Om fem år, måske
Lige nu er det umuligt, men om ti år findes de måske over alt, de huse, der producerer mere energi, end de bruger.
Lige nu kan det hus slet ikke masseproduceres. Det er for dyrt, og flere af materialerne er slet ikke kommet på markedet endnu, men måske om en fem-ti år bliver det muligt. Det håber Velfac, der står bag projektet om huset, der producerer mere energi, end dets indbyggere kan nå at bruge, Bolig for livet Århus.
Derfor er det heller ikke i så høj grad et demonstrationshus som det er et udviklingshus.
Vi ved stadig ikke, hvad det bliver for et hus, men vi vil gerne være med til at udvikle ny viden og skabe inspiration på området, siger projektets leder arkitekt Ellen Kathrine Hansen.
Ingen udgifter
Det første spadestik til det energibesparende hus blev taget i begyndelsen af september, og Ellen Kathrine Hansen regner med, at huset vil stå færdigt, klar til indflytning, i marts næste år. Det er meningen, at huset skal bebos i ét år af en lokal familie, så de kan finde ud af, om et så energibesparende hus egentlig er til at leve i.
Målet er, at husets beboere overhovedet ingen udgifter skal have til hverken el, varme eller varmt vand. For at opnå dét skal husets vinduer, blandt andet, være så godt isolerede, at der slipper mere varme ind end ud. Ifølge Velfac er isoleringsmaterialet så nyt, at ingen endnu kender eller bruger det nogen steder.
Automatisering
Firmaet har regnet sig frem til, at huset har et energibehov på omkring 55 kWh/m2/år, men en produktion på cirka 60 kWh/m2/år. Det skal huset opnå ved hjælp af solen. På det store, sydvendte tag skal der være installeret et solvarmeanlæg, der som noget nyt er koblet til en varmepumpe, der er placeret uden for huset og kan fungere som backup på en overskyet dag.
Derudover bliver huset udstyret med en integreret styring af energiforbruget, hvor vinduerne åbner og lukker automatisk, solafskærmning ruller for, inden det bliver for varmt, og lyset tænder og slukker automatisk i samspil med sollyset.
Ventilationssystemet skal også være automatisk og sørge for udluftning og temperaturregulering i de enkelte rum, mens den friske luft om vinteren bliver tilført via det mekaniske ventilationsanlæg og om sommeren ved naturlig ventilation via sensorer i huset. Ventilationsanlægget sikrer, at varmen fra udsugningsluften genbruges.