Pengepungen er vigtigere end hensynet til klimaet, når husejerne skal skifte varmeforsyning

Hvis der er noget, der kan få husejere med olie- eller naturgasfyr til at skifte deres fyr ud med en mere energivenlig varmeforsyning, så er det udsigten til billigere varmeregning og tilskud fra det offentlige. At det vil gavne klimaet betyder langt mindre for boligejerne, viser en YouGov spørgeundersøgelse fra Dansk Byggeri.

Dansk Byggeri har foreslået, at der indføres krav om, at de forurenende olie- og naturgasfyr skal skiftes ud inden for en overskuelig årrække i forbindelse med, at husene skifter ejer. Arkivfoto..

Men det er ikke hensynet til klimaet, der får husejerne til at skifte varmeforsyning.

55 procent af husejerne i Dansk Byggeris undersøgelse siger, at udsigten til lavere varmeregning kan få dem til at skifte olie- eller gasfyret, mens 43 procent angiver, at der skal et økonomisk tilskud fra det offentlige til. Kun 18 procent peger på, at udsigten til at udlede mindre CO2 kan få dem til at erstatte gas- eller oliefyr med en mere klimavenlig opvarmningsform.

"Det kommer ikke bag på os, at pengepungen er afgørende for husejernes beslutning. Derfor er vi også glade for, at regeringen i sit udspil til den første del af klimahandlingsplanen lægger op til at øge tilskuddet og give skrotpræmie til boligejere, der skrotter deres olie- og naturgasfyr", siger direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri.

Pisk og gulerod nødvendigt
I Dansk Byggeris undersøgelse ønsker 17 procent af boligejerne slet ikke at skifte deres olie- eller gasfyr ud. De fleste fordi, det koster for meget i forhold til det, de mener, at de kan spare på varmeregningen, og at der mangler information om alternativerne.

"Derfor ser vi gerne, at ordningerne gøres endnu mere fleksible og tillokkende, og at man samtidig animerer boligejerne til at isolere bedre, så de ikke fyrer for gråspurvene. Eksempelvis ved at gøre håndværkerfradraget mere attraktivt. Den billigste energi er jo den, man ikke bruger, uanset om den er grøn eller ej", siger Michael H. Nielsen.

Dansk Byggeri har foreslået, at der indføres krav om, at de forurenende olie- og naturgasfyr skal skiftes ud inden for en overskuelig årrække i forbindelse med, at husene skifter ejer. Lovkrav er også blevet debatteret politisk, men det falder ikke i god jord blandt husejerne i undersøgelsen. Kun hver fjerde mener, at der skal lovgivning til, mens 43 procent vender sig mod det.

Læs også: Varmepumpesalg under dobbelt pres

"Udskiftning af olie- og naturgasfyr med varmepumper eller fjernvarme vil kunne spare klimaet for, hvad der svarer til fem procent af den reduktion af klimagasser, som Danmark mangler for at nå sit klimamål inden 2030. Derfor er det nødvendigt med både pisk og gulerod, og det må politikerne have mod til at tage i brug", afslutter Michael H. Nielsen.

- SMF

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.05.2025Installator.dk

Varmepumpesalget fordoblet - men milevidt fra rekordår

23.04.2025Installator.dk

Daikin: Klimavenlige varmepumper kræver øget sikkerhed

15.04.2025Installator.dk

Nyt samråd truer: Uro om gasfyr og fjernvarmeplaner

07.04.2025Installator.dk

Kunder ramt af voldsomme fjernvarmepriser – én kunde slipper dog for enorm regning

03.04.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Varmt vand uden problemer i over 60 år

02.04.2025Installator.dk

Kredsløb skal forsyne nye kunder med fjernkøling

21.03.2025Installator.dk

Forbrugerråd opfordrer fjernvarmekunder i Odsherred til at klage

19.03.2025Installator.dk

50.000 boliger koblet på i 2024

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025