Metalindustrien ramt på efterspørgsel på produkter
Nye tal viser en afmatning i metalindustrien, der ikke er set i årevis. Inflation, høje energi- og fragtpriser er blandt årsagerne til, at særligt metalindustrien bliver ramt i øjeblikket, vurderer TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Dagens tal fra Danmarks Statistik kaster skygger ind over metalindustrien, som nu for alvor mærker konsekvenserne af den høje inflation og økonomiske usikkerhed.
Mere konkret handler det om forholdet mellem manglen på medarbejdere og efterspørgslen af virksomhedens produkter. Her falder andelen af virksomheder, som vurderer, at de mangler medarbejdere til 30 procent. Omvendt oplever 32 procent en tilbagegang i efterspørgslen på deres produkter, viser de nye tal for 2. kvartal af 2023.
”I et halvt år har flere virksomheder nu oplevet at mangle efterspørgsel på deres opgaver i stedet for at mangle medarbejdere. Derfor holder vi skarpt øje med, om tendensen bider sig fast, så metalindustrien nu for alvor bliver ramt af stigende inflation, høje energi-, materiale- og fragtpriser”, siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der organiserer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metalindustrien.
Kan få konsekvenser
Kurverne mellem efterspørgslen på medarbejdere og efterspørgslen i produktionen krydsede hinanden op mod årsskiftet, og siden har de altså bevæget sig i hver sin retning i metalindustrien. Sidste gang det skete var i foråret 2021, men dengang var det den modsatte situation. Fra april og frem til juni steg manglen på arbejdskraft fra 17 procent til 50 procent. Manglen på efterspørgsel i produktionen faldt med samme hast fra 45 procent til 11 procent.
Læs også: Virusproblem kan løses ved krav til ventilation
Vi skal derfor helt tilbage til 3. kvartal 2018 for at finde lignende situation som nu, hvor manglen på efterspørgsel i stigende grad begrænsede produktionen, samtidig med at manglen på medarbejdere dalede.
”Vi har allerede set de første tegn i statistikkerne på et stigende antal konkurser, selvom det stadig er på et lavt niveau. Der er ikke tale om en nedsmeltning af industrien, men det vil kunne mærkes ude i en del virksomheder, når der sker et skifte i forholdet mellem udbud og efterspørgsel”, siger Maria Schougaard Berntsen.
- PiB