Sund fornuft i system
Lean Construction på dansk Trimmet Byggeri sikrer en mere optimal byggeproces og et færdigt byggeri med færre fejl. Og når byggeprojektet er slut, kan ideer og erfaringer leve videre hjemme i virksomhederne.
Der er behov for bedre planlægning af byggeprocessen. I Trimmet Byggeri er en af grundfilosofierne, at alle parter inddrages i byggeprojektet fra begyndelsen. .
Lean Construction (Trimmet Byggeri) bliver mere og mere udbredt i den danske byggebranche. En del store rådgivere og entreprenører har adopteret konceptet, som den måde en byggeproces bedst organiseres, planlægges og styres på.
Trimmet Byggeri optimerer byggeprocessen og sikrer fremdrift. Samarbejdet mellem de involverede parter bliver bedre, og man undgår, at planer ændres et utal af gange, mens byggeprocessen er i gang. Fejl opdages i tide, man bygger ikke bare oven på, forklarer faglig sekretær i foreningen Lean Construction DK, Rolf Simonsen og konkluderer, at resultatet alt i alt er et bedre slutprodukt med færre fejl, der bliver leveret til tiden.
Det er adm. direktør Jørn Kristoffersen fra Enco A/S et dansk firma med speciale i tekniske installationer, el såvel som vvs helt enig i.
Alle tiltag, som er med til at sikre en bedre planlægning på byggepladsen, hilser jeg velkommen. Der er behov for dem. Trimmet Byggeri er et godt koncept, men kun hvis projektet kører som det skal, og alle parter spiller med. Ellers fungerer det ikke, siger han.
Alle parter i byggeprocessen skal inddrages i projektet fra begyndelsen. Det er en af grundfilosofierne i Trimmet Byggeri.
Det gælder om at udnytte leverandørernes kompetencer bedst muligt. De ved, hvornår i processen det er bedst at lave hvad f.eks. hvad de øvrige håndværkere skal lave, før vvseren eller elektrikeren kommer på banen. De kan også vurdere om rådgiverens planer er realistiske eller ej. Om det, der er projekteret, overhovedet kan realiseres i praksis, fortæller Rolf Simonsen.
Planlægning sat i system
I et Trimmet Byggeri sætter de involverede parter sig ned fra starten og aftaler, hvordan processen skal forløbe. Et af de vigtigste værktøjer i den forbindelse er det såkaldte: Last Planner SystemTM.
Det lyder flot, men i virkeligheden er Last Planner SystemTM et simpelt planlægningsværktøj, som får folk til at tale sammen og lave aftaler indbyrdes. Og vel at mærke aftaler, som overholdes. Når leverandørerne er med til at planlægge byggeprocessen fra start til slut, føler de større ansvar for at levere det, de skal, til tiden. De er ikke bare forpligtet over for en entreprenør, men over for alle de andre leverandører i projektet. Det gør en forskel. Samtidig kan de ikke bare skyde skylden på de andre, hvis noget går galt. De har jo selv været med til at planlægge processen, mener Rolf Simonsen.
Med Last Planner SystemTM undgår man det, de fleste kender til, nemlig at rådgiveren kommer med en færdig plan for hele byggeprocessen, som hurtigt skrider af den ene eller den anden grund. I Trimmet Byggeri mødes alle involverede parter cirka en gang om ugen og planlægger dels den kommende uge, dels cirka seks uger frem i tiden. Er der forhindringer, som skal ryddes af vejen. Det kan være at det forudgående arbejde ikke er afsluttet som aftalt, at materialer eller materiel ikke er bestilt/kommet frem, at der ikke er det nødvendige mandskab, at der mangler informationer eller tegninger, eller at der ikke er plads til, at f.eks. elektrikeren eller vvseren kan komme i gang mv. Det er det, møderne og planlægningen koncentreres om. Det gælder jo om at undgå stop undervejs, tilføjer den faglige sekretær.
Får skyld for at ødelægge akkorden
Trimmet Byggeri stiller ikke specielt store krav til virksomhederne, udover at de skal være med til at planlægge byggeprocessen, og nogle gange i god tid før de selv skal i gang med deres del af arbejdet. Arbejdsrutinerne skal derfor ændres.
Når vi skal deltage tættere i planlægningen af de enkelte aktiviteter i byggeprojektet og skal få det hele til at gå op sammen med alle de andre leverandører, er vi nødt til at tilpasse og ændre vores arbejdsrutiner, og ikke bare gøre som vi plejer i et traditionelt byggeprojekt fortæller Jørn Kristoffersen og giver et par eksempler:
Materialebestillingen skal tilrettelægges nøje. Materialer skal leveres præcis, når de skal bruges, så de ikke ligger på byggepladsen og er i vejen for de andre. Vi skal også huske at melde, når vi er færdige med vores del af arbejdet, så de næste kan komme til osv.
Nye arbejdsrutiner og særligt de ugentlige møder, giver nogle gange problemer. For det meste er leverandørerne ifølge Rolf Simonsen ikke interesserede i at deltage i møder hver uge. De spilder tiden, føler de, og så går det ud over akkorden. Den oplevelse deler direktøren fra Enco:
Det kniber med at få alle til at være med. Og så duer det ikke, siger han og tilføjer: Det er en af forklaringerne på, at Trimmet Byggeri ofte kun bliver ved de gode intentioner. En anden er, at der ofte sker så store ændringer i et projekt, at det bliver umuligt at fortsætte processen.
Brug det derhjemme
Trods modstanden mod at deltage i Trimmet Byggeri-processen viser det sig næsten hver eneste gang at den tid, der bliver brugt på ordentlig planlægning, snildt hentes hjem igen senere i processen, fordi der ikke er så mange stop i byggeprocessen.
I sidste ende bliver indtjening på akkorderne bedre. Modstanden mod Trimmet Byggeri bliver derfor ofte afløst af begejstring. Og så er det også værd at huske på, at konceptet eller i hvert fald nogle af principperne kan tages med hjem i virksomhederne, når byggeprojektet er slut, siger Rolf Simonsen, som mener, at Trimmet Byggeri er sund fornuft sat i system.
Trimmet Byggeri handler om at spotte og fjerne forhindringer i en proces i god tid, at undgå tidsspilde og at sikre fremdrift. Alt sammen ting, der også er brug for i en virksomhed, mener Rolf Simonsen. Jørn Kristoffersen tilføjer:
Vi prøver at implementere de gode ting fra Trimmet Byggeri internt i virksomheden. For eksempel er det helt sikkert en fordel at bestille materialer, så de leveres, når de skal bruges, i stedet for at de ligger og flyder i flere uger med de risici, der nu en gang er ved det. Han tilføjer desuden, at de gode erfaringer med Trimmet Byggeri kan tages med til andre byggeprojekter, uanset om de er trimmede eller ej.