I dybden med energiboringer

På Triersvej i Svinninge borede BauGrund Süd, som er et firma i Weishaupt-gruppen, cirka 180 meter ned i undergrunden for at hente nok energi til Vestsjællands Almene Boligselskabs afdeling med rækkehuse.

”Lige præcis her mødes vores del af projektet med Halsnæs Smedens del af projektet. Vi har leveret energiboringer og varmepumper, mens vvs-installatøren har leveret distributionssystemet til rækkehusene,” siger ingeniør Carsten Cederqvist, Max Weishaupt, A/S. Foto: Morten Sinding-Jensen..

 Borer man ned i jorden, vil man opdage, at temperaturen i jorddybder over 15 meter altid er over ti grader C.

”Ti meter nede i jorden er temperaturen konstant otte-ti grader, og den stiger med tre grader per 100 meter. Varmen kommer fra jordens indre og er derfor ikke påvirket af skiftende årstider eller klima,” siger Carsten Cederqvist og peger på, at undergrundens beskaffenhed har stor betydning i forhold til energiudvindingen, idet en vis vandgennemstrømning i jordlagene øger effektiviteten i sonden.

Planlægger man at udnytte jordens varme i et jordvarmeprojekt med energiboringer, skal man have godkendelse fra kommunen, inden man kan gå i gang med borearbejdet. Når ansøgningen er godkendt, kan man begynde på energiboringerne.

”Alt afhængig af den ønskede ydelse borer man et hul på mellem 80 og 200 meter. I hullet, der er 15 cm i diameter, nedsænkes en dobbelt u-rørs-sonde af PEX-rør. Hulrummet mellem borevæggen og sonden opfyldes nedefra under tryk med varmeledende og plastisk materiale, der skal sikre optimal varmeoverførsel til det lukkede brinekredsløb, der overfører energien til varmepumpens fordamper,” fortæller ingeniør Carsten Cederqvist, Max Weishaupt A/S.

Det tog to måneder – fra midten af juli til midten af september – at bore hullerne og montere de ti sonder ned til 180 meters dybde i Svinninge. Foto: Max Weishaupt A/S..

Når man begynder at bore, kan man ikke undgå at støde på forskellige lag ned gennem undergrunden. ”Man kan f.eks. bore ned gennem vandlommer. Her er teknikken udviklet til effektivt at forhindre problemer i forhold til grundvandet. I det konkrete eksempel var Holbæk Kommune meget imødekommende og gav tilladelse til boringerne og gav desuden dispensation i forhold til afstanden til vandboringer, der ifølge bekendtgørelsen skal være minimum 300 meter. Vi fik lov at bore trods kun 285 meter til nærmeste vandboring. Vi fik også dispensation til at bore nærmere end 20 meter mellem hvert borehul, idet vi fik lov til at bore med ti meter mellem hvert borehul.”

Dyrt at bore
Det er omkostningskrævende at foretage disse boringer. Prisen er cirka 400 kroner per meter plus diverse andre omkostninger. Borearbejdet går ganske langsomt, da man normalt er nødt til flere gange undervejs at skifte bor, alt efter hvad man støder på i undergrunden, ligesom det kan være nødvendigt at sætte en prop i hullet,” forklarer Carsten Cederqvist og tilføjer, at det tog cirka to måneder at bore de ti huller ned i 180 meters dybde i Svinninge.

Fra jorden ledes energien ind til to varmepumper i den nyetablerede varmecentral. Max Weishaupt A/S har sørget for den del af projektet, mens Halsnæs Smeden A/S har sørget for at installere et traditionelt distributionssystem fra varmecentralen og ud til beboerne.

”Varmepumpernes effektivitet pr. kWh er fire gange højere end på elvarme, som beboerne havde før. Det betyder, at deres varmeregning bliver op til 70 procent billigere,” slår Carsten Cederqvist fast.   

Læs også: Billig varme fra undergrunden

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

17.06.2024Installator.dk

Lige om lidt skal erhvervskøretøjer have TPMS på alle dæk

14.06.2024RIB Software

Sponseret

Nåede du ikke med på IKT-leder uddannelsen i Aarhus? Så tilmeld dig næste hold her!

11.06.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO har vist vejen i den grønne omstilling til elbiler

10.06.2024RIB Software

Sponseret

I dag starter IKT-leder uddannelsen i Aarhus!

07.06.2024Avidenz A/S

Sponseret

Pas på jeres natarbejdere, husk helbredskontrollerne

05.06.2024RIB Software

Sponseret

Ebook: BIM fra A til Z – Download den her!

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle