FABA fortsætter kampen mod spændingsregulering

I stat og kommuner er budgetterne stramme, og en udskiftning af belysningsanlægget er ikke altid det første, man vælger at investere i. Derfor er spændingsregulering blevet en alternativ metode til at opnå energibesparelser. Den metode kritiseres igen af FABA.

www.installator.dk har vi tidligere omtalt spændingsregulering som en metode til at opnå energibesparelser på ældre belysningsanlæg. I den seneste artikel citerede vi FABA for at sige, at ”reguleres spændingen, bortfalder garantien omgående.”

Læs: FABA bekæmper spændingsregulering

I en pressemeddelelse i dag nøjes FABA med at konstatere, at man slet ikke opnår nogen besparelse, for ”nutidens belysningsanlæg er næsten alle udstyret med HF-spoler”.

I et telefoninterview medgiver FABA’s direktør Willy Goldby dog, at der fortsat sidder mange gamle belysningsanlæg, hvor man kan opnå besparelser ved hjælp af spændingsregulering, men siger, at risikoen er, at lysstyrken bliver for lav i forhold til arbejdsmiljølovens krav. Han siger også, at besparelsespotentialet er langt større med et moderne belysningsanlæg.

Så langt er elinstallatør Kim Raun, Viby Elværk, enig.

Økonomien bremser investeringer
”Hvis man har penge nok, er der ingen grund til at spændingsregulere, for så kan man få helt nye belysningsanlæg med HF-spoler, dagslysregulering og så videre, og så kan man selvfølgelig opnå langt større besparelser,” siger Kim Raun.

Han peger dog på, at økonomien i stat og kommuner ikke er så god, som den kunne være, så han regner med, at der vil gå 25 år, før alle de gamle anlæg er væk. I mellemtiden bliver spændingsregulering brugt som den næstbedste løsning. Og så understreger han, at ”vi går aldrig længere ned en 210 Volt.” Ifølge ”Fællesregulativet” må elselskaber gå helt ned til 207 Volt.

Tilfredse kunder
I en tidligere artikel talte vi med en række offentlige kunder, som har fået installeret spændingsregulering på deres belysningsanlæg, og her er man godt tilfredse.

Aarhus kommune er en af de kunder som har fået udført spændingsregulering af PSS Energy A/S og Viby Elværk. Og i kommunens tekniske afdeling har man ikke fortrudt sin beslutning.

”Vi har ikke oplevet nogen problemer. Tværtimod holder lyskilderne meget længere, så vi sparer både strøm, pærer og mandetimer,” siger teknisk medarbejder Henrik Kjærsgaard.

Hans opfattelse deles af maskinmester Bjarne Sigvard Petersen, som er ejendomsansvarlig i Ministeriet for fødevarer landbrug og fiskeri, Økonomi- og erhvervsministeriet samt Justitsministeriet.

”For to år siden installerede vi spændingsregulering i Slotholmsgade 12 og vores klare erfaring er, at både spoler og lyskilder lever længere nu.”

Teknologisk Institut undersøger
Teknologisk Institut er for øjeblikket i gang med et udredningsarbejde, som skal klarlægge, hvad spændingsregulering betyder for især motorer, men også lyskilder. Udover Teknologisk Institut deltager rådgivere, energiselskaber, installatører, brugere med flere.

J. C. Sørensen, Teknologisk Institut bemærker, ”Muligheden for at opnå elbesparelser ved en spændingsreduktion er umiddelbart størst hos de brugere, der ligger nærmest transformerstationerne”.

FABA har tidligere advaret om, at produktansvaret bortfalder ved spændingsregulering, men ifølge J. C. Sørensen kan fabrikanter og leverandører af elforbrugende udstyr ikke umiddelbart fralægge sig et produktansvar, hvis en spændingsreduktion ligger inden for norm-/standardniveauerne. Det vil sige, at elforsyningen skal ligge inden for 230V +/- 10 % eller 207V – 253V og 359V +/- 438V.

”Leveringsspændingen hos rigtig mange forbrugere – måske de fleste – ligger typisk i niveauet 230V – 237V og 397V – 410V. Der er elbesparelser at opnå for en del elforbrugende udstyr ved en spændingssænkning. Det gælder blandt andet for nogle typer lyskilder og for lavt belastede elmotorer,” siger han.

Læs vores tidligere artikler om spændingsregulering:

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

02.07.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Ny Wiser Home med brugervenlighed i højsædet

01.07.2025Alcadon ApS

Sponseret

VIDSTE DU DET? Alcadon kan også hjælpe installatører med det her

01.07.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

1200W DC/AC inverter med indbygget UPS-funktion

01.07.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Installationsparate tilslutningsbokse til solcelleanlæg

30.06.2025LEDVANCE A/S

Sponseret

SURFACE CIRCULAR SENSOR

30.06.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Løsningen klar til kablede IHC-installationer

27.06.2025Installator.dk

Koble køber op i Region Midtjylland

27.06.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Ny underdel til elektronikhuse i ICS-serien

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

25.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser, livscyklus og påvirkning af strategiske drivkræfter.

Dato

25.08.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

26.08.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup