Sikkerhedsbranche frygter ulovlig overvågning i danske hjem

Reglerne om tv-overvågning i private hjem er omfattende, og aktører i sikkerheds- og installationsbranchen frygter, at flere og flere danskere investerer i gør-det-selv-overvågning uden skelen til lovgivningen.

Sikkerhedsbranchen vurderer, at der sidder mindst 100.000 overvågningskameraer i danske hjem, hvis man lægger gør-det-selv installationer og professionelle installationer sammen..

Gå ned i det lokale byggemarked, køb tv-overvågningsudstyr til en overkommelig pris, læs brugsanvisningen, og sæt udstyret op derhjemme. Sådan. Nu er hjemmet mere sikkert.

Det er blevet simpelt at installere overvågning i privaten, og brancheforeningen Sikkerhedsbranchen vurderer, at der sidder mindst 100.000 overvågningskameraer i danske hjem, hvis man lægger gør-det-selv installationer og professionelle installationer sammen. Hos brancheforeningen glæder man sig naturligvis over det store antal solgte kameraer, men er samtidig bekymret for, om danskerne overholder reglerne for brugen af kameraerne.

“Gør-det-selv-bølgen er massiv, og vi er bekymrede over, hvor opmærksomme hr. og fru Jensen er på lovgivningen omkring tv-overvågning, som faktisk er ret omfattende. Jeg tvivler på, de kan læse om reglerne i brugsanvisningen til deres tv-udstyr. Når udstyret bliver sat op inde i huset, er vi ikke så bekymrede, men så snart vi kommer udenfor, er der en masse ting, man skal være opmærksom på. Hvis man eksempelvis får sat kameraet, så det filmer naboen, gør man sig skyldig i overtrædelse af straffelovens § 264 a om beluring”, siger Kasper Skov-Mikkelsen, der er direktør i Sikkerhedsbranchen.

Læs også: Hård kamp om ordrerne på sikringsmarkedet

Og §264 er ikke den eneste lov, forbrugerne skal være opmærksomme på. Der er nemlig flere love, der kan blive overtrådt, hvis man ikke passer på. I Lov om TV-overvågning står der, at private ikke må foretage tv-overvågning af gade, vej, plads eller lignende område, som benyttes til almindelig færdsel.

Og så er der persondataloven, hvor det fremgår, at man skal passe på med at gemme optagelserne for længe, ligesom man skal lave et dokument, der beskriver formål og hensigter med overvågningen, og hvem der har adgang til optagelserne. (Se faktaboks)

Sanktionerne udebliver
Hvis man ligefrem overtræder straffelovens § 264a, kan sanktionen i værste tilfælde være fængselsstraf i indtil seks måneder, men ellers er sanktionerne typisk bøder, når man overtræder lovgivningen inden for TV-overvågning. Sikkerhedsbranchens direktør har dog aldrig hørt om, at private borgere skulle være blevet straffet for ulovlig overvågning:

“Vi er bekymrede over, at der tilsyneladende ikke rigtigt er nogen, der gør noget på området. Vi forsøger selv at råbe vagt i gevær og forklare hr. og fru Jensen, hvad man må, og hvad man ikke må. Men vi oplever lidt en holdning, der siger, at man er ligeglad med, om kameraet måske lige får lidt for meget med, bare det fanger tyvene”, siger Kasper Skov-Mikkelsen.

Reglerne om TV-overvågning

Reglerne om TV-overvågning er omfattet af Lov om TV-overvågning, Persondataloven og Straffelovens § 264a. Ifølge reglerne skal private være opmærksom på følgende ting, når de sætter et kamera op:

  • Private må ikke foretage tv-overvågning af gade, vej, plads eller lignende område, som benyttes til almindelig færdsel.
  • Der skal forfattes et dokument, som beskriver formål og hensigter med overvågningen, ligesom der skal stå, hvem der har adgang til optagelserne.
  • Optagelserne skal opbevares forsvarligt og utilgængeligt for uvedkommende.
  • Billed- og lydmateriale må kun gemmes i 30 dage og må som udgangspunkt kun vises til politiet.
  • Hvis man har en ansat på sin private grund, skal vedkommende orienteres om formål og hensigter med TV-overvågningen. Ligesom man skal skilte med overvågningen.

Bedre rådgivning i butikkerne
Også i installatørernes organisation Tekniq ser man med bekymring på udviklingen inden for tv-overvågning. Teknisk konsulent i Tekniqs sikringsgruppe Mads Risgaard Knudsen mener, det er problematisk, at der bliver brugt så mange penge på tv-udstyr, som bliver sat op i flæng med stor risiko for at overtræde reglerne og uden ordentlig rådgivning.

“Jeg tror, problemet ofte opstår, fordi informationerne er svære at finde for forbrugeren, og man får ikke ligefrem reglerne smidt i nakken, når man går ind til en forhandler og køber sit tv-overvågningsudstyr. Leverandører og ansatte i butikkerne bør derfor være bedre til at informere kunderne om reglerne i forbindelse med tv-overvågning, når de sælger det”, forklarer Mads Risgaard Knudsen og uddyber med endnu en risiko:

“En anden ting, der bekymrer os, er, hvis man ikke får kameraet rigtigt installeret. Det giver nemlig en stor risiko for, at hackere og andre kriminelle kan finde en adgang til ens computer gennem kameraets ip-adresse. Mange vælger desuden at koble kameraet op på det trådløse net, fordi det er det nemmeste, men vores holdning er, at det er langt mere sikkert, hvis man bruger en fast forbindelse”.

Læs også: Øget overvågning med én optager

Anbefalingen fra Tekniq lyder, at sikkerhedsinstallationer bør installeres af autoriserede elinstallatører, som har stor viden om etablering af lovlige tv-overvågningsanlæg og it-sikkerhed.

Lav et register
I Sikkerhedsbranchen har man i flere år foreslået, at der skulle laves et register over tv-overvågning i Danmark, men interessen fra myndighedernes side har ikke været overvældende før nu, hvor politikerne er ved at få øjnene op for idéen:

“Jeg synes, et af de største problemer er, at der ikke rigtigt er nogen, der har et overblik over, hvor mange private kameraer, der sidder derude. Sikkerhedsbranchen foreslog allerede i 2007, at man skulle lave et register, hvor det blev opgjort, hver gang nogen fik installeret tv-overvågning, men det blev afvist dengang. Vi forsøger at tage emnet op igen efter terrorangrebet i København, og nu er politikerne pludselig lydhøre over for forslaget”, fortæller Sikkerhedsbranchens direktør Kasper Skov Mikkelsen.

PCSCHEMATIC A/S

Sponseret

Optimer og effektiviser dine byggeprojekter

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

01.05.2024Installator.dk

Direktør forlader konkurs-truet forsyningselskab

01.05.2024Installator.dk

Analyse: Elektrikere kan forvente at tjene 3  mio. kr. mere end humaniora-kandidater

30.04.2024Signify

Sponseret

Signify udnævner ny salgschef i Danmark

30.04.2024VELTEK

Sponseret

El & Teknik 2024 – står for menneskelige relationer, forretning og viden

30.04.2024Installator.dk

El & Teknik´24: Elektrificeringens nøgleaktører på plads

29.04.2024Installator.dk

Sejr til SMV-virksomheder i kampen for fair betalingsfrister

29.04.2024RIB Software

Sponseret

DS1140 KURSUS – tilmeld dig i dag!

29.04.2024Installator.dk

Loven om ret til reparation passerer vigtig hurdle

Jobmarked

Se alle

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Danvak
Kursus
Det optimale termiske indeklima med lavt energiforbrug

Få indblik i bygningsreglementets indeklima-krav og termiske komfort-krav ved lavtemperatur-opvarmning og højtemperatur-køling med udgangspunkt i eksisterende standarder (DS/EN/ISO 7730, DS/EN 16798-1/2, DS 469 og DS 447).

Dato

07.05.2024

Tid

08:30

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

RIB Software
Kursus
Opfylder du kravene til DS1140, og skal du nå at have en plads på vores kursus?

DS1140 omhandler kvalitetssikring af bærende konstruktioner, hvilket betyder at de konstruktionsbærende fag nu skal opfylde en lang række nye krav, der stilles til kvalitetssikring og dokumentation.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Online