Krav om bæredygtigheds-rapportering rykker tættere på de mindre virksomheder

Fra 2024 bliver det et krav for børsnoterede selskaber og virksomheder med over 500 ansatte at aflægge et bæredygtigheds-regnskab. Men det kan også indirekte påvirke mindre virksomheder, der er underleverandører, påpeger en ekspert fra rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO.

Mette Toftegaard Rasmussen er Senior Manager i rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO.. Foto: BDO

Hidtil har mange af landets største virksomheder helt frivilligt udfærdiget en bæredygtighedsrapportering, der tager udgangspunkt i ESG - Enviromental, Social, Governance. Det handler bl.a. om, hvordan de opfører sig og indvirker på miljø og klima, på deres forhold til medarbejdere og det omgivende samfund – og hvordan de sikrer en god virksomhedsledelse.

Men fra 2024 bliver det ikke længere frivilligt. Så skal de omfattede virksomheder følge EU´s CSRD ( Eu’s direktiv om bæredygtighedsrapportering), der indeholder konkrete standarder for hvordan virksomhederne skal rapporteret på bæredygtighed i relation til ESG. De såkaldte ESRS’ere. Yderligere er der krav om at denne bæredygtighedsrapportering skal erklæres af en revisor, på lige fod med virksomhedens finansielle regnskab. 

”Det er nu, substansen kommer i spil. Før var arbejdet med bæredygtighed i langt højere grad baseret på frivillighed, og i en mere uforpligtende dokumentation. Nu skal virksomhederne dokumentere deres arbejde med bæredygtighed og leve op til rammerne i lovgivningen.  Det er slut med bæredygtighed som ord og intentioner, nu skal vi have det ned som data og dokumentation,” forklarer Mette Toftegaard Rasmussen, der er Senior Manager i rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO og specialist i virksomhedsrådgivning om krav til dokumentation af bæredygtighed.

Men hvad kommer det så mig med en mindre eller mellemstor installationsvirksomhed ved? 

Det får ifølge BDO betydning for mindre virksomheder, der er underleverandører til de store virksomheder, fordi disse skal kunne imødekomme de data og den dokumentation deres store kunder kommer til at efterspørge til deres dokumentation, og samtidig formulere en overordnet plan for at genoprette indvirkningerne på miljøet og omgivelserne på både kort, langt og mellemlang sigt.

”Det kan blive helt afgørende for mindre virksomheder, selv om de ikke i første omgang er omfattet af direktivet, fordi de kan være leverandører til de store virksomheder som er omfattet. Og da de er forpligtet til at rapportere efter de nye standarder, kommer de til at efterspørge data og dokumentation fra deres leverandører,” siger Mette Toftegaard Rasmussen.

Derfor opfordrer hun til, at også mindre virksomheder allerede nu går i gang med at arbejde med at kortlægge deres mest oplagte ESG-indikatorer, samt stille skarpt på alt det de allerede gør og der hvor de måske allerede nu har data der kan dokumentere deres ansvarlighed indenfor ESG. Men også kan belyse der hvor der er mangler og behov for at komme i gang.

”De store virksomheder, som er omfattet af det her, har jo brug for leverandører der ønsker at samarbejde og som er godt igang med at få styr på deres egne indvirkninger, deres leverandørkæder og egen produktion. Men som også er åbne overfor at finde nye, bedre og mere bæredygtige løsninger sammen. Så det handler for de mindre virksomheder om at få styr på sine ESG-faktorer,” siger Mette Toftegaard Rasmussen – også selvom der (endnu) ikke er sat dato på, hvornår de mindre virksomheder bliver omfattet af kravene.

Foto: BOD

BDO´s bedste råd til virksomheder – uanset størrelse

  1. Vent ikke for længe - Gå i gang med både intern og ekstern dialog – kortlæg dine kunder og interessenter samt gældende lovgivning.
  2. Tag afsæt i alt det gode, I allerede gør! - Certificeringer, ISO el.lign. Processer og systematik, Code of Conduct etc.
  3. Vis jeres kunder, at I har fokus, kendskab og kundskab i forhold til ESG! - Tag initiativ og start dialogen – så er I allerede strategisk godt i gang.

Uponor

Sponseret

Innovativt projekt på Fyn forvandler overskudsvarme til gulvvarme

TOTO

Sponseret

TOTO passer på alle cisterner

Mere fra...

04.12.2023Installator.dk

Indkøbsforeningen DJ Supply A/S ekspanderer

04.12.2023Installator.dk

Tilskudspuljer lukkes for i år uden at være tømt

01.12.2023Installator.dk

Klimaambitioner kræver mia-investeringer i elnettet

01.12.2023Installator.dk

Stifter og direktør slipper roret i CBRE Teknisk servicepartner

30.11.2023Installator.dk

AB-ELCO mangler ikke opgaver, men medarbejdere

30.11.2023Installator.dk

Ny skylleteknologi minimerer støjen fra toilettet

30.11.2023Installator.dk

Bjarne Riis vil sælge varmepumper

29.11.2023Installator.dk

Elinstallatør oplærer kunderne til gør-det-selv

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle
Danvak
Kursus
BR18, brandsikring, krav og løsninger – Aarhus

Bliv skarp på BR18’s brandkrav og få en gennemgang af certificerede rådgiveres funktion og konsekvens for rådgivere, byggeledere, installatører m.fl.

Dato

05.12.2023

Tid

08:00

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
VVS: FAGLIGT ANSVARLIG TIL DELAUTORISATIONS-OMRÅDET I BOLIGER (VDBO)

Vil du være fagligt ansvarlig i din virksomhed indenfor vand og afløbsinstallationer i boliger? Tag din delautorisationsprøve på KEA.

Dato

08.12.2023

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Køleanlæg og varmepumper

Køle- og varmepumpeanlæg er en stor del af de udfordringer, som bygge-, industri- og fjernvarmesektoren møder i forbindelse med den grønne omstilling i forhold til vedvarende energi

Dato

30.01.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
VARMEPUMPER - VE-INSTALLATØR

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dimex
Messe
Nedtællingen til Light + Building 2024 er i gang

Fra den 3. – 8. marts 2024 afvikles verdens førende messe for belysning og bygningsteknologi. Her præsenterer mere end 2.000 udstillere det sidste nye indenfor belysning, elektriske installationer samt automation, sikring og netværksløsninger.

Dato

03.03.2024

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main