Krav om bæredygtigheds-rapportering rykker tættere på de mindre virksomheder

Fra 2024 bliver det et krav for børsnoterede selskaber og virksomheder med over 500 ansatte at aflægge et bæredygtigheds-regnskab. Men det kan også indirekte påvirke mindre virksomheder, der er underleverandører, påpeger en ekspert fra rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO.

Mette Toftegaard Rasmussen er Senior Manager i rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO.. Foto: BDO

Hidtil har mange af landets største virksomheder helt frivilligt udfærdiget en bæredygtighedsrapportering, der tager udgangspunkt i ESG - Enviromental, Social, Governance. Det handler bl.a. om, hvordan de opfører sig og indvirker på miljø og klima, på deres forhold til medarbejdere og det omgivende samfund – og hvordan de sikrer en god virksomhedsledelse.

Men fra 2024 bliver det ikke længere frivilligt. Så skal de omfattede virksomheder følge EU´s CSRD ( Eu’s direktiv om bæredygtighedsrapportering), der indeholder konkrete standarder for hvordan virksomhederne skal rapporteret på bæredygtighed i relation til ESG. De såkaldte ESRS’ere. Yderligere er der krav om at denne bæredygtighedsrapportering skal erklæres af en revisor, på lige fod med virksomhedens finansielle regnskab. 

”Det er nu, substansen kommer i spil. Før var arbejdet med bæredygtighed i langt højere grad baseret på frivillighed, og i en mere uforpligtende dokumentation. Nu skal virksomhederne dokumentere deres arbejde med bæredygtighed og leve op til rammerne i lovgivningen.  Det er slut med bæredygtighed som ord og intentioner, nu skal vi have det ned som data og dokumentation,” forklarer Mette Toftegaard Rasmussen, der er Senior Manager i rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO og specialist i virksomhedsrådgivning om krav til dokumentation af bæredygtighed.

Men hvad kommer det så mig med en mindre eller mellemstor installationsvirksomhed ved? 

Det får ifølge BDO betydning for mindre virksomheder, der er underleverandører til de store virksomheder, fordi disse skal kunne imødekomme de data og den dokumentation deres store kunder kommer til at efterspørge til deres dokumentation, og samtidig formulere en overordnet plan for at genoprette indvirkningerne på miljøet og omgivelserne på både kort, langt og mellemlang sigt.

”Det kan blive helt afgørende for mindre virksomheder, selv om de ikke i første omgang er omfattet af direktivet, fordi de kan være leverandører til de store virksomheder som er omfattet. Og da de er forpligtet til at rapportere efter de nye standarder, kommer de til at efterspørge data og dokumentation fra deres leverandører,” siger Mette Toftegaard Rasmussen.

Derfor opfordrer hun til, at også mindre virksomheder allerede nu går i gang med at arbejde med at kortlægge deres mest oplagte ESG-indikatorer, samt stille skarpt på alt det de allerede gør og der hvor de måske allerede nu har data der kan dokumentere deres ansvarlighed indenfor ESG. Men også kan belyse der hvor der er mangler og behov for at komme i gang.

”De store virksomheder, som er omfattet af det her, har jo brug for leverandører der ønsker at samarbejde og som er godt igang med at få styr på deres egne indvirkninger, deres leverandørkæder og egen produktion. Men som også er åbne overfor at finde nye, bedre og mere bæredygtige løsninger sammen. Så det handler for de mindre virksomheder om at få styr på sine ESG-faktorer,” siger Mette Toftegaard Rasmussen – også selvom der (endnu) ikke er sat dato på, hvornår de mindre virksomheder bliver omfattet af kravene.

Foto: BOD

BDO´s bedste råd til virksomheder – uanset størrelse

  1. Vent ikke for længe - Gå i gang med både intern og ekstern dialog – kortlæg dine kunder og interessenter samt gældende lovgivning.
  2. Tag afsæt i alt det gode, I allerede gør! - Certificeringer, ISO el.lign. Processer og systematik, Code of Conduct etc.
  3. Vis jeres kunder, at I har fokus, kendskab og kundskab i forhold til ESG! - Tag initiativ og start dialogen – så er I allerede strategisk godt i gang.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.05.2024Installator.dk

Nordlys nedlægger en række elprodukter

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

24.05.2024Carlog System

Sponseret

Tak for besøget!

23.05.2024KlarPris A/S

Sponseret

Vi er KlarPris - Selvfølgelig er vi med dig hele vejen!

23.05.2024Installator.dk

SMV´er kan nu hente gratis hjælp til bæredygtighedsrapporteringen

23.05.2024Frese A/S

Sponseret

Frese udvider direktionen – og ruster sig til yderligere vækst

22.05.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

Tilslutningsløsninger til solceller

22.05.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Kom til Inspirationsdagen 2024

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde