud vedr. Arbejdspladsvurderingen (APV)

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Driftsleder søges til central rolle i Vølund Varmetekniks serviceteam

Som driftsleder hos Vølund Varmeteknik vil du få en central rolle i at sikre, at vores servicekunder får en professionel betjening. Du vil være ansvarlig for at afklare specielle og tidskrævende servicesager i samarbejde med eksterne teknikere og fungere som kompetenceansvarlig for disse teknikere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

AG ELECTRIC A/S

AG Electric A/S søger ambitiøs køletekniker/overmontør

Vores hidtidige leder af vores køleafdeling er blevet ansat hos en af grossisterne i branchen, og vi søger derfor en afløser for ham.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Jarnved K/S (Svanholm Gods)

VVS´ER SØGES TIL SVANHOLM GODS

Vil du arbejde med bæredygtige projekter og vedligehold på et af Danmarks kendteste godser?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

18.05.2025

DR

Tekniker til DR Ejendomme & Service i Aarhus

I DR er vi lige nu på udkig efter en tekniker, der har lyst til at arbejde med drift og vedligehold af DRs bygning i Aarhus. Huset rummer mange spændende aktiviteter, og du vil som tekniker få mulighed for faglig udvikling og en varierende hverdag, hvor du vil prøve kræfter med omfattende teknik, herunder ventilation, køl, CTS, elforsyning, generatorer og UPS-anlæg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

25.05.2025

Vølund Varmeteknik A/S

Bliv Projektansvarlig for fjernvarme

Vølund Varmeteknik A/S står foran en spændende rejse ind på fjernvarmemarkedet og søger nu en teknisk stærk og kommercielt tænkende Projektansvarlig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2025

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle