Sikker indretning er det afgørende
God indretning til en fornuftig pris. Det er det primære krav, når servicebilen skal indrettes. Men hvad er god indretning? Installatør Horisont har talt med en leverandør af indretningssystemer og en energimontør. De peger begge på, at god indretning er lig med sikker indretning.
Sikkerheden er altafgørende, når en servicebil skal indrettes. Det har Mona Franke, marketingkoordinator hos Sortimo, slået fast lige siden Installatør Horisont kontaktede hende første gang. Da vi efterfølgende besøger firmaets skandinaviske hovedkontor i Greve, uddyber den adm. direktør Michael Pettersson:
Vi har lavet et regnestykke, der viser, at ved en kollision med 50 km/t øges vægten af noget, der flyver gennem luften 20 gange. For eksempel bliver 550 kg til 11 tons. Så hvad hjælper det, at bilen har airbags både foran og i siderne, når du får noget i hovedet bag fra? spørger den adm. direktør og fortsætter:
Det er derfor vigtigt, at der ikke ligger alt muligt og flyder løst i bilen, men også at reoler, skuffer og anden indretning, der monteres i bilen, ikke kan rive sig løs. Det første er kundens eget ansvar, det andet hjælper vi med.
Rod er farligt
Hos nystartede JN VVS var det netop sikkerheden, der var afgørende, da de skulle vælge indretning til virksomhedens nye biler. Det fortæller energimontør Kristian Sejer mere om, da vi møder ham og kollegaerne i en kælder under en stor boligblok i Rødovre. De er ved at skifte faldstammer.
Kristian Sejer er ansvarlig for indretningen af firmaets nye biler af mærket Nissan Primastar. Både de første tre biler, som allerede er på vejene og de nye, som bliver leveret om kort tid.
Der skal være orden i bilerne. Ikke kun fordi det er irriterende, at man ikke kan finde det, man skal bruge, men også på grund af sikkerheden. Når vi kører rundt fra job til job, skal der ikke ligge alt muligt og flyde, som vi kan få i hovedet ved en eventuel ulykke. Derfor skal der minimum en gang om ugen ryddes op og gøres rent i bilerne og det bliver tjekket, om det er gjort, fastslår han.
Og deres udsendte må indrømme, at det er en flot og ryddelig bil, han har. Intet ligger og flyder på gulvet. Alt er lagt eller hængt på plads i reoler, skabe eller skuffer.
Tid er penge
Det gælder ifølge energimontøren også om at vælge hvilket værktøj, rør, fittings osv. der fast skal være i bilen. Jo mere der er, desto større er sandsynligheden for rod.
Det gælder om kun at have det værktøj og de materieler, der bruges mest, i bilen. Alt andet fylder bare op, og gør det svært at finde det, man skal bruge. Skal vi bruge en særlig ting, henter vi det fluks hos grossisten. Vi sparer tid ved, at der er styr på tingene, og penge ved ikke at have reservedele på lager i bilen, som vi ikke ved, om vi kommer til at bruge eller ej, forklarer Kristian Sejer.
Der er også penge at spare på brændstof, hvis bilen er lettere. Det har Sortimo dokumentation for fra ADAC i Tyskland svarende til FDM i Danmark. Her har man regnet ud, at 100 kg mindre i bilen betyder en besparelse i brændstof på 1.200 kroner per år.
Kristian Sejer fortæller videre, at alle JN VVS biler er indrettet ens. Så ved vi altid, hvor vi skal finde værktøj, udstyr og reservedele, også hvis vi overtager en kollegas bil, når han f.eks. er syg, tilføjer Kristian Sejer og slår fast, at sparet tid og penge i sidste ende kommer kunderne til gode.
Kan ikke rive sig løs
Men for Kristian Sejer gør oprydning det ikke alene. Da han skulle vælge indretning, stod sikkerhed øverst på listen over krav, der skulle opfyldes.
I mit tidligere job kørte jeg galt en gang. Da jeg bagefter så, hvordan reolerne havde revet sig løs og var bøjet sammen, kom jeg til at tænke på, at jeg kunne være blevet mast. Jeg blev noget hed om ørerne ved tanken , fortæller han åbenhjerteligt og fortsætter.
I de nye biler er der monteret væg og gulvbeklædning, som reolerne boltes fast i. Samtidig er der i alle skabe og skuffer et kliksystem, der betyder, at de kun kan åbnes ved at trykke på en knap. Værktøjet, som hænger for enden af reolerne, sidder fast i nogle særlige kroge, som det ikke falder ned fra. Og endelig er der særlige gummimåtter i bunden af skufferne, som gør, at tingene i dem ikke glider rundt. Så jeg føler mig overbevist om, at intet kan rive sig løs her, siger Kristian Sejer, mens han efterfølgende demonstrerer, hvordan skufferne åbnes ved at trykke på en knap, og at to af dem indeholder en kuffert, der er lige til at tage med.
Jeg har prøvet et system, hvor skufferne kunne køre ud under kørslen det spiller ikke, tilføjer Kristian Sejer, som er meget tilfreds med indretningen af bilerne. Det passer præcist til vores behov, understreger han.
15 år med sikkerhed
Men ikke alle kunder er som Kristian Sejer, fortæller Mona Franke og Michael Pettersson.
Mange kunder efterspørger et godt produkt til en fornuftig pris, men om det skal være skuffer, skabe eller noget helt andet, har de ikke nødvendigvis tænkt over. Derfor er det en fordel, at vores systemer kan tilpasses alle biler, og at vi har branchespecifikke løsninger, man kan tage udgangspunkt i, når man skal indrette sin bil, siger Michael Pettersson, som til gengæld pointerer, at det med sikkerhed oftest ikke står øverst på indkøbslisten.
At der er indtænkt sikkerhed og ergonomi i vores produkter, opfatter kunderne som et ekstra gode, tilføjer Mona Franke og fortæller, at man i Sortimos moderselskab i Tyskland har forsket i sikkerhed i mere end 15 år. Fokus har blandt andet været at sikre, at reoler og skabe folder sammen de rigtige steder, og i hvert fald ikke så de kommer ind i kabinen, ved en ulykke. De har også stået for udviklingen af det klik-system, Kristian Sejer fortæller om, som sikrer, at skuffer og skabe ikke åbner under kørslen.
Mere ergonomi, tak
På det afsluttende spørgsmål om, hvad der er oppe i tiden i forhold til indretning af servicebiler, svarer Michael Pettersson:
Ergonomisk rigtig indretning er vigtig. Det drejer sig eksempelvis om at begrænse det antal gange, man skal ind og ud af bilen. En af vores løsninger på det, er træk-ud-skuffer, som kan åbnes, mens man står på jorden. Vi sætter en dobbelt belægning i bunden af bilen, og mellem dem er skufferne.
En anden ting, er det, vi kalder det fleksible værksted. Der kan sættes hjul på alt, f.eks. også på et reol- eller skuffemodul. Hjulene betyder, at man kan tage hele modulet med sig. Og det kan selvfølgelig låses fast under transporten, slutter Mona Franke.