Krav om bæredygtigheds-rapportering rykker tættere på de mindre virksomheder

Fra 2024 bliver det et krav for børsnoterede selskaber og virksomheder med over 500 ansatte at aflægge et bæredygtigheds-regnskab. Men det kan også indirekte påvirke mindre virksomheder, der er underleverandører, påpeger en ekspert fra rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO.

Mette Toftegaard Rasmussen er Senior Manager i rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO.. Foto: BDO

Hidtil har mange af landets største virksomheder helt frivilligt udfærdiget en bæredygtighedsrapportering, der tager udgangspunkt i ESG - Enviromental, Social, Governance. Det handler bl.a. om, hvordan de opfører sig og indvirker på miljø og klima, på deres forhold til medarbejdere og det omgivende samfund – og hvordan de sikrer en god virksomhedsledelse.

Men fra 2024 bliver det ikke længere frivilligt. Så skal de omfattede virksomheder følge EU´s CSRD ( Eu’s direktiv om bæredygtighedsrapportering), der indeholder konkrete standarder for hvordan virksomhederne skal rapporteret på bæredygtighed i relation til ESG. De såkaldte ESRS’ere. Yderligere er der krav om at denne bæredygtighedsrapportering skal erklæres af en revisor, på lige fod med virksomhedens finansielle regnskab. 

”Det er nu, substansen kommer i spil. Før var arbejdet med bæredygtighed i langt højere grad baseret på frivillighed, og i en mere uforpligtende dokumentation. Nu skal virksomhederne dokumentere deres arbejde med bæredygtighed og leve op til rammerne i lovgivningen.  Det er slut med bæredygtighed som ord og intentioner, nu skal vi have det ned som data og dokumentation,” forklarer Mette Toftegaard Rasmussen, der er Senior Manager i rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO og specialist i virksomhedsrådgivning om krav til dokumentation af bæredygtighed.

Men hvad kommer det så mig med en mindre eller mellemstor installationsvirksomhed ved? 

Det får ifølge BDO betydning for mindre virksomheder, der er underleverandører til de store virksomheder, fordi disse skal kunne imødekomme de data og den dokumentation deres store kunder kommer til at efterspørge til deres dokumentation, og samtidig formulere en overordnet plan for at genoprette indvirkningerne på miljøet og omgivelserne på både kort, langt og mellemlang sigt.

”Det kan blive helt afgørende for mindre virksomheder, selv om de ikke i første omgang er omfattet af direktivet, fordi de kan være leverandører til de store virksomheder som er omfattet. Og da de er forpligtet til at rapportere efter de nye standarder, kommer de til at efterspørge data og dokumentation fra deres leverandører,” siger Mette Toftegaard Rasmussen.

Derfor opfordrer hun til, at også mindre virksomheder allerede nu går i gang med at arbejde med at kortlægge deres mest oplagte ESG-indikatorer, samt stille skarpt på alt det de allerede gør og der hvor de måske allerede nu har data der kan dokumentere deres ansvarlighed indenfor ESG. Men også kan belyse der hvor der er mangler og behov for at komme i gang.

”De store virksomheder, som er omfattet af det her, har jo brug for leverandører der ønsker at samarbejde og som er godt igang med at få styr på deres egne indvirkninger, deres leverandørkæder og egen produktion. Men som også er åbne overfor at finde nye, bedre og mere bæredygtige løsninger sammen. Så det handler for de mindre virksomheder om at få styr på sine ESG-faktorer,” siger Mette Toftegaard Rasmussen – også selvom der (endnu) ikke er sat dato på, hvornår de mindre virksomheder bliver omfattet af kravene.

Foto: BOD

BDO´s bedste råd til virksomheder – uanset størrelse

  1. Vent ikke for længe - Gå i gang med både intern og ekstern dialog – kortlæg dine kunder og interessenter samt gældende lovgivning.
  2. Tag afsæt i alt det gode, I allerede gør! - Certificeringer, ISO el.lign. Processer og systematik, Code of Conduct etc.
  3. Vis jeres kunder, at I har fokus, kendskab og kundskab i forhold til ESG! - Tag initiativ og start dialogen – så er I allerede strategisk godt i gang.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

01.05.2025DTU

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet har fokus på regler og praksis for eftersyn af tekniske hjælpemidler

01.05.2025Coromatic A/S

Sponseret

Datacentre er en sårbar og kritisk infrastruktur

01.05.2025Installator.dk

VVS´25: Grundfos klar med app-styrede pumper

01.05.2025Installator.dk

Koble etablerer sig i Midtjylland med optagelse af AC i Vejle

30.04.2025Installator.dk

AO overtager webshop fra VVS-eksperten

29.04.2025Installator.dk

Københavns Kommune skifter til intelligent LED: 160.000 armaturer udskiftes

28.04.2025Belimo A/S

Sponseret

Mød Belimo på VVS’25, hvor vi fejrer 50 år med god energi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025