Millionbeløb til PhotoSolar
Vækstfonden og Teknologisk Institut har skudt et millionbeløb i glasfacader med indbygget solafskærmning er nu virkelighed. Efter fem år med forskning og test er PhotoSolar i Taastrup klar til produktion i stor skala. Elproducerende glasfacader er på vej.
Med et nyt patent i lommen, et gennemtestet produkt i hånden og frisk kapital i ryggen er virksomheden PhotoSolar i Høje-Taastrup klar til i små bidder at erobre verdensmarkedet for energioptimerede glasfacader på for eksempel kontorbyggerier.
Som den første og foreløbig eneste i verden er virksomheden parat til at fremstille glasfacader, som er revolutionerende, når det gælder indeklima, fordi de kan det samme som udvendig solafskærmning, men er indbygget i glasset. En investering på 12 millioner kroner fra Vækstfonden og fire millioner kroner fra Teknologisk Institut skal skubbe salg og fabrikation i gang til glasfacaderne..
Smart teknik
MicroShade fra PhotoSolar er en termorude med en skråtperforeret, tynd metalfilm, der bliver monteret inde i termoglasset. Ruden slipper varme ind, når det er koldt, og holder varmen ude, når det er varmt. Filtret slipper samtidig solens stråler ind, når solen står lavt, men holder dem behændigt ude, når solen står højt midt på dagen og lyser skarpt.
Med MicroShade kan bygherrer, ingeniører og arkitekter helt undgå ekstern solafskærmning, som er dyr både i installation og vedligehold uden at gå på kompromis med bygningens energiregnskab, siger opfinderen og stifter Eik Bezzel fra PhotoSolar.
Flere overraskelser fra PhotoSolar
PhotoSolar har yderligere en sensation i støbeskeen: Om to år vil virksomheden være produktionsklar med glasfacader, der har indbyggede solceller, som ikke alene skærmer for solen, men opfanger energien og omsætter den til strøm, der kan give 10-20 procent af en bygnings samlede elforbrug. Produktet hedder PowerShades og er patenteret i Europa, Japan og USA.