Elever fravælger stadig erhvervsuddannelserne

Tilgangen til erhvervsuddannelserne er styrtdykket på bare et år. XL-BYG og byggevarebranchen ruster sig til en benhård rekrutteringskamp. Ifølge forsker vægter vi boglige kompetencer for højt i skolen.

Peter Møller Hansen startede i sommeren 2021 som trælasttrainee hos XL-BYG Brejnholt Aarhus. Tre år forinden havde han afsluttet sin HHX-uddannelse fra Mercantec i Viborg. Dengang var han kun sikker på, at han ikke skulle på universitet, men efter et par år med ufaglært arbejde i træindustrien fik han øjnene op for, at han kunne blive trælastsælger. Foto: XL-BYG..

Erhvervsuddannelserne har tiltrukket over 9.000 færre elever i 2022 sammenlignet med året før. Det er med længder det største fald, der nogensinde er registreret. Et af de områder, der oplever særlig stor tilbagegang, er detailhandelsuddannelserne. Her har man fra 2021 – 2022 mistet over 20 procent i tilgang af nye elever. Det er fem procent højere end tilbagegangen på landsplan.

”Alle alarmer blinker hos os. Vi så gerne, at der blev færdiguddannet dobbelt så mange. Kampen om talenterne er benhård. Vi har brug for 70-80 elever hvert år. I 2022 lykkedes det os at finde egnede kandidater til lige godt 50 af vores ledige elevstillinger. Med det fortsatte fald i optaget af elever på erhvervsuddannelserne og faldet i antallet af færdiguddannede bliver den opgave kun sværere fremover”, siger Liselotte Christensen, HR og kommunikationschef for XL-BYG.

Hos Danske Byggecentre, der er byggevarecentrenes brancheforening, efterlyser Palle Thomsen, administrerende direktør, indsatser der skaber en effekt:

”Der har allerede være to store reformer af erhvervsuddannelserne, og vi har begge gange fået et større optag stillet i udsigt. Nu står vi igen med det stik modsatte resultat. Pengene er bedre brugt på, at man fra politisk side skaber tættere samarbejde mellem erhvervslivet og uddannelses- og vejledningsinstitutionerne. Vi har en god kontakt til de unge og ved, hvad de efterspørger for at kunne se sig selv beskæftiget indenfor vores branche, og det samme gør man på andre erhvervsområder”.

Rådvilde unge
XL-BYG har over de seneste år styrket deres rekrutteringsindsats markant og forventer at skulle skrue yderlig op i de kommende år. En af de grupper, kæden har sat ind over for, er de unge, der ikke studerer videre efter en gymnasial uddannelse. På ti år er den gruppe vokset med 72 procent, og i dag er der godt og vel 90.000 unge, der ikke har påbegyndt en uddannelse op til tre år efter, de har afsluttet deres gymnasiale uddannelse. For ti år siden var der godt 52.000 unge i samme gruppe.

”Det er dygtige unge mennesker, som vi har stor glæde af, når de starter elevplads hos os. Men det er slående, hvor rådvilde mange af dem er omkring deres fremtid, når vi taler med dem til rekrutteringsmesser og ansættelsessamtaler. Som samfund mangler vi i allerhøjeste grad tidligt i livet at vise de unge mennesker, der ikke kan se sig selv på universitet eller mellemlange uddannelser, at de med en erhvervsuddannelse i bagagen kan finde et spændende jobfællesskab og skabe en god karriere og udvikle sig som menneske i detail- og engroshandlen”, siger Liselotte Christensen fra XL-BYG.

Læs også: Studenternes vanskelige vej til erhvervsuddannelser

Peter Møller Hansen startede i sommeren 2021 som trælasttrainee hos XL-BYG Brejnholt Aarhus. Tre år forinden havde han afsluttet sin HHX-uddannelse fra Mercantec i Viborg. Dengang var han kun sikker på, at han ikke skulle på universitet, men efter et par år med ufaglært arbejde i træindustrien fik han øjnene op for, at han kunne blive trælastsælger.

”Jeg er meget glad for det, jeg laver i dag. Man får ansvar, store frihedsgrader og mulighed for at hjælpe andre mennesker med sin viden. Men det var slet ikke det fokus, der lå i vejledningen om erhvervsuddannelserne i folkeskolen og på HHX”, siger han og uddyber:

”Det meste handlede om, hvad jeg kunne læse videre til. Og så var der også et stort fokus på løn og karriere – især blandt os unge. Vejledningen bør lægge mere vægt på menneskelige og sociale værdier, og for eksempel tage udgangspunkt i, hvad der gør dig glad i dit arbejde. Og så skal der skrues op for virksomhedsbesøg og praktikker. Man skal ud at se, hvad man laver i virksomhederne og få konkret erfaring”.

Sæt fokus fra de små klassetrin
De nedslående tal for erhvervsuddannelserne er heller ikke gået ubemærket hen hos Andreas Rasch Christensen, forskningschef ved Via University College og ekspert i uddannelse af børn og unge. Han mener, fokus skal flyttes fra optagelsestallene og over på det faktum, at skolen vægter akademiske kompetencer hos børn og unge højere end praktiske fag og praktiske færdigheder. 

”Nu må det stoppe med hurtige løsninger og symptombehandlinger, der fokuserer på erhvervsuddannelsernes lave optag og gennemførselsprocenter. Den logik har spillet fallit, og det er man nødt til at forholde sig til på Christiansborg. Vi står med et kulturelt problem, der stikker dybere. Vi er nødt til at se på den rolle, vi tildeler praktiske og erhvervsrettede færdigheder i skolen. For eksempel bør skole-hjem-samtaler også handle om, hvordan vores børn bliver bedre med deres hænder og opnår større forståelse for sammenhængen mellem teorien, og det eleverne gør i praksis”, siger han og tilføjer:

”Det er for let at give vejledningen skylden alene, men det er klart, en mere relevant vejledning vil give en positiv effekt. Unge orienterer sig for eksempel slet ikke så meget mod, hvad man kan blive og læse videre til, som de bliver fyldt med information om i dag. Det er andre værdier orienteret mod det fællesskab, de bliver en del af, der tæller. Og det har især de gymnasiale uddannelser været gode til at opfange”.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

22.05.2024Installator.dk

Derfor gik de med i Koble-samarbejdet

22.05.2024Installator.dk

31 veje til at gøre Danmarks bygninger mere energieffektive

21.05.2024Installator.dk

Energisektoren runder 100.000 ansatte

21.05.2024Installator.dk

Arbejdstøj bliver til stilhed med nyt samarbejde

20.05.2024Alcadon ApS

Sponseret

[SE ALLE BILLEDERNE] Alcadons tanker efter El & Teknik’24

20.05.2024RIB Software

Sponseret

Skal du skrive IKT-leder på dit CV i år?

17.05.2024Installator.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

17.05.2024RIB Software

Sponseret

Ebook: BIM fra A til Z – Download den her!

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde