Ungdomsboliger på brint

Byggeri af 66 ungdomsboliger sættes nu i gang i Herning. Det er passivboliger, som forsynes med brintenergi. Klima- og energiminister Connie Hedegaard tog første spadestik den 5. maj i.

Ungdomsboligprojektet H2College, der påbegyndes 5. maj, er det første brintforsynede byggeri i Europa og det største passivhus-projekt i Danmark..

I december flytter studerende ind i 66 helt nye boliger, der forsynes med energi, der ikke belaster miljøet. Ungdomsboligerne, der opføres i Studenterbyen Birk i Herning, er passivboliger med et ekstremt lavt energiforbrug, og al den nødvendige energi stammer fra vindenergi, der via brint og brændselsceller bliver til el og varme.
Passivhusenes energiforbrug minimeres kraftigt ved hjælp af øget isolering og højeffektiv varmegenvinding.

Brint bliver efter alt at dømme en af de energiformer, som i fremtiden vil afløse olie, kul og naturgas i energiforsyningen – ikke mindst i Vestjylland er man langt fremme med praktisk anvendelse. De høje oliepriser, vi for øjeblikket oplever, kan yderligere fremskynde skiftet.

Selve teknologien er nu så langt fremme, at det er muligt at forsyne et mindre samfund med brint, og det er, hvad partnerne bag ungdomsboligprojektet H2College har sat sig for at vise.

Ungdomsboligerne vil fra nytår være åbne for virksomheder, studerende og andre interessenter, der sammen kan lære af projektet såvel forskningsmæssigt som kommercielt. Brintteknologien skal modnes, og det sker ved afprøvning i praksis.

Utraditionel indretning
Nutidens boliger skal have masser af fleksibilitet og lys. I H2College er boligernes indretning utraditionelt uden egentlige skillevægge og med et ’supermøbel’ midt i boligen, der indeholder toilet og køkkenfaciliteter. På denne måde fremstår interiøret som ét sammenhængende og fleksibelt rum. Ungdomsboligerne har til begge sider store glaspartier, så boligerne gennembrydes af lys. Det skaber en følelse af åbenhed og større bolig.

I tilknytning til boligerne opføres et helt nyt studenterhus. Både boliger og studenterhus er præget af en enkel geometrisk form med store vinduespartier og hvidpudsede facader, og forholder sig i deres stramme og moderne udtryk til den linje, der er kendetegnende for hele Birk-området.

Målet med H2College er at vise, hvordan brint kan anvendes til lagring af vindmøllestrøm i et forsyningsnet med en stor andel af vindkraft. Helt basalt er konceptet, at der produceres brint om natten, når strømprisen er lav, mens der produceres strøm via brændselsceller om dagen, når strømprisen er høj.

Overskudsvarmen fra brintproduktionen og brændselscellerne anvendes til opvarmning af brugsvand, mens elektriciteten anvendes til rumopvarmning og almindeligt elforbrug. Herved opnås bedst mulig driftsøkonomi. Og helt uden CO2-belastning af miljøet!

H2College i Herning er færdigt, når verdens interesse rettes mod Danmark i forbindelse med FN’s Klimakonference i København.

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

26.03.2025Installator.dk

Ahsell får afkast af mio-investeringer

25.03.2025Geovent

Sponseret

Dokumenteret bæredygtighed: EPD for GRTU 3800+

25.03.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Eaton lancerer enhed til kobling og beskyttelse af DC-applikationer

24.03.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Produkt: Merten M-Pure CE60 Installationsmateriel – med udvalgte produkter i genbrugsmaterialer

24.03.2025Installator.dk

Solcellebranchen efterlyser bedre rammevilkår

21.03.2025Inspectly ApS

Sponseret

En QHSE Manager gæster studiet

21.03.2025Installator.dk

TEKNIQ: Alle overenskomster forhandlet på plads

21.03.2025KUDSK Service

Sponseret

Sammen skaber vi smartere løsninger

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

27.03.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Brøndby - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

01.04.2025

Sted

Brøndby

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Kurset afholdes over 2 x 3 hele kursusdage – Du finder de konkrete datoer i kursusbeskrivelsen, ved at trykke på tilmeld-knappen.

Dato

01.04.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Odense - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

02.04.2025

Sted

Odense

DTU
Efteruddannelse
Netværksforsvar og angrebshåndtering

Vil du lære det nyeste inden for trusler, sårbarhed og malware – og samtidig blive skarp på kryptografiske løsninger?

Dato

03.04.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Sikker implementering af systemer

Er det dit ansvar, når virksomheden skal sikre data under transport og ved opbevaring? Så er det vigtigt at vælger en sikker og tilstrækkelig hurtig kryptografisk algoritme.

Dato

03.04.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup