Geniale geotermiske løsninger skal findes i Aarhus

Når førende europæiske forskere, virksomheder og investorer inden for vedvarende energi mødes i næste uge i Aarhus for at udveksle viden, erfaringer og spritnye forskningsresultater, er målet at finde frem til endnu flere geniale geotermiske løsninger – til gavn for både klimaet og borgerne.

Termovejen i Hornsyld - baseret på geotermkisk energi. Foto: VIA University..

100 af Europas førende forskere, virksomheder, organisationer og investorer inden for vedvarende energi stimler sammen den 19. til 21. september på VIA University College i Aarhus. Det sker for at sætte spot på, hvordan vi i Europa får skruet op for brugen af geotermisk energi – og får fortrængt de fossile brændsler kul, olie og gas. Det er det første arrangement af sin art nogensinde.

Over tre dage skal forskerne og virksomhederne i fællesskab drøfte de udfordringer, der spænder ben for at få implementeret endnu flere miljøvenlige geotermiske løsninger i hele EU. Og ikke mindst skal deltagerne finde løsninger til at nedbryde barriererne, så EU-landene får realiseret flere geotermiske projekter og kan indfri deres klimamål – også på kort sigt.

Danmark er i forvejen langt fremme inden for geotermi og har tre geotermiske anlæg, som producerer fjernvarme i København (Amager), ved Thisted og ved Sønderborg.

Kort fortalt er geotermi en vedvarende energiform, der ikke udleder klimagasser. EU-Kommissionen definerer geotermi som den energi, der findes i undergrunden fra jordoverfladen og nedefter. I flere kilometers dybde kan man hente varmt vand op til de store byer, hvor varmebehovet er stort. Her sendes varmen ud i fjernvarmenettet, så det kommer mange forbrugere til gode. Nær jordoverfladen kan undergrunden bruges som et termisk batteri, der kan levere kollektiv varme og køling til byer og landområder. Med andre ord kan geotermien levere fælles energi alle steder, hvis bare ’spaden kommer i jorden’. 

VIA University College er vært for ’Geothermal District Heating and Cooling Days 2023’ og er en af de store aktører herhjemme inden for geotermi. Den midtjyske professionshøjskole har gennem forskning og praksisnære projekter skabt ny viden og løsninger, der bliver ført ud i livet. VIA har for eksempel været en drivende kraft bag udviklingen af termonet, der er en ny form for kollektiv varmeforsyning, der kan anvendes dér, hvor almindelige fjernvarmeløsninger ikke er mulige.

”Vi har oplevet en virkelig stor og bred interesse både nationalt og internationalt for at deltage ved ’Geothermal District Heating and Cooling Days 2023’ på VIAs Campus Aarhus C. Såvel fagnørder som kommercielle selskaber har vist interesse, og vi har desværre måttet takke nej til flere tilmeldinger her til sidst på grund af begrænset plads”, fortæller geolog, ph.d. og docent Søren Erbs Poulsen.

Han er forskningsleder i Program for Energi og Klima i Forskningscenter for byggeri, klima, vandteknologi og digitalisering (BYKVAD) ved VIA University College.
Søren Erbs Poulsen ser de mange tilmeldinger som et klart tegn på, at der er enighed om, at geotermisk energi har et kæmpe potentiale både teknisk, økonomisk og ressourcemæssigt og i høj grad kan gøre en forskel i forhold til den globale klimakrise.

Blandt de danske deltagere ved ’Geothermal District Heating and Cooling Days 2023’ er Aalborg Universitet, der er førende i verden, hvad angår forskning i energiplanlægning. Også den nystartede danske virksomhed Green Therma, der har udviklet en ny boreteknik til at hente den geotermiske energi op fra undergrunden, har tilmeldt sig.

Endnu en dansk deltager er Innargi, der er ejet af Mærsk, NRGI og ATP, og som er ved at opskalere anvendelsen af geotermisk energi i Danmark og desuden er gået ind på markedet i Tyskland og Polen. Herhjemme er Innargi sammen med det aarhusianske forsyningsselskab Kredsløb ved at etablere EU’s største geotermiske anlæg i Aarhus. Anlægget skal begynde at levere grøn varme fra 2025, og fra 2030 skal 20 procent af aarhusianernes fjernvarme komme fra geotermi.

Nogle af de mange udenlandske deltagere er franske Engie, der er et af verdens største energiselskaber og er operatør på flere geotermiske anlæg rundt om i verden, samt britiske Kensa Group, der er verdens førende aktør inden for kollektiv varme- og køleforsyning med overfladenær geotermi. Fra finansverdenen deltager for eksempel det britiske investeringsselskab Deep Energy Capital, der vil investere cirka en milliard euro i fremtidige geotermiprojekter i Nordamerika og Europa.

’Geothermal District Heating and Cooling Days 2023’ omfatter en dag med workshop, en dag med konference og en dag med besøg ved geotermiske projekter. Ved sidstnævnte skal deltagerne se en af Innargis borepladser til geotermi i Aarhus samt termovejen i Hornsyld nær Horsens.

”Både termovejen og Innargis nye geotermiske løsning er eksempler på, hvor langt vi er på området i Danmark, og der har hos deltagerne ved ’Geothermal District Heating and Cooling Days 2023’ været stor interesse for at se de to projekter”, fortæller Søren Erbs Poulsen.

Ved termovejen i Hornsyld er geotermi og håndtering af ekstrem nedbør kombineret i en visionær forsyningsløsning, som VIA har været med til at udvikle. Termovejen sikrer, at regnvand ikke oversvømmer kloakkerne ved skybrud, men i stedet forsinkes i gruslaget under vejen. Og termovejen bruger regnvand, spildevand og jorden som energikilder til at levere geotermisk varme og køling i fuld skala til forbrugere. Termovejen er et lokalt baseret og fælles forsyningskoncept, der skal gøre bysamfund så uafhængige af eksterne energikilder, som det overhovedet er muligt.

Søren Erbs Poulsen har store forventninger til udbyttet af ’Geothermal District Heating and Cooling Days 2023’. Og han understreger, at en betydelig skalering af geotermi er obligatorisk for at indfri klimamålene. Derfor er kravet til dé løsninger, der bliver diskuteret i løbet af de tre dage, at projekterne skal kunne realiseres inden for en kort tidshorisont.

”Deltagerne vil komme hjem med masser af ny og nyttig viden om, hvor vi er som branche i forhold til skaleringen af geotermi på verdensplan, og hvad der skal til for accelerere anvendelsen af energien fra undergrunden”, siger Søren Erbs Poulsen og fortsætter:

”Ligeledes vil deltagerne få indblik i spændende danske geotermiske løsninger, og de vil lære, hvordan de undgår de barrierer og børnesygdomme, som pionererne på geotermi-området har bakset med. Rammen er nemlig, at der skal deles erfaringer, forskningsresultater og også gerne forretningshemmeligheder fra dem, der er i front inden for geotermi”.

Læs også: Stor efterspørgsel får fjernvarmeproducent til at udvide produktionen

Søren Erbs Poulsen fremhæver tillige, at deltagerne vil få et klart billede af, hvor og hvordan det er bedst at investere i geotermiske løsninger, og hvordan en god forretningsmodel på feltet ser ud.

”Jeg er desuden sikker på, at de tre dage vil bane vejen for nye samarbejder og aftaler mellem aktører på markedet for geotermi og dermed som ønsket også være katalysator for at speede farten op under flere geotermiske projekter i EU – til gavn for både klimaet og ’de almindelige’ borgere”, siger forskningslederen fra VIA University College.

Han påpeger, at Innargi og Kensa Group, som i næste uge begge holder oplæg under ’Geothermal District Heating and Cooling Days 2023’ hos VIA i Aarhus, har vist branchen, at man kan skalere geotermien i både en ekstremt reguleret varmesektor som den danske med høj forbrugerbeskyttelse og også på et frit, kommercielt marked som det britiske.

- PiB

Inwave ApS

Sponseret

Energibesparende udendørsbelysning i alment lejlighedskompleks

SystemHouse Solutions AB

Sponseret

Digitaliser dit besøgs flow

Mere fra...

30.11.2023Installator.dk

AB-ELCO mangler ikke opgaver, men medarbejdere

30.11.2023Installator.dk

Ny skylleteknologi minimerer støjen fra toilettet

30.11.2023Installator.dk

Bjarne Riis vil sælge varmepumper

29.11.2023Installator.dk

Elinstallatør oplærer kunderne til gør-det-selv

29.11.2023Installator.dk

Kunstig intelligens skal sikre lav-temperatur fjernvarme i etageboliger

28.11.2023Installator.dk

Fjernvarmen buldrer frem – men der stilles krav til leverandørerne

28.11.2023Installator.dk

Klimavenligere ovn til sanitetskeramik lanceret

28.11.2023Installator.dk

Opkøbsbølge ruller i installationsbranchen

Jobmarked

Se alle

Banedanmark

Tilsynsmedarbejder for højspændingsanlæg hos Banedanmark

Vil du have ansvaret for tilsyn med højspændingsanlæg og bidrage til at opretholde en høj forsyningssikkerhed samt stabil togdrift? Så er du måske vores nye kollega!

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

17.12.2023

Banedanmark

Sikringsmedarbejdere søges til Sikring Øst

Er du bidt af jernbaneteknik, og vil du være med til at sikre en grøn infrastruktur og tog til tiden?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Gustav Klauke GmbH

Intern kundeservicemedarbejder med elteknisk baggrund eller kendskab

Klauke, som er en del af Emerson Global Professional Tools, søger en intern kundeservicemedarbejder, der kan supportere salgs- og marketingaktiviteterne i Skandinavien.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Condair A/S

Vi søger en dedikeret og systematisk kollega til Produktionsteknisk afdeling

Leder du efter et deltidsjob, hvor du får glæde af det kollegiale fællesskab og samtidig mulighed for at bruge dine tekniske kompetencer? Så har vi her en mulighed for et spændende job!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en passioneret SEO- og webspecialist til vores marketingafdeling

Er du en passioneret marketingprofil med særlig interesse for de digitale kanaler, og motiveres du af at se en målbar effekt af teamets marketingtiltag? Så er du måske vores kommende kollega i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Condair A/S

Vi søger en rådgivende salgsingeniør med fokus på indeklima

Kan du både sælge tekniske produkter og samtidig være i øjenhøjde med dine kunder? Trives du med at have en afvekslende hverdag, hvor du både besøger kunder og samtidig er på kontoret for at rådgive i tekniske produkter? Har du erfaring fra ventilations- eller VVS-branchen?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Danvak
Kursus
BR18, brandsikring, krav og løsninger – Aarhus

Bliv skarp på BR18’s brandkrav og få en gennemgang af certificerede rådgiveres funktion og konsekvens for rådgivere, byggeledere, installatører m.fl.

Dato

05.12.2023

Tid

08:00

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
VVS: FAGLIGT ANSVARLIG TIL DELAUTORISATIONS-OMRÅDET I BOLIGER (VDBO)

Vil du være fagligt ansvarlig i din virksomhed indenfor vand og afløbsinstallationer i boliger? Tag din delautorisationsprøve på KEA.

Dato

08.12.2023

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Køleanlæg og varmepumper

Køle- og varmepumpeanlæg er en stor del af de udfordringer, som bygge-, industri- og fjernvarmesektoren møder i forbindelse med den grønne omstilling i forhold til vedvarende energi

Dato

30.01.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
VARMEPUMPER - VE-INSTALLATØR

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dimex
Messe
Nedtællingen til Light + Building 2024 er i gang

Fra den 3. – 8. marts 2024 afvikles verdens førende messe for belysning og bygningsteknologi. Her præsenterer mere end 2.000 udstillere det sidste nye indenfor belysning, elektriske installationer samt automation, sikring og netværksløsninger.

Dato

03.03.2024

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main