Grøn omstilling i byggeri kræver dokumentation

Mange flere materialer kan med fordel genbruges i byggeriet, men det kræver, at dokumentationen er i orden. Spørgsmålet er, om klimabelastningen fra byggeriet bliver mindre af at blive dokumenteret? Og hvor store krav skal der stilles til dokumentation?

Grøn omstilling i byggeri kræver dokumentation. Mange flere materialer kan med fordel genbruges i byggeriet, men det kræver, at dokumentationen er i orden. Foto: Arkivfoto..

”Vi skal til at bygge på en ny måde, med fokus på genbrug og genanvendelse, og her er dokumentation afgørende for at skabe tillid og tryghed mellem de forskellige aktører i branchen. Samtidig er vi opmærksomme på, at vi skal finde en balance, så dokumentationen faktisk bliver meningsfuld”, siger Anne Holm Sjøberg, afdelingschef i Dansk Standard, med fokus på digitalisering og byggeri.

Anne Holm Sjøberg har blikket rettet mod flere aspekter af byggeri, men det hele peger mod en mere grøn bundlinje, og hun vil have branchens parter med i beslutningerne.

”Vi er i fuld gang med en grøn omstilling, og der skal vi kortlægge en masse materialer for at kunne gennemskue de faktiske gevinster og få det ind i en cirkulær kæde. Vi skal genanvende flere byggematerialer, og det stiller krav til dokumentation af både byggematerialernes egenskaber, og hvordan de kan bruges. Men man kan overveje, om vi lige nu har for mange overflødige dokumentationskrav. Og det vil jeg tale med branchen om, så vi sammen kan finde ud af, hvad der er brug for".

Cirkulært byggeri
I Dansk Standards øjne er der et behov for fælles retningslinjer på tværs af Europa, når det drejer sig om omstilling til et cirkulært byggeri. Derfor har de sat sig i spidsen for en europæisk standardiseringskomité, der skal udarbejde standarder, som understøtter mere genanvendelse og genbrug. Her spiller data en central rolle, og Anne Holm Sjøberg ser store muligheder:

”Vi inddrager byggebranchen i udviklingen af de nye standarder. Og vi taler stensikkert ind i en fremtid, hvor data får en større rolle i at dokumentere grønne tiltag. Derfor har vi både fokus på at skabe fundamentet for et cirkulært byggeri og på, hvordan vi kan ensarte og lette arbejdet med data og digitalisering. Når vi har en standard, så har vi også en garanti for, at en ekspert har gennemtænkt en best practise, man kan stole på”.

Troværdig dokumentation
Men selvom standarder er vigtige for den cirkulære omstilling i byggeriet, er der også behov for dokumentation af konkrete byggematerialer og løsninger, der ikke nødvendigvis er omfattet af europæiske standarder. For eksempel hvis der er tale om innovative løsninger eller genbrug af særlige materialer.

ETA-Danmark A/S er kendt for at dokumentere byggeprodukter i et fælles sprog, der anvendes over hele EU. De er uundgåelige i en omstilling, hvor dokumentation er nøglen. Thomas Bruun, administrerende direktør i ETA-Danmark A/S fortæller, at de netop er specialiseret i komplekse dokumentationer. I forhold til genbrug og genanvendelse af byggematerialer står alle interessenter overfor en stor opgave.

”Vi har en forhåbning om, at der er lige så god og troværdig dokumentation på genbrugte produkter som for nye. Det er den dokumentation, som skal gøre det attraktivt at vælge brugte materialer. Der er en stor vilje for at høste og anvende disse produkter, men det drejer sig jo i den sidste ende også om at overholde kravene i bygningsreglementet, og at bygherren sikrer et holdbart og sikkert byggeri – og det kan reelt set komme til at stå i vejen”, siger Thomas Bruun.

Læs også: Grøn omstilling mangler mange hænder

Thomas Bruun forventer ikke, at der findes en helt skudsikker dokumentation for de genbrugte materialer, da ikke alt genbrugt er helt ensartet. Derfor kan det være svært at sikre, at dokumentationen gælder for hele partiet af materialer. Fremadrettet kan meget gøres ved at bygge, så elementerne er nemme at pille ned ved udskiftning og derved sikre en skånsom nedrivning. Det operative aspekt er centralt for ETA-Danmark A/S, som er vant til at arbejde med den komplekse dokumentation. De kender faldgruberne.

”Vi skal passe på ikke at tale det her ihjel - vi skal være en løsning og ikke en forhindring. Bøvlet skal minimeres, og vi skal genanvende og genbruge rigtigt. Det er ikke nødvendigvis de helt store entrepriser, som fuldt ud kan genbruge materialer, men der er mange andre, der kan have glæde af dette tiltag”, siger Thomas Bruun.

Ensrettet og enkel dokumentation
Anne Holm Sjøberg samstemmer og har også et positivt blik på øvelsen med dokumentation.

”Vi skal have gjort dokumentation til et plusord. Men hvis man beder om for meget dokumentation, kan det blive en udfordring at få genanvendte materialer i spil i byggeriet. Derfor synes vi, at det er vigtigt på den ene side at gøre dokumentation så ensrettet og enkelt som muligt og på den anden side imødekomme behovet for nødvendig viden om materialernes egenskaber”.

Ud over de mere overordnede tanker, så er der også praktiske aspekter ved at tage de grønne tiltag ind i forretningen.

”Som virksomhed kan man ikke komme uden om forskellige dokumentationskrav, der fremmer bæredygtigt byggeri. Ved at imødekomme disse krav vil du som virksomhed både stå stærkere på markedet og være mere attraktiv over for investorer”.

- PiB

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

01.05.2025DTU

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet har fokus på regler og praksis for eftersyn af tekniske hjælpemidler

01.05.2025Coromatic A/S

Sponseret

Datacentre er en sårbar og kritisk infrastruktur

01.05.2025Installator.dk

VVS´25: Grundfos klar med app-styrede pumper

01.05.2025Installator.dk

Koble etablerer sig i Midtjylland med optagelse af AC i Vejle

30.04.2025Installator.dk

AO overtager webshop fra VVS-eksperten

29.04.2025Installator.dk

Københavns Kommune skifter til intelligent LED: 160.000 armaturer udskiftes

28.04.2025Belimo A/S

Sponseret

Mød Belimo på VVS’25, hvor vi fejrer 50 år med god energi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025