Fold: Fremtidens installationer

I september skal det danske energi+hus, Fold, vise sit værd i den internationale Solar Decathlon, hvor det kommer til at indgå i et smart grid. Vandkøling skal få solcellerne til at yde det optimale.

Fire studerende på DTU er klar til at tage kampen op i Solar Decathlon-konkurrencen, som afholdes i Madrid med start 14. september. Her konkurrerer 15 europæiske universiteter om at bygge det mest energirigtige hus. Under konkurrencen er det et krav, at huset selv opretholder et fast eget forbrug.

De studerende arbejder med installation af solcelleanlægget. Forrest er det elektriker og maskinmester-studerende Søren Kristensen. Foto: Schneider Electric.

Det danske Energi+hus, som er bygget på DTU, har fået navnet Fold – eller på udebane i Madrid: ”The Fold” - fordi det har form som et stykke papir foldet to gange til en trekantform. Det er konstrueret, så det kan skilles ad og sendes til Madrid, hvor det sammen med de øvrige huse skal stilles op og være del af et smart grid, som er bygget af Schneider Electric.

Sponsorer

Projektet er muliggjort af en række sponsorer:

• Grundfos
• Dansk Energi
• Real Dania
• Rockwool
• Uponor
• Schneider Electric
• Nilan
• Velux
• Alectia
• Window Master
• Pihl
• Cowi
• RA Cell

Installationer der samarbejder

Huset blev i juni præsenteret af de studerende og Schneider Electric, som har leveret IHC, PLC, tavler og infrastruktur til huset. Kommunikationen med smart grid’et sker gennem et bussystem, som de studerende selv har programmeret.

De fire studerende

  • Anders Jensen læser på bachelorlinjen til civilingeniør i software-teknologi og skriver bachelor-projekt inden for Solar Decathlon 2012.
  • Søren Olofsson læser på bachelorlinjen til civilingeniør i IT og Communication og skriver bachelor-projekt inden for Solar Decathlon 2012.
  • Søren Kristensen er uddannet elektriker og læser nu til maskinmester.
  • Dainius Griguzauskas læser på kandidatlinjen til civilingeniør i IT og skriver speciale inden for Solar Decathlon 2012.

”Vi lukker normalt ikke andre ind i vores udviklingsafdeling, men i dette tilfælde har de DTU-studerende haft adgang til de hellige haller, og vi har modificeret produkterne, så de passede til formålet,” sagde Schneider Electric’s produktchef, Jesper Plass ved præsentationen.

”Huset er opdelt i seks zoner, som blandt andet omfatter soveplads, køkken, arbejdsplads, underholdning,” fortalte Anders Jensen. Konkurrencehuset er på 70 kvadratmeter og består af ét stort rum plus et teknikrum, men konceptet kan skaleres op og inddeles i op til seks rum. 

For Søren Olofsson havde det været langt mere krævende og omfattende, end han havde forventet, med meget store krav til tilrettelæggelse og dokumentation. Til gengæld mente han, at det gav ”et spark”, at der ikke fandtes en facitliste, og så havde det været en oplevelse, at der kom et noget håndgribeligt ud af det frem for bare en rapport.

Jesper Plass gættede på, at det var det mest avancerede hus i Danmark med henblik på at samle mange systemer og få dem til at arbejde sammen.

Konkurrence på ti parametre

Solar Decathlon er en slags tikamp, hvor energiforbruget ikke er det eneste kriterium. Kriterierne er arkitektur, bygnings- og ingeniørarbejde, solanlæg og varmt vand, energibalance, komfort, funktionalitet ved daglig brug, kommunikation og sociale medier, markedspotentiale, innovation og bæredygtighed (miljøpåvirkning).

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

17.06.2024Installator.dk

Lige om lidt skal erhvervskøretøjer have TPMS på alle dæk

14.06.2024RIB Software

Sponseret

Nåede du ikke med på IKT-leder uddannelsen i Aarhus? Så tilmeld dig næste hold her!

11.06.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO har vist vejen i den grønne omstilling til elbiler

10.06.2024RIB Software

Sponseret

I dag starter IKT-leder uddannelsen i Aarhus!

07.06.2024Avidenz A/S

Sponseret

Pas på jeres natarbejdere, husk helbredskontrollerne

05.06.2024RIB Software

Sponseret

Ebook: BIM fra A til Z – Download den her!

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle