Metalindustrien ramt på efterspørgsel på produkter

Nye tal viser en afmatning i metalindustrien, der ikke er set i årevis. Inflation, høje energi- og fragtpriser er blandt årsagerne til, at særligt metalindustrien bliver ramt i øjeblikket, vurderer TEKNIQ Arbejdsgiverne.

”I et halvt år har flere virksomheder nu oplevet at mangle efterspørgsel på deres opgaver i stedet for at mangle medarbejdere. Derfor holder vi skarpt øje med, om tendensen bider sig fast, så metalindustrien nu for alvor bliver ramt af stigende inflation, høje energi-, materiale- og fragtpriser”, siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der organiserer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metalindustrien. Foto: Tekniq Arbejdsgiverne..

Dagens tal fra Danmarks Statistik kaster skygger ind over metalindustrien, som nu for alvor mærker konsekvenserne af den høje inflation og økonomiske usikkerhed. 
Mere konkret handler det om forholdet mellem manglen på medarbejdere og efterspørgslen af virksomhedens produkter. Her falder andelen af virksomheder, som vurderer, at de mangler medarbejdere til 30 procent. Omvendt oplever 32 procent en tilbagegang i efterspørgslen på deres produkter, viser de nye tal for 2. kvartal af 2023.

”I et halvt år har flere virksomheder nu oplevet at mangle efterspørgsel på deres opgaver i stedet for at mangle medarbejdere. Derfor holder vi skarpt øje med, om tendensen bider sig fast, så metalindustrien nu for alvor bliver ramt af stigende inflation, høje energi-, materiale- og fragtpriser”, siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, der organiserer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metalindustrien.  

Kan få konsekvenser
Kurverne mellem efterspørgslen på medarbejdere og efterspørgslen i produktionen krydsede hinanden op mod årsskiftet, og siden har de altså bevæget sig i hver sin retning i metalindustrien. Sidste gang det skete var i foråret 2021, men dengang var det den modsatte situation. Fra april og frem til juni steg manglen på arbejdskraft fra 17 procent til 50 procent. Manglen på efterspørgsel i produktionen faldt med samme hast fra 45 procent til 11 procent. 

Læs også: Virusproblem kan løses ved krav til ventilation

Vi skal derfor helt tilbage til 3. kvartal 2018 for at finde lignende situation som nu, hvor manglen på efterspørgsel i stigende grad begrænsede produktionen, samtidig med at manglen på medarbejdere dalede.

”Vi har allerede set de første tegn i statistikkerne på et stigende antal konkurser, selvom det stadig er på et lavt niveau. Der er ikke tale om en nedsmeltning af industrien, men det vil kunne mærkes ude i en del virksomheder, når der sker et skifte i forholdet mellem udbud og efterspørgsel”, siger Maria Schougaard Berntsen.  

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

17.05.2024Installator.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

17.05.2024Installator.dk

Energinet indgår milliard-partnerskab med Siemens Energy

15.05.2024Installator.dk

Wavin: EPD´er er blevet et konkurrenceparameter

14.05.2024Alcadon ApS

Sponseret

[SE BILLEDERNE] Første dag på El & Teknik’24 var rekord-dag! Hvad blev der talt om?

14.05.2024Installator.dk

El & Teknik ´24 skudt i gang

14.05.2024Installator.dk

Stål- og teknikgrossist får godkendt forpligtende klimamål

14.05.2024Installator.dk

Energisektoren er stor aftager af nyuddannede

13.05.2024Installator.dk

Søg dit næste job på under to minutter

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Greve)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Tune Kursuscenter, Grevevej 20, 2670 Greve

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde