Fremtidens faglærte tildeles 100 millioner

Nordea-fonden øremærker 100 millioner kroner til moderne faciliteter på erhvervsskoler og FGU-skoler. Værkstedspuljen skal bidrage til flere faglærte, siger administrerende direktør Henrik Lehmann Andersen om den historisk store pulje.

På FGU Syd- og Vestsjælland i Korsør glæder både elever og undervisere sig til mere moderne værktøj og mener, at Værkstedspuljen er en god begyndelse på en nødvendig opgradering af deres faciliteter. Foto: Nordea Fonden..

Danmark er kendetegnet af gode erhvervsuddannelser, som bidrager til at uddanne tømrere, kokke, elektrikere og andre faglærte i absolut verdensklasse.
Men vores land har brug for nye generationer af dygtige faglærte. Den grønne omstilling bygger ikke sig selv. Erhvervsskolerne skal uddanne unge til fremtidens arbejdsmarked, der bliver langt mere digitalt, teknologisk og bæredygtigt end i dag.
Dét kræver moderne værksteder, laboratorier og innovationsrum, hvor eleverne lærer deres håndværk i tidssvarende rammer med kompetente og engagerede undervisere.

Derfor opretter Nordea-fonden nu Værkstedspuljen på 100 millioner kroner til erhvervs- og FGU-skoler (Den forberedende grunduddannelse). Skolerne kan søge penge til at etablere og opgradere faciliteter, investere i topmoderne teknologisk udstyr og maskiner samt kompetenceudvikle sine undervisere.
”Værkstedspuljen er vores bidrag til at højne kvaliteten og øge gennemførslen på håndværksuddannelserne og FGU. Vi ønsker at sende et stærkt signal til unge om, at faglige uddannelser er vigtige og værdifulde, og at alle faglærte kan være stolte af deres håndværk”, siger Henrik Lehmann Andersen, administrende direktør i Nordea-fonden, der støtter gode liv.

Med sine 100 millioner kroner er Værkstedspuljen den største pulje i Nordea-fondens historie. Skolerne kan indtil den 26. oktober 2023 søge om minimum en million kroner i støtte per projekt. Henrik Lehmann Andersen understreger, at det skal være enkelt at ansøge om støtte til for eksempel nye maskiner, robotter og motiverende rammer:

”I Nordea-fonden håber vi, at elever og undervisere kommer med et væld af forslag til, hvad Værkstedspuljen skal bruges til på deres skoler. Vi vil lytte til de unge stemmer, for det handler om at motivere flere til at søge og gennemføre en faglig uddannelse”, fastslår han.

Moderne værksteder motiverer
I 2023 har kun hver femte afgangselev fra grundskolen søgt direkte videre på en erhvervsuddannelse. Dertil kommer, at færre voksne søger ind på erhvervsskolerne og bliver faglærte.
Det faldende elevtal på erhvervsskolerne betyder, at vi kommer til at mangle titusindvis af faglærte på det danske arbejdsmarked. En prognose fra AE, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, viser således, at der vil mangle 99.000 faglærte i 2030.
Moderne værksteder og kompetente undervisere løser ikke udfordringerne alene, men det er en vigtig brik i forhold til elevernes motivation og trivsel, ligesom flere gennemfører deres uddannelse.

Det har de oplevet på Roskilde Tekniske Skole, der i 2020 fik opgraderet værkstedsfaciliteter:

”Det fysiske miljø betyder rigtig meget for de unges læring og trivsel. Når værkstedet er et rart sted at være, kan vi tydeligt mærke det i forhold til både fravær og frafald”, siger Carsten Heigren, uddannelsesleder på Håndværk & teknik på Roskilde Tekniske Skole.

På FGU Aarhus med cirka 500 elever hilser direktør Claus Bentsen også Værkstedspuljen velkommen. 

”Vi har et nedslidt metalværksted fra 1990’erne, som vi gerne vil have opjusteret. Vi kan også blive mere digitale og bæredygtige med både udstyr og lærerkompetencer. Derfor er det en fremragende ide, at puljen også kan søges til kompetenceløft af underviserne”, siger han.

”Værkstedspuljen kan bidrage til et mere inspirerende undervisningsmiljø, og det er trædestenen til, at flere FGU-elever får lyst til at videreuddanne sig”, fastslår Claus Bentsen.

Læs også: Skoleklasse besøger virksomhed for at skabe tættere bånd

Nordea-fonden stiller krav om, at alle ansøgere fokuserer på bæredygtighed. For eksempel ved at søge støtte til maskiner og udstyr, som bidrager til mindre klimabelastning, grøn omstilling eller på anden vis klæder eleverne på til bæredygtig praksis.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

17.05.2024Installator.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

17.05.2024Installator.dk

Energinet indgår milliard-partnerskab med Siemens Energy

15.05.2024Installator.dk

Wavin: EPD´er er blevet et konkurrenceparameter

14.05.2024Alcadon ApS

Sponseret

[SE BILLEDERNE] Første dag på El & Teknik’24 var rekord-dag! Hvad blev der talt om?

14.05.2024Installator.dk

El & Teknik ´24 skudt i gang

14.05.2024Installator.dk

Stål- og teknikgrossist får godkendt forpligtende klimamål

14.05.2024Installator.dk

Energisektoren er stor aftager af nyuddannede

13.05.2024Installator.dk

Søg dit næste job på under to minutter

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Greve)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Tune Kursuscenter, Grevevej 20, 2670 Greve

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde