Uponor lancerer første CO2-reducerede spildevandsrør i Danmark
Som de første i Danmark tilbyder Uponor Infra en regn- og spildevandsløsning med lavere klimaaftryk til byggeprojekter med bæredygtighedsmål.
Ultra Rib 2 Blue er et regn- og spildevandsrør i plast, som gennem brug af genanvendelige råmaterialer reducerer op til 70 procent af CO2-aftrykket i produktionen. Foto: Uponor.
Den danske byggebranche er på vej mod en grøn omstilling drevet af nye bygge- og miljøkrav, som fra 2023 stiller store krav til bygningers miljøaftryk. Det betyder, at en større bygning højest må udlede 12 kg CO2 per kvadratmeter, mens en frivillig ordning lægger op til 8 kg per kvadratmeter per bygning. Hertil skal bygge- og ejendomssektoren nedsætte deres udledning med 79 procent inden 2030 og være CO2-neutrale inden 2050.
For at leve op til de mål, skal der tages nye og drastiske midler i brug, når entreprenører og bygnings- og projektledere udvælger byggematerialer til deres byggeprojekter. Et af midlerne kan være en ny type spildevandsrør i 50 procent fossilfri genbrugsmaterialer, som plastspecialisterne fra Uponor Infra har udvikle i samarbejde med Borealis Group.
”Hos Uponor ønsker vi som producent af byggematerialer at medvirke til at reducere byggeprojekters CO2-aftryk. Med Ultra Rib 2 Blue tilbyder vi aktørerne i byggebranchen muligheden for at vælge et kvalitetsprodukt, der kan bidrage til at imødekomme de nye miljøkrav og være med til at drive udviklingen i byggebranchen i en mere bæredygtig retning”, siger administrerende direktør i Uponor Infra, Thomas Hyltner. Han tilføjer:
Ultra Rib 2 Blue er et regn- og spildevandsrør i plast, som gennem brug af genanvendelige råmaterialer reducerer op til 70 procent af CO2-aftrykket i produktionen uden at gå på kompromis med de dobbelte krav til Nordic Poly Mark. De nye rør har en forventet levetid på mere end 100 år og fremstilles på en ISCC Plus-certificeret fabrik i Fristad, Sverige.
LÆS OGSÅ: Boom i byggeri giver medvind i branchen
”Bedst og billigst” skal ændres til ”bedst o bæredygtig”
Med de nye lovkrav lige om hjørnet, er Frederiksberg forsyning én af de aktører, der står over for nye udfordringer. Frederiksberg Forsyning, der står for vandforsyningen og for at lede spilde- og regnvand væk i Frederiksberg kommune, har taget drastiske skridt i brug for at rykke på den grønne omstilling i udbudsprocesserne for nye projekter. Det har de gjort ved at tilføre bæredygtighed en langt større værdi i vurderingen af udbudsmaterialerne end tidligere. Således vægtes bæredygtighed nu på linje med pris, begge 40 procent, mens leveringstid og -sikkerhed vægtes 20 procent.
”Devisen i offentlige udbud har altid været ”bedst og billigst”. Selvom grønne tiltag har været på programmet i mange år i bygge- og anlægsbranchen, så ender miljøvenlige materialer alligevel ofte med at blive valgt fra i sidste ende, fordi bæredygtighed kun er ”nice to have””, siger chef for Kommunikation og Forretningssupport i Frederiksberg Forsyning, Kristian E. Beyer.
I Frederiksberg Kommune vurderer man i første omgang bæredygtighedsparameteret i to lige vigtige faktorer: bæredygtig transport og tilbudsgivers CO2 udledning. Det betyder, at et mere miljøvenligt, men prismæssigt dyrere produkt fra en virksomhed med klare dokumenterbare miljøindsatser nu kan vinde udbuddet over et prismæssigt billigere produkt. Det har ikke været normen i branchen tidligere.
”Som beslutningstager står vi altid overfor at skulle vælge den bedste løsning og samtidig overveje effektivitet, pris og bæredygtighed. Hvis vi skal nå i mål og opfylde bæredygtighedskravene, så skal grønne og mere miljøvenlige løsninger være ”need to have” og tilgangen til udbud bør ændres fuldstændig til ”bedst og bæredygtig”. Det er præcist det valg, vi har taget i Frederiksberg Forsyning”, siger Kristian E. Beyer.
-AKJ