Kommuner energirenoverer
Tre kommuner har fået et tilskud på ti millioner kr. til et fælles projekt, der skal munde ud i en drejebog for gennemførelse af energirenoveringsprojekter i kommunale bygninger og dermed fjerne nogle sten på vejen for andre kommuner.
Vi arbejder med energirenovering på hver vores måde, og ideen er, at vi skal rapportere vores erfaringer dvs. fordele og ulemper. Der er stor forskel på, hvor langt vi er med vores projekter, og hvor omfattende de er, siger lederen af fællesprojektet Mette Jensen, Kalundborg kommune. Hun nævner, at Middelfart har valgt at energirenovere alle sine bygninger, og her er arbejdet næsten færdigt. I Kalundborg er en række bygninger udvalgt, og her er arbejdet i gang, mens Gribskov først skal til at begynde. Fælles er, at kommunerne især arbejder med optimering af installationer.
Endnu har Mette Jensen ikke meget at rapportere, men hun nævner, at de hurdler, kommunerne indtil videre har skullet forholde sig til, har været udarbejdelse af udbudsmateriale i forhold til ESCO-modellen samt ejerskab og vedligeholdelse af installationerne i aftaleperioden.
Kalundborgs projekt
Thomas Nielsen, som er projektleder for Kalundborgs eget projekt, fortæller, at Kalundborg har udvalgt fem projekter, som er sat i gang. Hertil kommer fire eller fem projekter, som sættes i gang senere på året. Alle skal afsluttes tidligt nok til at indgå i erfaringsgrundlaget for det fælles projekt.
De igangværende projekter er to sportshaller, en skole og to daginstitutioner. Her skal installationerne bl.a. ventilations- og varmeanlæg optimeres. Et af midlerne er et skift til vandbåren stråleopvarmning.
På Overby skole har vi nogle meget gamle ventilationsanlæg, så en renovering vil på en gang give os et bedre indeklima, og et bedre energiregnskab, siger han og oplyser, at projekterne har forskellige tilbagebetalingstider, men det længstvarende er tolv år.
Det er kommunen selv, der finansierer renoveringen, TAC, der optræder som ESCO, garanterer tilbagebetalingstiden. Kommunens investering ligger på 20 millioner kr., og besparelsen er halvanden million kr. om året, slutter Thomas Nielsen, som ikke umiddelbart kender CO2-regnskabet for det samlede projekt.
Alle skal i gang
Lige netop et bedre indeklima i blandt andet skoler er der al mulig grund til at tage fat på, mener Christen Galsgaard, Dansk Ventilation, som er brancheorganisation for danske virksomheder, der udvikler og producerer teknik og teknologi til fremme af et godt indeklima i boliger, på arbejdspladser og i institutioner.
Det er den helt rigtige måde at tænke energirenovering på. Man sparer på varmen og dermed på CO2-udledningen, skoleeleverne får et sundt indeklima, og det hele tjener sig selv hjem via en betragtelig reduktion af varmeudgiften. Hertil kommer de fordele, som opnås ved mindre sygdom og bedre skoleresultater - det er vanskeligt at sætte penge på, men sandsynligvis har man her fordele, der er endnu mere værd end energibesparelserne, siger han.
Han er imidlertid bange for, at landets øvrige kommuner ikke for alvor kommer ud over rampen.
Alt for mange offentligt støttede forsøgsprojekter slutter med, at der udarbejdes en fin rapport, og det var så det. Det er godt, at de tre kommuner vil energirenovere deres bygningsmasse. Men hvad med de 95 andre kommuner i Danmark? Hvornår tager de fat på at løse problemerne med varmespild og dårligt indeklima i gamle, misligholdte bygninger? spørger Christen Galsgaard.
Dansk Ventilations direktør peger desuden på, at klima- og ventilationsbranchen i samarbejde med byggebranchens forskellige grene allerede nu kan levere gennemtestede og - dokumenterede løsninger til energirenovering og optimering af indeklimaet i alle slags bygninger, hvor mennesker bor, arbejder og lærer.
Hverken teknisk eller teknologisk er der noget i vejen for, at samtlige 98 danske kommuner begynder at energirenovere i morgen. Det egentlige problem er, at de i sammenhæng med regeringens stramme økonomiske styring af kommunerne har svært ved at skaffe pengene til de nødvendige investeringer, selv om investeringen tjener sig selv hjem i løbet af få år, slutter han.
Skal man tage det netop afholdte KL-klimatopmøde Local Government Climate Change Leadership Summit på ordet, er der dog ingen grund til pessimisme. Her lød det i erklæringen fra kommunerne: Vi vil være del af klimaløsningen.
www.installator.dk