Byggeriet har kurs mod uvejr

Dansk erhvervsliv er generelt i storform trods flere år, hvor kriserne har stået i kø. Det viser en ny regnskabsanalyse af 11.500 danske virksomheder foretaget af Spar Nord og BDO. Byggebranchen skiller sig dog negativt ud og står knap så godt rustet til den kommende krisetid.

”Byggebranchen har den seneste tid været præget af stor konkurrence, stigende byggeomkostninger og lønninger til medarbejdere”, lyder det fra Stig Holst Hartwig. Foto: BDO. .

Efter en længere periode på coronaens præmisser står økonomien og ikke mindst erhvervslivet nu over for en ny udfordring i form af en buldrende inflation, stigende renter for ikke at nævne de voldsomme energipriser og pressede forsyningskæder. Heldigvis er de danske virksomheder – ligesom dansk økonomi – generelt kommet stærkt igennem coronapandemien, og meget tyder derfor på, at de møder de nye udfordringer i storform.

Det viser en gennemgang af det seneste års regnskaber fra flere end 11.500 danske virksomheder med mellem 10 og 999 årsværk, som Spar Nord og BDO har foretaget i forbindelse med erhvervsprisen Succesvirksomhed 2022. Ud af samtlige virksomheder havde 64 procent sidste år fremgang i resultatet, mens hele 74 procent formåede at styrke deres egenkapital.

”Industrivirksomhedernes konkurrenceevne bliver ikke nødvendigvis forværret, da krisen vil ramme alle producenter i Europa, men det vil få negativ betydning for deres ordrebeholdning og deres udgifter, og det vil føre til en lavere vækst", fortæller Martin Kudsk Rasmussen. Foto: Spar Nord..

Ifølge bankdirektør i Spar Nord Martin Kudsk Rasmussen og administrerende direktør i BDO Stig Holst Hartwig er det svært at spå om, hvilke brancher der bliver hårdest ramt af de mange udfordringer, der lige nu tårner sig op, da det i høj grad afhænger af den enkelte virksomheds økonomiske robusthed og evne til at optimere og tilpasse forretningen. Det tyder dog på, at virksomheder indenfor handel eller transport har lukreret godt på genåbningen. Knap 70 procent af virksomhederne indenfor begge brancher opnåede sidste år resultatfremgang, mens næsten 80 procent af virksomhederne i begge brancher løftede deres egenkapital:

”Mens handelsvirksomhederne har nydt godt af danskernes store opsparinger, deres købekraft og deres lyst til at handle, har transportvirksomhederne haft gavn af genåbningen af de internationale markeder samt de stigende fragtrater. Og overskuddet derfra har store dele af begge brancher sandsynligvis brugt på at polstre egenkapitalen og dermed deres forretning. Om det så er nok til at kunne stå imod den krise, der lige nu har ramt dansk og europæisk økonomi, kan kun tiden vise, men det er i hvert fald et stærkt udgangspunkt”, forklarer Martin Kudsk Rasmussen, som tilføjer, at de to brancher ikke vil gå ram forbi den kommende krise:

”Vi skal nok ikke forvente at se markante lønstigninger i de kommende år, og kombineret med stigende energipriser vil det sandsynligvis føre til et nedsat forbrug, og det vil ramme handlen. Også transportbranchen vil blive ramt af lavere aktivitet, ligesom fragtraterne begynder at normalisere sig, og det vil samlet set forventeligt medføre en lavere indtjening blandt transportvirksomhederne”.

Om regnskabsanalysen

Spar Nord og BDO har i fællesskab hentet og analyseret regnskaber for cirka 350.000 danske virksomheder med mellem 10 og 999 årsværk.

Blandt den indledende gruppe af virksomheder er 11.500 regnskaber blevet udvalgt til yderligere gennemgang af blandt andet egenkapital og årets resultat for de seneste fem år. Herudover er der foretaget analyser af de 11.500 virksomheders fordeling på regioner, kommuner og brancher. Brancheanalyserne er baseret på Dansk Branchekodes DB19-standardgruppering.

Læs mere om udvælgelsen af dette års 1.000 succesvirksomheder nedenfor.

Byggeriet i modvind
Det er dog ikke alle brancher, der står lige så stærkt rustet til det kommende uvejr. Analysen viser nemlig, at dele af byggebranchen er kommet i modvind. 45 procent af virksomhederne indenfor byggeri og anlæg oplevede sidste år ikke fremgang i deres resultat, ligesom en andel på 34 procent heller ikke formåede at løfte deres egenkapital.

”Byggebranchen har den seneste tid været præget af stor konkurrence, stigende byggeomkostninger og lønninger til medarbejdere. De stigende energi- og materialepriser kombineret med stigende renter kan samtidig betyde, at flere byggeprojekter bliver sat på pause i den kommende tid, og det vil gå udover byggevirksomhederne, hvoraf størstedelen befinder sig i provinsen”, lyder det fra Stig Holst Hartwig.

Hovedstaden vil dog også mærke til en eventuel nedgang i byggeaktiviteten. Her vil det især gå udover virksomheder indenfor videnservice, eksempelvis arkitekthuse og rådgivende ingeniørvirksomheder:

”Modsat de andre regioner er der en stor koncentration af videnserviceerhverv i Københavnsområdet, og det vil sandsynligvis være blandt de fag, at vi i første omgang vil se krisen kradse. Det gælder arkitekter og ingeniører, der betjener byggeriet, lige såvel som virksomheder, der betjener andre erhverv, også kan blive påvirket”, siger Stig Holst Hartwig.

Om Succesvirksomhed 2022

Spar Nord og BDO stiftede i 2019 Succesvirksomhed som er en erhvervspris, der anerkender de danske små og mellemstore virksomheder med mellem 10 og 999 årsværk. Succesvirksomhederne kvalificerer sig på baggrund af antal ansatte og vurderes ud fra performance på følgende parametre:

• Vækst i resultat før skat de seneste fem år
• Soliditetsgrad over 20 % i det seneste regnskabsår
• Vækst i soliditeten målt over de seneste fem år
• Evnen til at skabe resultater med det givne kapitalgrundlag

Virksomhederne bliver for hvert kriterie tildelt point, alt efter hvor godt de klarer sig. Det er det samlede antal point, der afgør, om en virksomhed bliver en del af de i alt 1.000 succesvirksomheder.

Fonde, finansielle holdingselskaber, udenlandske datterselskaber, pengeinstitutter samt rådgivnings- og revisionsvirksomheder er ikke medtaget blandt de 1.000 succesvirksomheder.

Læs mere om ”Succesvirksomhed 2022” her: www.succesvirksomhed.dk

Industrien i farezonen
Selvom 65 procent af fremstillingsvirksomhederne sidste år havde resultatfremgang, og 75 procent styrkede egenkapitalen, forventer Stig Holst Hartwig stadig, at industrien også står for skud, når den kommende krise rammer:

”Industrivirksomhedernes konkurrenceevne bliver ikke nødvendigvis forværret, da krisen vil ramme alle producenter i Europa, men det vil få negativ betydning for deres ordrebeholdning og deres udgifter, og det vil føre til en lavere vækst. Det ser vi allerede i Tyskland, hvor industrien de facto befinder sig i en alvorlig økonomisk krise, og det er også begyndt at påvirke virksomhederne herhjemme og især i det jyske, som blandt andet er underleverandører til det europæiske marked”, siger han og suppleres af Martin Kudsk Rasmussen:

”Det er den perfekte storm, der har ramt europæisk økonomi, og det kommer til at have konsekvenser for nogen”.

wedi GmbH

Sponseret

wedi leverer badeværelseselementer til unikt lejlighedshotel

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

27.02.2024Installator.dk

Kampagne skal få flere seniorer til at fortsætte på arbejdsmarkedet

27.02.2024Installator.dk

Rådet for Godt Indeklima: Behov for grænse for brændeovnes indeklimaforurening

26.02.2024RIB Software

Sponseret

Ses vi til AEC Hackathon @ BLOXHUB 2024?

26.02.2024Installator.dk

Salget af gasfyr boomer - varmepumpe-salget i bund

23.02.2024Armadan A/S

Sponseret

Partnerskaber og nye løsninger i fokus for ny Head of Business Development

23.02.2024Installator.dk

Installatører forventer uændret omsætning i 2024

22.02.2024Installator.dk

Fokus på IT-udvikling har bragt elektro-virksomhed op i ny liga

22.02.2024Installator.dk

Unimec bygger nyt og udvider med 33 procent

Jobmarked

Se alle

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand Business College

Faglærer til forsyningsoperatør-uddannelsen på ZBC Slagelse

Vil du være med til at få uddannelsen til forsyningsoperatør på Sjælland godt fra start?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.02.2024

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen – hovedforløb og hvidevarer

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med udgangspunkt i din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog med dig om muligheden for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.03.2024

Neotherm A/S

Er du vores nye ”Tekniske medarbejder”?

Neotherm A/S er en seriøs leverandør og sparringspartner for vores kunder indenfor VVS-branchen.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dansk Standard
Kursus
Endagskursus: Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

På dette kursus bliver du introduceret for de grundlæggende principper inden for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg og du får overblik over kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

28.02.2024

Sted

København, Nordhavn