Stor interesse for forsøg med køling af drikkevand

På Mors ligger et ganske særligt vandværk. Her køles vandet, inden det sendes ud til forbrugerne. Det er dog ikke for at give forbrugerne køligt vand, bedyrer vandværket, da det kun er de første på ledningen efter kølingen, der kan mærke en forskel. Kølingen sker for at minimere risikoen for udvikling af bakterier i vandtårnet. Kølingen sker via en varmepumpe, og dermed kan varmen i drikkevandstårnet blive brugt til fjernvarme.

”Fordelen ved vores anlæg er, at varmepumpen kan arbejde mere effektivt, fordi vores vand ofte er temmelig varmt”, siger Villy Kristensen, driftsansvarlig hos Morsø Forsyning. .

Drikkevandet i det ene af to vandtårne på Mors har haft en kedelig tendens til at blive ophedet af solen. Det giver risiko for, at bakterier og anden biologisk aktivitet kan udvikle sig, og det kan være skadeligt for mennesker. Men siden 2014 er det problem løst ved at koble en varmepumpe på vandtårnet. Den fungerer på samme måde som de varmepumper, der bruges i jord-, grundvands- og havvarmeanlæg.

Læs også: Nyt nødstrømsanlæg på Bispebjerg Hospital har vandkøling

Vandtårnet på H. C. Ørstedsvej, der ejes af Morsø Forsyning, indeholder 500 kubikmeter vand, og der leveres 350-400 kubikmeter brugsvand i døgnet til forbrugerne i Morsø. Ideen med at hente energi fra drikkevandet er udtænkt i et samarbejde mellem Morsø Forsyning og Cronborg, som har leveret Recool-varmepumpeteknologien.

Løsningen på Mors er den eneste af sin art i Danmark, men teknologien benyttes mange steder i udlandet..

Smart udnyttelse af overskudsvarme
”Fordelen ved vores anlæg er, at varmepumpen kan arbejde mere effektivt, fordi vores vand ofte er temmelig varmt. Den energi kan vi ligeså godt udnytte og sende ud til forbrugerne i form af fjernvarme”, siger Villy Kristensen, der er driftsansvarlig hos Morsø Forsyning.

Forbrugerne oplever dog ikke meget til det køligere vand. Kun dem, der bor allernærmest vandtårnet, kan nyde godt af den ekstra kolde vand. Det skyldes, at vandet bliver varmet op til normal temperatur af rørene undervejs.

Eksperimentet med drikkevandskøling har ikke været den store økonomiske succes. Prisen for den varme, der kan sælges videre til forbrugerne via Morsø Varme, svarer nogenlunde til, hvad det koster i elektricitet at holde varmepumpen kørende. Det betyder, at tilbagebetalingstiden er meget lang.

Effektivt anlæg – men mest forår og efterår
”Ulempen ved vores anlæg er, at vi producerer mest varme om sommeren, når vandtårnet varmes af solen. Det er desværre også om sommeren, at behovet for fjernvarme er mindst”, siger Villy Kristensen.

”Vi tjener kun lidt på varmepumpen. Men det vigtigt at huske på, at varmepumpen løser et stort problem ved at minimere risikoen for bakterier i vandet”.

Villy Kristensen, driftsansvarlig hos Morsø Forsyning

Om vinteren er vandet så koldt, at varmepumpen ikke kan yde særlig meget. Derfor har det kun for alvor sin berettigelse som tilskud til fjernvarmesystemet i perioder om efteråret og foråret.

”Vi tjener kun lidt på varmepumpen. Men det vigtigt at huske på, at varmepumpen løser et stort problem ved at minimere risikoen for bakterier i vandet. Jeg kan dog godt forestille mig, at et tilsvarende anlæg andre steder vil kunne give et større overskud”, vurderer Villy Kristensen.

Eneste varmepumpe på drikkevand i Danmark
Varmepumpen reducerer i gennemsnit vandtemperaturen med syv grader.

Der har været en stor interesse for anlægget på Mors, og mange har været forbi for at se anlægget i funktion. .

På årsplan producerer det cirka 700 megawatt varme til fjernvarmeselskabet Morsø Varme, der er nabo til vandværket.

Løsningen på Mors er den eneste af sin art i Danmark, men teknologien benyttes mange steder i udlandet. I Tyskland eksempelvis findes der adskillige anlæg, som fungerer med positive udnyttelsestal og fornuftige regnskaber.

Læs også: Avanceret udnyttelse af spildevand til fjernvarme og fjernkøling på Amager

Der har været en stor interesse for anlægget på Mors, og mange har været forbi for at se anlægget i funktion. Senest har Villy Kristensen holdt oplæg ved Dansk Fjernvarmes temadag om erfaringerne med store varmepumper i fjernvarmen i Fjernvarmens Hus, Kolding.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Varmeanlæg & køling

Relateret indhold

23.04.2025Installator.dk

Daikin: Klimavenlige varmepumper kræver øget sikkerhed

15.04.2025Installator.dk

Nyt samråd truer: Uro om gasfyr og fjernvarmeplaner

07.04.2025Installator.dk

Kunder ramt af voldsomme fjernvarmepriser – én kunde slipper dog for enorm regning

03.04.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Varmt vand uden problemer i over 60 år

02.04.2025Installator.dk

Kredsløb skal forsyne nye kunder med fjernkøling

21.03.2025Installator.dk

Forbrugerråd opfordrer fjernvarmekunder i Odsherred til at klage

19.03.2025Installator.dk

50.000 boliger koblet på i 2024

18.03.2025Installator.dk

Fjernvarme Fyn melder sig ind i Green Power Denmark

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025