I dybden med energiboringer

På Triersvej i Svinninge borede BauGrund Süd, som er et firma i Weishaupt-gruppen, cirka 180 meter ned i undergrunden for at hente nok energi til Vestsjællands Almene Boligselskabs afdeling med rækkehuse.

”Lige præcis her mødes vores del af projektet med Halsnæs Smedens del af projektet. Vi har leveret energiboringer og varmepumper, mens vvs-installatøren har leveret distributionssystemet til rækkehusene,” siger ingeniør Carsten Cederqvist, Max Weishaupt, A/S. Foto: Morten Sinding-Jensen..

 Borer man ned i jorden, vil man opdage, at temperaturen i jorddybder over 15 meter altid er over ti grader C.

”Ti meter nede i jorden er temperaturen konstant otte-ti grader, og den stiger med tre grader per 100 meter. Varmen kommer fra jordens indre og er derfor ikke påvirket af skiftende årstider eller klima,” siger Carsten Cederqvist og peger på, at undergrundens beskaffenhed har stor betydning i forhold til energiudvindingen, idet en vis vandgennemstrømning i jordlagene øger effektiviteten i sonden.

Planlægger man at udnytte jordens varme i et jordvarmeprojekt med energiboringer, skal man have godkendelse fra kommunen, inden man kan gå i gang med borearbejdet. Når ansøgningen er godkendt, kan man begynde på energiboringerne.

”Alt afhængig af den ønskede ydelse borer man et hul på mellem 80 og 200 meter. I hullet, der er 15 cm i diameter, nedsænkes en dobbelt u-rørs-sonde af PEX-rør. Hulrummet mellem borevæggen og sonden opfyldes nedefra under tryk med varmeledende og plastisk materiale, der skal sikre optimal varmeoverførsel til det lukkede brinekredsløb, der overfører energien til varmepumpens fordamper,” fortæller ingeniør Carsten Cederqvist, Max Weishaupt A/S.

Det tog to måneder – fra midten af juli til midten af september – at bore hullerne og montere de ti sonder ned til 180 meters dybde i Svinninge. Foto: Max Weishaupt A/S..

Når man begynder at bore, kan man ikke undgå at støde på forskellige lag ned gennem undergrunden. ”Man kan f.eks. bore ned gennem vandlommer. Her er teknikken udviklet til effektivt at forhindre problemer i forhold til grundvandet. I det konkrete eksempel var Holbæk Kommune meget imødekommende og gav tilladelse til boringerne og gav desuden dispensation i forhold til afstanden til vandboringer, der ifølge bekendtgørelsen skal være minimum 300 meter. Vi fik lov at bore trods kun 285 meter til nærmeste vandboring. Vi fik også dispensation til at bore nærmere end 20 meter mellem hvert borehul, idet vi fik lov til at bore med ti meter mellem hvert borehul.”

Dyrt at bore
Det er omkostningskrævende at foretage disse boringer. Prisen er cirka 400 kroner per meter plus diverse andre omkostninger. Borearbejdet går ganske langsomt, da man normalt er nødt til flere gange undervejs at skifte bor, alt efter hvad man støder på i undergrunden, ligesom det kan være nødvendigt at sætte en prop i hullet,” forklarer Carsten Cederqvist og tilføjer, at det tog cirka to måneder at bore de ti huller ned i 180 meters dybde i Svinninge.

Fra jorden ledes energien ind til to varmepumper i den nyetablerede varmecentral. Max Weishaupt A/S har sørget for den del af projektet, mens Halsnæs Smeden A/S har sørget for at installere et traditionelt distributionssystem fra varmecentralen og ud til beboerne.

”Varmepumpernes effektivitet pr. kWh er fire gange højere end på elvarme, som beboerne havde før. Det betyder, at deres varmeregning bliver op til 70 procent billigere,” slår Carsten Cederqvist fast.   

Læs også: Billig varme fra undergrunden

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

30.04.2025Installator.dk

AO overtager webshop fra VVS-eksperten

29.04.2025Installator.dk

Københavns Kommune skifter til intelligent LED: 160.000 armaturer udskiftes

28.04.2025Belimo A/S

Sponseret

Mød Belimo på VVS’25, hvor vi fejrer 50 år med god energi

28.04.2025Installator.dk

Analyse: Virksomheder føler sig dårlig behandlet

25.04.2025Inspectly ApS

Sponseret

Mellem mursten og megabytes

25.04.2025Installator.dk

Lemvigh-Müller har indgået toårig aftale med InstallatørGruppen

24.04.2025Installator.dk

Klimaministeren overlevede mistillidsafstemning

24.04.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Mød METRO THERM på VVS-messen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025