Ny dansk teknologi kan omdanne plastspild

En god ide fra to tidligere DTU-studerende har ført til, at Schneider Electric i Ringsted har nedbragt sit plastspild med 7 tons. Virksomheden har nu sat et ambitiøst mål om at genbruge 95 procent af sit plastikaffald.

Genanvendelsen af cirka 7 tons plastaffald fra fabrikken i Ringsted har indtil videre resulteret i en besparelse på 262.000 kroner. Foto: Schneider Electric A/S .

Ifølge miljøorganisationen Plastic Change genererer verdens befolkning årligt over 400 millioner tons plastik, og der er en forventning om, at produktionen af plastik vil overstige 600 millioner tons allerede i 2025. Det altoverskyggende problem forbundet med det er, at langt det meste plastik kun bliver benyttet én gang og altså ikke genbrugt. Det betyder, at produkterne i vidt omfang ender på lossepladser og i naturen eller bliver brændt af.  
 
Overalt i verden bliver der derfor arbejdet med genanvendelse af plastik, og i Danmark har to tidligere studerende på DTU udviklet en smart løsning og realiseret den i virksomheden Trebo. Der er tale om en såkaldt fluidmekanisk teknologi, som gør det muligt at adskille, sortere og genbruge selv meget små og uensartede fragmenter, ligesom teknologien gør det muligt at adskille plast og metal fra elektronisk affald som printkort og datastik.

LÆS OGSÅ: Husk den gode strømforsyning på badeværelset
 
Hos den internationale specialist i energioptimering Schneider Electric med produktionsvirksomhed i Ringsted har teknologien på omkring et år resulteret i genanvendelse af i alt 7 tons plastikaffald, som tidligere ikke var muligt at genbruge. 
 
”Vi er meget begejstrede for samarbejdet og kan konstatere, at der via løsningen er potentiale til at genanvende op mod 95 procent af vores plastaffald. Det går vi benhårdt efter at realisere nu. Det handler for os både om at agere ansvarligt over for planeten og om at blive mere konkurrencedygtige og nedbringe vores omkostninger. Heldigvis er det som regel to sider af samme sag, når man lader en investering betale sig tilbage over tid”, siger Mogens Auchenberg, fabriksdirektør hos Schneider Electric i Ringsted.   
 
Fra DTU-studerende til iværksættere 
Virksomhedens plastspild kommer især fra produktionen af såkaldte kabelaflastninger – en komponent som bruges til at sikre et kabels placering i væggen bag et stik. Faktisk resulterede produktionen af netop kabelaflastninger inden samarbejdets start i mere spild end produkt. Det har nu ændret sig i stor stil via samarbejdet med Trebo, som oprindeligt udspringer af ingeniørstudiet på DTU.

Der var således tale om en god ide fra to nyudklækkede DTU-studerende, da Schneider Electric i 2018 tilbage gik i dialog med idemagerne om løsningen. Teknologien har siden vist sig at være så effektiv, at Trebo har etableret en virksomhed, som specialiserer sig inden for netop sortering af plast med genanvendelse for øje. Og potentialet er skyhøjt, fortæller Thomas Trebbien, CTO i Trebo.

LÆS OGSÅ: Aftale om nytænkning er et kæmpe gennembrud

”I Schneider Electrics tilfælde er der tale om spild fra produkter, der er fremstillet af to forskellige typer plast. Når det er blandet sammen, kan det under normale omstændigheder ikke genanvendes. Men med vores teknologi lader det sig gøre, og der er en endda tale om et lukket kredsløb, hvor vi leverer alt spildet retur til Schneider Electric, som så bruger det igen til at lave nye produkter. Det er bæredygtighed i yderste potens”, siger Thomas Trebbien.

Genanvendelsen af de cirka 7 tons plastaffald fra fabrikken i Ringsted har indtil videre resulteret i en økonomisk gevinst til Schneider Electric på 262.000 kroner. På grund af det store potentiale for både økonomiske besparelser og en mere bæredygtig drift vil Schneider Electric nu se nærmere på, hvordan Trebo kan få ansvaret for genanvendelsen af mere af de i alt 65 tons plastaffald, som årligt bliver genereret på fabrikken i Ringsted.

-AKJ

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

21.06.2024Installator.dk

Advokatfirma dumper alle parter i skandaleramt fjernvarmeprojekt

21.06.2024Installator.dk

Nu skal der skrues op for sikkerheden omkring energisektoren

20.06.2024Geovent

Sponseret

Besøg fra vores tætte samarbejdspartner ITEK: Fokus på NATO og forsvarsprojekter

20.06.2024Installator.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

20.06.2024Installator.dk

Tekniq Arbejdsgiverne: God dag for famlieejede virksomheder

20.06.2024Installator.dk

Bravida henter erfaren profil til regional direktør-stilling

19.06.2024Installator.dk

Vest-El A/S bliver en del af InstallatørGruppen

18.06.2024Alcadon ApS

Sponseret

Den heldige vinder af el-løbehjulet blev…

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker

Har du en håndværksmæssig baggrund? Er du skarp til fejlfinding og brænder for at udføre tekniske serviceopgaver? Kunne du tænke dig at bringe dine tekniske kompetencer i spil i en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som vores nye udekørende Servicetekniker til kunder på Sjælland ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

09.07.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle